Αγροτικά Τοπικά

Α.Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” – Συνδικάτο Γάλακτος: “οι εργάτες γης και οι αγρότες δεν θα γίνουμε έρμαια των βιομηχάνων”

——

Εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες τη στιγμή που   βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσβάσταχτη ακρίβεια στα αγροεφόδια, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο που χρειάζεται για να κινήσουμε τα τρακτέρ μας την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στους λογαριασμούς του ρεύματος που έρχεται στα σπίτια μας, να πληρώσουμε τα ακριβά τρόφιμα  ακόμα και να μετακινηθούμε λόγω των τιμών στα καύσιμα.

Τα ίδια ζόρια βιώνουν και οι εργάτες γης οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις ίδιες δυσκολίες , οι οποίοι ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους για ένα μεροκάματο και για να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Η ανάγκη που υπάρχει για κάλυψη των θέσεων εργασίας στα χωράφια είναι άμεση . Καμία ευθύνη όμως δεν έχουν οι εργάτες γης και οι βιοπαλαιστές αγρότες γ’ αυτή τη κατάσταση. Η όποια δυσκολία υπάρχει στο να έρθουν εργάτες , οι οποίοι επιλέγουν άλλες χώρες για να πάρουν ένα καλύτερο μεροκάματο αποκλειστικό υπεύθυνο έχει το κράτος και τους βιομήχανους.

Είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις τους που τα δίνουν όλα στους βιομήχανους της κομπόστας, στους Συνεταιρισμούς όπως και στους εφοπλιστές ώστε να κολυμπάνε αυτοί στα κέρδη και εμείς να ζούμε στην αβεβαιότητα . Τις ίδιες λύσεις πάνε να δώσουν τώρα αξιοποιώντας πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας διωγμένοι από τους πολέμους και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους.

Η «τραμπάλα» που γίνεται η ζωή μας και η παραγωγή μας και οι αυξομειώσεις στη τιμή διάθεσης των προϊόντων μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο . Δεν αντέχουμε να ζούμε με την αγωνία κάθε χρόνο για το αν θα καταστραφούν τα φρούτα μας , για το αν και πόσο  θα αποζημιωθούμε για το αν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τα φρούτα μας λόγω των πολέμων και των ανταγωνισμών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν να μείνουν τα φρούτα μας στα δέντρα, να μην ξέρουμε σε τι τιμή θα πουληθούν καλούμε σε κοινό αγώνα τους βιοπαλαιστές αγρότες και εργάτες γης ώστε να διεκδικήσουμε από το κράτος τα εξής:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για μεροκάματα που  θα αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους,  και θα εξασφαλίζουν προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί και ο εργάτης γης να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μεροκάματο για να μπορέσει να ζήσει .
  • Με ευθύνη του κράτους να υπάρξει άμεση διευκόλυνση των μετακλητών εργατών προς εργασία με ίσους όρους εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Μείωση του υπέρογκου  κόστους με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για τα αγροτικά και λαϊκά νοικοκυριά. Μείωση της τιμής του κατά 50%.  Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.

  • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.

  • Να σταματήσει η καταλήστευση του κόπου μας από τους εμποροβιομήχανους, το κράτος και τις τράπεζες με τις πλάτες των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ.

  • Μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.

  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – αγροτικό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Η πολιτική φτωχοποίησης των βιοπαλαιστών αγροτών και των εργατών οφείλεται στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ , όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που όλα αυτά τα χρόνια βάζοντας την αγροτική παραγωγή στις ράγες της ΚΑΠ , της ΕΕ και των κερδών των μεγάλων βιομηχάνων μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Το κράτος μια χαρά βρίσκει χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματίες , μια χαρά δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και για να μας εμπλέκει στον πόλεμο στην Ουκρανία , μια χαρά ανοίγει το δρόμο στους έλληνες εφοπλιστές για να κάνουν τη «μπίζνα του αιώνα» με τη μεταφορά του αμερικάνικου LNG στα πλαίσια των ανταγωνισμών με την Ρωσία.

Κανέναν σωτήρα δεν περιμένουμε πια. Οργανωνόμαστε σε κοινό αγώνα απέναντι στις αιτίες που ευθύνονται για τη φτώχεια μας.

Δυναμώνουμε τους αγροτικούς μας Συλλόγους και τα συνδικάτα μας , ιδρύοντας νέους όπου αυτό είναι αναγκαίο για την οργάνωση του αγώνα

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ  « Μαρίνος Αντύπας»

Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων- Ποτών Ημαθίας- Πέλλας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας