Ρεπορτάζ

Βέροια – Μεγάλη Παρασκευή / Ανηφορίζοντας για το Μοναστήρι του Προδρόμου

——

Συννεφιασμένη, όπως τις περισσότερες φορές, κι αυτή η Μεγάλη Παρασκευή. Η Φαρέτρα επιλέγει το Μοναστήρι του Προδρόμου της Βέροιας, για να ζήσει την ατμόσφαιρα της ημέρας.

Ανηφορικός ο δρόμος και ήδη προβάλλει κάτω εντυπωσιακός ο Αλιάκμονας να κυλάει φιδωτά τα νερά του ανάμεσα στο Βέρμιο και τα Πιέρια.

Το μοναστήρι έχει επισκέπτες. Πλησιάζοντας το βλέπεις να δεσπόζει πάνω από το μοναδικής ομορφιάς τοπίο του ποταμού. Οι ανθισμένες κουτσουπιές παντρεύουν το μαβί τους με το γαλάζιο και το πράσινο.

Τα παγόνια της Μονής σε υποδέχονται με τη χαρακτηριστική φωνή τους στην είσοδο, που είναι δαφνοστεφανωμένη. Το άσπρο έχει ανοίξει την αυτοκρατορική ουρά του καμαρώνοντας. Το  μπλε περιμένει να κάνει τη δική του εμφάνιση, εντυπωσιάζοντας με τη σειρά του.

Μπαίνοντας, σκαλοπάτια που οδηγούν στους κοιτώνες και τον ναό. Αριστερά, ψηλά, οι καμπάνες κάτω από το ξύλινο καμπαναριό σήμερα χτυπούν πένθιμες, αύριο χαρούμενες. Χαμηλά η  πετρόχτιστη κρήνη. Όλα δοσμένα με λιτότητα, αναδίδοντας ένα άρωμα παλιού καιρού.

Ο ναός μισοφωτισμένος κατανυκτικά. Από μέσα έρχονται οι φωνές του ιερέα και των ψαλτάδων. Στην είσοδο η εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου στολισμένη με λουλούδια που μαράθηκαν γέρνοντας το κεφάλι τους στο φως των κεριών. Από τα καφασωτά παράθυρα μπαίνει το λιγοστό φως της πένθιμης σημερινής μέρας, φωτίζοντας αμυδρά τις τοιχογραφίες.

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα… Οι αργοί χτύποι της καμπάνας την υπογραμμίζουν…

Κατηφορίζοντας, ο Αλιάκμονας  συνεχίζει να κυλάει τα νερά του ήρεμα, καθρεφτίζοντας τις δυο του όχθες στα νερά…

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων