Κορωνοϊός

Κορωνοϊός / Σαρηγιάννης: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος»

Την άποψη ότι πιθανή εμφάνιση της μετάλλαξης «Κένταυρος» στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση της πανδημίας εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι, με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις, προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό».

«Η μετάλλαξη “Κένταυρος” είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο o Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά self test και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Τέλος για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε ότι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας