Απόψεις Άρθρα Κόσμος

Το Λίμαν ξαναβάφτηκε «Κόκκινο» / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

————

Αν και το βραβείο καλύτερης αεροπλανικής κωλοτούμπας πηγαίνει ασυζητητί στη Γερμανίδα αρχι-επίτροπο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετά την παταγώδη αποτυχία της να επιβάλει το αυτοκτονικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, βγήκε… απολογούμενη στην αμερικανική τηλεόραση  και έδωσε συνέντευξη όπου είπε με θράσος ότι, για λόγους στρατηγικής, η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, και μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι πριν, γιατί αν σταματούσε απότομα, οι τιμές θα ανέβαιναν, ο Πούτιν θα πουλούσε τον περισσευούμενο μαύρο χρυσό σε άλλες χώρες και έτσι θα είχε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για να συνεχίσει τον πόλεμο!

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες επελαύνουν στα μέτωπα του Ντονμπάς, κατέλαβαν γρηγορότερα από ό,τι υπολόγιζαν τη μικρή αλλά στρατηγικής σημασίας πόλη, επαναφέροντας στο όνομά της τη λέξη Κράσνιι (ερυθρό) που έλαβε κατά τις τρομερές μάχες των μπολσεβίκων με τους Λευκούς.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στα μέτωπα του Ντονμπάς, όπου το ηθικό των επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων καταρρέει και οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν με σχετική ευκολία βαριά οχυρωμένες πόλεις και χωριά, που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες προέβαλλαν λυσσαλέα αντίσταση.

Στη σημαντικότερη επιτυχία των τελευταίων ημερών, εξίσου κομβική για ορισμένους αναλυτές με την πτώση της Ποπασνάγια, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη μικρή (περίπου 20.000 κάτοικοι) αλλά στρατηγική, κυρίως λόγω του σιδηροδρομικού δικτύου της, πόλη Λίμαν, βορείως και σε μικρή απόσταση από το αρχηγείο των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

Αν και Ρώσοι επιτελείς υπολόγιζαν πως η φρουρά του Λίμαν θα αντιστεκόταν σθεναρά και εκτιμούσαν ότι η πτώση του θα απαιτούσε τουλάχιστον μία εβδομάδα, οι Ουκρανοί το εγκατέλειψαν μέσα σε ένα βράδυ για να μην περικυκλωθούν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι περίπου 500 στρατιώτες και αξιωματικοί παραδόθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι αποκαλούν την πόλη Κράσνιι Λίμαν, δηλαδή «Κόκκινο Λίμαν», καθώς υπήρξε ένα από τα ορμητήρια των μπολσεβίκων στις τρομερές μάχες κατά των Λευκών που δόθηκαν στην περιοχή πριν από έναν αιώνα: οι Ουκρανοί, στη γενικευμένη απόπειρα διαγραφής σοβιετικών και ρωσικών μνημείων (όπως, π.χ., η καταστροφή του αγάλματος του στρατάρχη Ζούκοφ στο Χάρκοβο πριν από λίγες εβδομάδες) και τοπωνυμίων, στο πλαίσιο της οποίας μετονόμασαν ακόμη και προαιώνιες ρωσικές πόλεις με τεράστια ιστορία όπως το Χάρκοβο σε «Χαρκίβ», το Κίεβο σε «Κιίβ» και πάει λέγοντας, εξαφάνισαν για χρόνια το «Κράσνιι», αλλά από χτες η πόλη ανέκτησε το αυθεντικό όνομά της. Ηδη πάντως οι ρωσικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την απρόσμενα γρήγορη πτώση του Λίμαν και το πολύ χαμηλό ηθικό για να προωθηθούν και να προχωρήσουν νότια προς το Σλαβιάνσκ από δύο άξονες, πιέζοντας τόσο το Σβιατογκόρσκ, στα βορειοδυτικά του εν λόγω θύλακα, όσο και το Ραϊγκοντορόκ, στα βορειοανατολικά, όπου οι Ουκρανοί ανατίναξαν τρεις γέφυρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποπειραθεί να ανατινάξουν το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το σκηνικό έχει ήδη στηθεί για την τελική μάχη για το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ, που θα απασχολήσει τις ερχόμενες εβδομάδες την παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού στις δυο αυτές πόλεις-κλειδιά παραμένουν ταμπουρωμένοι έως και 30.000 Ουκρανοί μαχητές, περιλαμβανομένων και αρκετών φανατικών νεοναζί εθελοντών των ταγμάτων του «Δεξιού Τομέα», «Αϊντάρ», «Ντνίπρο» 1 & 2 κ.ά., που έχουν ορκιστεί πως δεν πρόκειται να παραδοθούν ή να υποχωρήσουν. Το ίδιο βέβαια ορκίζονταν και οι περίπου 2.500 ομοϊδεάτες τους του «Αζόφ» στα υπόγεια της Αζοφστάλ, στη μαρτυρική Μαριούπολη, αλλά όπως είδαμε τελικά όλοι τους παραδόθηκαν άνευ όρων.

Απελπιστική για τους Ουκρανούς φαντάρους και εθελοντές είναι η κατάσταση και στο ανατολικότερο σημείο του «καζανιού», στο Σεβεροντονέτσκ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη πέσει σε ρωσικά χέρια. Επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις δίνουν άγριες μάχες στη βιομηχανική ζώνη της τελευταίας μεγάλης πόλης του Λουγκάνσκ που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και ανατινάζουν με το πυροβολικό τους εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για μια συντεταγμένη υποχώρηση προς το Λισιτσάνσκ.

Βαρύς οπλισμός

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν Ουκρανούς αλλά και ξένους (μεταξύ άλλων Γεωργιανούς και Πολωνούς) εθελοντές να εγκαταλείπουν τον βαρύ οπλισμό τους και να αποχωρούν από το Σεβεροντονέτσκ με κάθε μέσο, ακόμη και στα πορτ-μπαγκάζ Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς τα περισσότερα τεθωρακισμένα έχουν καταστραφεί ή δεν διαθέτουν πλέον καύσιμα. Αλλά οι προσπάθειές τους μοιάζουν καταδικασμένες, καθώς 15-20.000 στρατιωτικοί φαίνεται πως έχουν πλέον αναπόδραστα παγιδευτεί στον συγκεκριμένο θύλακα.

Το δράμα των Ουκρανών στρατιωτικών, αλλά και η συσσωρευμένη αγανάκτησή τους για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που τους άφησε να πεθάνουν αβοήθητοι αρχίζει πάντως σιγά σιγά να σπάει το τείχος της προπαγάνδας και να φτάνει και στους δυτικούς αναγνώστες. Για παράδειγμα η αμερικανική Washington Post φιλοξένησε προχθές ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από την πρώτη γραμμή του Ντονμπάς, όπου στρατιώτες καταγγέλλουν ότι παραπλανήθηκαν από τους αξιωματικούς τους και βρέθηκαν να πολεμούν χωρίς τρόφιμα, πυρομαχικά και βαρέα όπλα ενάντια σε τανκς και αεροσκάφη, με αποτέλεσμα βαρύτατες απώλειες.Για την αυξανόμενη πιθανότητα ενός «σοκαριστικού θριάμβου του Πούτιν» στο Ντονμπάς έγραψε χτες, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα, και ο κατά συρροήν προπαγανδιστής και ψευδολόγος «αμυντικός συντάκτης» της βρετανικής Guardian, Κον Κάφλιν, ενώ ακόμη και ο πολύς Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε χτες να παραδεχτεί ότι τα ρωσικά κέρδη στο Ντονμπάς είναι δυστυχώς slow but pulpable, «αργά, αλλά απτά»…

Αν και το βραβείο καλύτερης αεροπλανικής κωλοτούμπας πηγαίνει ασυζητητί στη Γερμανίδα αρχι-επίτροπο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετά την παταγώδη αποτυχία της να επιβάλει το αυτοκτονικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, βγήκε… απολογούμενη στην αμερικανική τηλεόραση (MSNBC) και έδωσε συνέντευξη όπου είπε με θράσος ότι, για λόγους στρατηγικής, η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, και μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι πριν, γιατί αν σταματούσε απότομα, οι τιμές θα ανέβαιναν, ο Πούτιν θα πουλούσε τον περισσευούμενο μαύρο χρυσό σε άλλες χώρες και έτσι θα είχε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για να συνεχίσει τον πόλεμο!

Ταυτόχρονα, στο διπλωματικό επίπεδο, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έριξαν ξανά το Σαββατοκύριακο τα… μούτρα τους και συνομίλησαν επί μακρόν τηλεφωνικά με τον Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να αρχίσει «σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις» με τον Ζελένσκι.

Δεν έχει λόγους να βιάζεται

Ο Πούτιν, φυσικά, δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται και είπε απλά ότι η Ρωσία «παραμένει ανοιχτή» σε μια επανάληψη του διαλόγου με το Κίεβο, αλλά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν όσο ο Ζελένσκι παραμένει «αδιάλλακτος» και, κυρίως, όσο η Ουκρανία «συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα», γεγονός που όπως προειδοποίησε «αυξάνει τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης»… Οπου με τον όρο «ανθρωπιστική» εννοείται κυρίως η επισιτιστική κρίση, για την οποία, όπως υποστήριξε ο «τσάρος» στους Μακρόν και Σολτς, δεν ευθύνεται η Ρωσία αλλά η ίδια η Ουκρανία, που δεν μπορεί να εξαγάγει τα σιτηρά της επειδή βιάστηκε να ναρκοθετήσει τα λιμάνια της Οδησσού και του Νικολάγεφ! Ο Πούτιν μάλιστα διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη» να βοηθήσει να γίνουν «απρόσκοπτα» οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και να επαναλάβει τις δικές της εξαγωγές σιτηρών μόλις αρθούν οι «λανθασμένες και άδικες» κυρώσεις σε βάρος της…

Το βορειοανατολικό τμήμα του «καζανιού» του Ντονμπάς, όπως έχει εξελιχτεί στις 29/5, σε ερασιτεχνικό λογαριασμό του Telegram, με βάση πληροφορίες και από τις δύο πλευρές. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι ρωσικές θέσεις, με μπλε οι ουκρανικές, ενώ τα πράσινα σημεία δείχνουν πού μαίνονται οι μάχες: χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ουσιαστικά παγιδευτεί στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, ενώ οι ρωσικές προφυλακές απέχουν πλέον λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τις οχυρωμένες πόλεις Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ και Μπαχμούτ.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων