Άρθρα

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων; Ιδού η εξήγηση

——–

Χρίστος Καλουντζόγλου

 Το βλέπουμε κάθε μέρα στα βενζινάδικα: οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα ύψη. Γιατί ο ΟΠΕΚ δεν κάνει κάτι για να τις τιθασεύσει;

Η εύκολη απάντηση είναι ότι η Ρωσία, που παράγει κάθε μέρα περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχει συμφέρον να διατηρηθούν οι τιμές ψηλά. Όμως κανένα μέλος του ΟΠΕΚ δεν δείχνει ενθουσιασμένο με την προοπτική αύξησης της παραγωγής για να μειωθούν οι τιμές.

Τι είναι ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ είναι ένα κλαμπ 23 κρατών που εξάγουν πετρέλαιο και ελέγχουν πόσο αργό πετρέλαιο βγαίνει στην αγορά. Στην καρδιά αυτής της ομάδας είναι 13 μέλη, κυρίως από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ιδρύθηκε το 1960 και λειτούργησε σαν καρτέλ ελέγχου των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Τα κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, δηλαδή περίπου 28 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα. Ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι η Σαουδική Αραβία, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια.

Το 2016 όταν οι τιμές είχαν πέσει χαμηλά, ο ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις του με άλλες 10 χώρες που παράγουν πετρέλαιο και δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, δημιουργώντας τον ΟΠΕΚ+

Μεταξύ αυτών είναι η Ρωσία, που επίσης παράγει περίπου το ίδιο πετρέλαιο με την Σαουδική Αραβία.

«Ο ΟΠΕΚ+ ρυθμίζει την παραγωγή και την ζήτηση για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά», δηλώνει στο BBC η Κέιτ Ντούριαν, του Ενεργειακού Ινστιτούτου, «αυτό διατηρεί τις τιμές ψηλά με την μείωση της παραγωγής, όταν πέφτει η ζήτηση».

Ο ΟΠΕΚ+ έχει βεβαίως τη δυνατότητα να χαμηλώσει τις τιμές ρίχνοντας περισσότερο αργό στην αγορά. Αυτό ζητούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Πώς έφτασαν οι τιμές στα ύψη

Την άνοιξη του 2020, όταν η πανδημία είχε καθηλώσει τον πλανήτη και επιβλήθηκε το lockdown, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε, αφού δεν υπήρχε ζήτηση.

«Οι παραγωγοί πλήρωναν για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιο γιατί δεν είχαν αρκετό χώρο αποθήκευσης», λέει η κυρία Ντούριαν.

Μετά από αυτό τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα για να αυξηθεί η τιμή.

Τον Ιούνιο του 2021 άρχισε να μεγαλώνει η ζήτηση αργού και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αύξησαν σταδιακά την παραγωγή, ρίχνοντας άλλα 400 χιλιάδες βαρέλια αργού στην αγορά κάθε μέρα.

Όμως όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία άρχισε το ράλι της τιμής του μαύρου χρυσού, που έφτασε μέχρι τις αντλίες στα βενζινάδικα.

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Τώρα ο ΟΠΕΚ+ «αυξάνει την παραγωγή με αργό ρυθμό, που δεν ανταποκρίνεται στις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης», εξηγεί στο BBC ο Ντέιβιντ Φάιφ, οικονομολόγος της Argus Media.

Με την Ευρώπη να εισάγει πάνω από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από την Ρωσία, κάθε μέρα, η αγορά αντέδρασε και μόνο στην γνωστοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πετρελαϊκό εμπάργκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έχουν ζητήσει από την Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή, αλλά δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από την Δύση», εξηγεί η Κέιτ Ντούριαν. Οι Σαουδάραβες και οι Εμιρατινοί θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά όχι και τα υπόλοιπα κράτη του ΟΠΕΚ+, που έχουν πρόβλημα εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα, που ήταν συνέπεια της πανδημίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της «είναι ευτυχής με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα», δήλωσε στο BBC η Κάρολ Νάχλε, CEO της Crystol Energy. Οι Ρώσοι «δεν έχουν να κερδίσουν κάτι αν πέσουν οι τιμές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο ΟΠΕΚ θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ρωσία».

Τεράστια υπερκέρδη για τις πετρελαϊκές εταιρίες

Και βέβαια οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων κάνουν τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιριών να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού συσσωρεύουν απρόσμενα υπερκέρδη.

Σύμφωνα με ανάλυση της Greenpeace, την οποία επικαλείται το skynews, η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να δώσει στις πετρελαϊκές εταιρίες πρόσθετα κέρδη ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων λιρών αυτόν τον χρόνο, μόνο από την εκμετάλλευση των πηγών στη Βόρεια Θάλασσα. Κάτι που σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας κατά 111%.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας