Επιστήμη Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Δεν ξεχνάμε αυτούς που ξεχνάνε…

Κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλές δεκάδες Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ημέρες που αξίζουν της προσοχής μας. Η 21η Σεπτεμβρίου όμως είναι μία εντελώς ιδιαίτερη ημέρα. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, μια ημέρα κατά την οποία οι σχετικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

 

Η Αλτσχάιμερ, μία νόσος που εξαπλώνεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο (κάθε 65 δευτερόλεπτα, κάποιος άνθρωπος στον κόσμο αναπτύσσει τη νόσο) κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις σύγχρονες, παγκόσμιες μάστιγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη αιτία θανάτου ανάμεσα στις κορυφαίες 10, που δεν μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί ή να επιβραδυνθεί.

 

Ιστορία

Η Αλτσχάιμερ, μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, πήρε το όνομά της από τον Γερμανό ψυχίατρο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ (1864 – 1915). Ο Αλτσχάιμερ ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με σαφήνεια τα συμπτώματά της, το 1906, αποκαλώντας τη νόσο “προγεροντική άνοια”.

 

Αλτσχάιμερ και άνοια

Είναι αναγκαίο να εξηγήσουμε τη διαφορά της Αλτσχάιμερ από την άνοια, καθώς οι δύο έννοιες πολλές φορές συγχέονται ή χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Η άνοια δεν είναι νόσος, αλλά σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, δυσκολίες στον συλλογισμό και την επίλυση προβλημάτων, καθώς και διαταραχές της ομιλίας και της αντίληψης.

 

Η Αλτσχάιμερ είναι νόσος που οδηγεί στην άνοια. Περίπου τα 2/3 των περισσοτέρων από 50.000.000 διαγνωσμένων περιστατικών άνοιας παγκοσμίως οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ (η δεύτερη πιο συχνή αιτία άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, αποτέλεσμα εγκεφαλικών επεισοδίων, και δεν πρέπει να συγχέεται με την Αλτσχάιμερ).

 

 Αιτίες και διάρκεια

Ο αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμη εν πολλοίς γνωστές. Εικάζεται ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και το τελικό στάδιο της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6 με 10 έτη.

Παρατηρούνται πάντως περιπτώσεις όπου η ασθένεια διαρκεί 15 ή ακόμη και 20 έτη (ωστόσο, λιγότερο από 3% των ατόμων ζει περισσότερο από 14 έτη μετά τη διάγνωση). Γενικά, η νόσος εντοπίζεται στα άτομα άνω των 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες.

 

Αλτσχάιμερ και οικογένεια

Η νόσος του Αλτσχάιμερ συχνά ονομάζεται “οικογενειακή ασθένεια” λόγω του χρόνιου στρες της παρακολούθησης ενός αγαπημένου προσώπου με αυτήν. Το συμπτώματα του μέλους της οικογένειας που νοσεί, επηρεάζουν όλα τα ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά επίπεδα της ζωής στο σπίτι. Η οικογένεια κλονίζεται και η/ο σύζυγος (ή το παιδί) μετατρέπεται σε φροντιστή.

Συχνά εμφανίζεται ντροπή για την ασθένεια, θυμός και άγχος, ενώ λόγω του στίγματος της ψυχικής ασθένειας είναι πολύ συνηθισμένη η απομάκρυνση από κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις. Πολλές φορές, οι συγγενείς που φροντίζουν ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ θεωρούνται τα “κρυμμένα θύματα” της νόσου.

 

Προειδοποιητικά σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αν κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ή και εσείς οι ίδιοι, αναγνωρίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιον ειδικό.

  • Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την ημέρα, τον μήνα και τη χρονιά.
  • Δυσκολεύεστε να οργανώσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις δραστηριότητές σας.
  • Δυσκολεύεστε στο να κάνετε και να διαχειριστείτε πράγματα που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα εύκολα. Δυσκολεύεστε, για παράδειγμα, να μαγειρέψετε, να οδηγήσετε ή να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας.
  • Έχετε δυσχέρεια στο να εκφραστείτε. Σας ξεφεύγουν οι κατάλληλες λέξεις.
  • Θυμάστε πολύ καλά γεγονότα που συνέβησαν πριν πολλά χρόνια, αλλά ξεχνάτε τα πρόσφατα.
  • Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων.
  • Ξεχνάτε τα ραντεβού που είχατε και τις υποχρεώσεις σας.
  • Χάνετε συχνά τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως κλειδιά, γυαλιά, χάπια, κινητό κλπ.
  • Χάνετε τον δρόμο σας σε περιοχές που γνωρίζετε πολύ καλά.
  •  greenpharmacies.gr
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας