Καιρός Καιρός

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία / Άστατος παραμένει ο καιρός, νέα πρόγνωση

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν και το Σάββατο 11/6 αρχές και πολίτες εξαιτίας της κακοκαιρίας Genesis, που πλήττει σήμερα κυρίως τις βόρειες και ανατολικές περιοχές. Πλέον καταιγίδες σημειώνονται και στην Αττική. Την Παρασκευή 10/6 σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στα περισσότερα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές στις καλλιέργειες μεταξύ άλλων σε Μακεδονία, Θεσσαλικό κάμπο, Αφιλοχία και Εύβοια.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων. Μεταξύ άλλων – απευθύνεται  ισχυρή σύσταση στους πολίτες να  αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση  και να μην διασχίζουν ποτέ και για κανέναν λόγο χειμάρρους ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία “GENESIS” – Παραμένουμε όλοι πολύ προσεκτικοί!

Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 224 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, από τις 07:30 χθες το πρωί μέχρι τις 06:30 σήμερα.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : Έβρος Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα 114 κλήσεις: 16 για κοπές δέντρων, 91 για αντλήσεις υδάτων, 3 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία 16 κλήσεις: 8 για κοπές δέντρων 7 για αντλήσεις υδάτων σε 1 για παροχή βοηθείας.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης 6 κλήσεις: 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων.
Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 79 κλήσεις: 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων, 48 για αντλήσεις υδάτων.
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων : Κέρκυρα και Λευκάδα: 6 κλήσεις : 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή.

Χαλάζι και δυνατός αέρας “σάρωσαν” τις καλλιέργειες. Όπως λένε οι κάτοικοι μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας και στον Βαγγέλη Μητρούσια “εδώ και 50 χρόνια δεν έχει πέσει ποτέ τόσο χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή… Δεν ήταν μόνο το μέγεθος, αλλά και η διάρκεια του φαινομένου… και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του”.

Στα Νέα Μουδανιά Θεσσαλονίκης πολίτες έγιναν μάρτυρες εντυπωσιακού φαινομένου, ενός υδροστρόβιλου, τον οποίο απαθανάτισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ ήταν ορατός και από άλλες παράκτιες περιοχές του νομού Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στο νομό Χαλκιδικής λόγω της κακοκαιρίας.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας σε πραγματικό χρόνο

Πρόγνωση Σαββάτου 11 Ιουνίου

Άστατος ακόμα καιρός, με βροχές και καταιγίδες ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα που θα συνοδεύονται και από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ισχυρές ριπές ανέμων και πιθανώς χαλάζι αναμένονται πλέον στην Κ/Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ που θα εξασθενήσουν, ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες κατά τόπους θα επηρεαστούν από αυτά και η Α. Θεσσαλία, η Α. Στερεά, οι Σποράδες και η Εύβοια. Οι άνεμοι, από βόρειες διευθύνσεις θα φτάνουν τα 4-6, πρόσκαιρα και τα 7 μποφόρ τοπικά και θα πέσει η θερμοκρασία, έως 23-26 βαθμούς στα βόρεια και έως 28 τοπικά στην υπόλοιπη χώρα.

Αττική

Συννεφιές με βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι- απόγευμα στις περισσότερες περιοχές, πιθανότατα τοπικά ισχυρές με εξασθένηση μέχρι το βράδυ. Βοριάδες 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη

Βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες με εξασθένηση από το απόγευμα. Βοριάδες 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 26 βαθμούς.

Πρόγνωση Κυριακής 12 Ιουνίου

Δεν αναμένονται ισχυρά φαινόμενα, θα έχουμε όμως ακόμα άστατο καιρό με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια, το Β. Αιγαίο, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με εξασθένηση και υποχώρηση των φαινομένων από το βράδυ. Βοριάδες 4-6 και στο Β. Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ και μικρή άνοδος θερμοκρασίας, έως 30 βαθμούς.

Επόμενες ημέρες

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα, με ηλιοφάνεια αλλά και συννεφιές με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και ακόμα καλύτερος καιρός από την Τρίτη, με αρκετό ήλιο και μόνο τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες τοπικές μπόρες ή λίγες καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Βοριάδες 3-5 και μόνο στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.

banner-article

Ροη ειδήσεων