Κόσμος

Κορυφαίο δυτικό μέσο (Der Spiegel) λογοκρίνει μαρτυρία απεγκλωβισμένης από το Αζοφστάλ / Παραποιεί video επικριτικό για την Ουκρανία

——–

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αφαιρεί κλιπ στο οποίο άτομο που εκκενώθηκε από το Azovstal ασκεί κριτική στην Ουκρανία

6 Μαΐου 2022 – RT

Επικαλούμενο “ασυμφωνίες στο περιεχόμενο”, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αφαίρεσε ένα βίντεο που δείχνει τη μαρτυρία απεγκλωβισμένης από το εργοστάσιο “Azovstal” της Μαριούπολης, προπύργιο των νεοναζί μαχητών του Αζόφ και άλλων Ουκρανών μαχητών.

Η γυναίκα στο βίντεο είχε αποκαλύψει ότι στην οικογένειά της ουσιαστικά έλεγαν ψέμματα, την κρατούσαν όμηρο και τη χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα οι Ουκρανοί μαχητές.

Ένα άλλο γερμανικό μέσο, το Junge Welt, παρατήρησε τη διαγραφή το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με το JW, το Der Spiegel δημοσίευσε το τρίλεπτο βίντεο τη Δευτέρα. Σε αυτό εμφανιζόταν η Ναταλία Ουσμάνοβα, η οποία εργαζόταν στο Azovstal πριν από τη σύγκρουση και είχε καταφύγει εκεί με τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Στην ηχογράφηση, η Ουσμάνοβα λέει στους δημοσιογράφους ότι οι μαχητές   του Αζόφ “μας κράτησαν στο καταφύγιο” για δύο μήνες και δεν επέτρεψαν στην οικογένειά της να φύγει χρησιμοποιώντας τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιούργησαν τα ρωσσικά στρατεύματα.

“Κρύφτηκαν πίσω από το γεγονός ότι δήθεν ανησυχούν για την ασφάλειά μας”, είπε η Ουσμάνοβα, σύμφωνα με γερμανική μετάφραση, προσθέτοντας ότι στην οικογένειά της φώναζαν επανειλημμένα “Γυρίστε πίσω στο καταφύγιο!”.

“Η Ουκρανία πέθανε για μένα ως κράτος”, είπε η Ουσμάνοβα στο τέλος της καταγγελίας της.

https://archive.ph/x5SNm
——–

Το Der Spiegel δήλωσε ότι είχε λάβει το βίντεο από το Reuters και ότι αυτό αφαιρέθηκε προσωρινά “λόγω ασυμφωνιών στο περιεχόμενο που ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια”. Όταν κλήθηκε από το RIA Novosti να διευκρινίσει τις υποτιθέμενες ασυμφωνίες, το Spiegel δήλωσε ότι “βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία διερεύνησης αυτού του ζητήματος”.

Το βίντεο που δημοσίευσε το Reuters είναι πάντως μόλις ενός λεπτού και δείχνει την Ουσμάνοβα να μιλάει για την ένταση των πυρών του πυροβολικού και τη δύσκολη ζωή μέσα στο καταφύγιο. Και τα δύο βίντεο προέρχονται από την ίδια συνέντευξη σε πολλά μέσα ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένου του RIA Novosti, το οποίο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των δηλώσεων της Ουσμάνοβα από το διαγραμμένο πλέον απόσπασμα του Spiegel.

Αντί για το βίντεο, το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει τώρα μια φωτογραφία της Ουσμάνοβα μέσα σε ένα λεωφορείο με άλλους πολίτες, που τραβήχτηκε από φωτογράφο του RIA Novosti την 1η Μαΐου.

Η μαρτυρία της Ουσμάνοβα έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους ισχυρισμούς των μαχητών του Αζόφ και της κυβέρνησης στο Κίεβο ότι η Ρωσσία εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων από το συγκρότημα Azovstal. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άλλοι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο τη νύχτα μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής.

Η Ρωσσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την εντέλει αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντονμπάς -Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ. Τα πρωτόκολλα, που καταρτίστηκαν με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, αποσκοπούσαν στο να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο έχει έκτοτε απαιτήσει από την Ουκρανία να δηλώσει επισήμως ότι είναι  ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό σύμπλεγμα του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

Μετάφραση από RT, Ε.Β.

Το βίντεο (με ενσωματωμένους αγγλικούς υπότιτλους) πριν λογοκριθεί

Μετάφραση από την Katerina Tier


—————————

Το λογοκριμένο βίντεο:

banner-article

Ροη ειδήσεων