Βέροια Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 / Μήνυμα Ειρήνης από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

***

Με στίχους, χρώματα και νότες για την Ειρήνη τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους ηχηρό μελωδικό μήνυμα Ειρήνης στον κόσμο από τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο παιδείας και πολιτισμού.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της  δράσης του Άξονα 1 και του πολιτιστικού προγράμματος «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και Ραδιο Επικοινωνούμε στο European School Radio» – που υλοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά στο σχολείο με συντονίστρια τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου. Συνδέεται, επίσης, με τα διδακτικά αντικείμενα της νεοελληνικής – αρχαίας γλώσσας και λογοτεχνίας, της μουσικής και των καλλιτεχνικών.

Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου την περίοδο αυτή μελετούν το αγαπημένο λογοτεχνικό έργο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ – με το οποίο ο συγγραφέας το 1943 εν μέσω β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έστελνε το πιο δυνατό μήνυμα φιλίας κι αγάπης στον κόσμο – και οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου διδάσκονται το Α΄ Στάσιμο της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ελένη» που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές κραυγές της αρχαιότητας.

Με αφόρμηση τα λογοτεχνικά έργα αλλά και τη σύγχρονη επικαιρότητα της βίας μαθητές και καθηγητές με «όπλα» τους τα μουσικά όργανα και τη φωνή τους απήγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη και την αγάπη σημαντικών ποιητών αλλά και δικά τους, μέσα από τα οποία ξεδιπλώνεται η ομορφιά της ειρηνικής ζωής και καταδικάζεται ο πόλεμος αλλά και κάθε μορφής βία. Οι απαγγελίες, που πλαισιώνονταν κυρίως από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μαθητών, προκάλεσαν συγκίνηση και ευαισθητοποίησαν τους μαθητές, οι οποίοι στο δεύτερο μέρος της δράσης αποτύπωσαν τα συναισθήματα και τα μηνύματά τους φιλοτεχνώντας εικαστικά έργα με θέμα την παγκόσμια ειρήνη. Μεγάλο ενδιαφέρον στους μαθητές προκάλεσε η δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν που αφορούσε τη δημιουργία οριγκάμι γερανών μέσω των οποίων έστειλαν μηνύματα ειρήνης εμπνεόμενοι από τη συγκινητική ιστορία της Σαντάκο Σασάκι – συμβόλου των αθώων θυμάτων της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Οι οριγκάμι γερανοί θα αποσταλούν το επόμενο διάστημα στο Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών στη Χιροσίμα.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία της βραβευμένης Ναουσαίας ποιήτριας, Ξανθής Χονδρού -Χιλλ η οποία έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στην ποίηση. Η ποιήτρια απήγγειλε το ποίημά της «Σπορά της Ειρήνης» με το οποίο πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο ποίησης σε διεθνή διαγωνισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στις πηγές της έμπνευσής της για τη συγγραφή του που έχουν σχέση με τις αρχές της Ειρήνης, όπως τις είδε, βίωσε και δίδαξε με τον τρόπο του ο Ινδός πνευματικός ηγέτης και πολιτικός, Μαχάτμα Γκάντι, ο στρατιώτης της ειρήνης.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε και ο τέταρτος διαγωνισμός απαγγελίας ποίησης  με στόχο να αυξηθεί η διαδραστικότητα στον οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές.

Τη δράση άνοιξε το κιθαριστικό σύνολο «Παράλλαξη» του σχολείου μας το οποίο ερμήνευσε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κιθάρας και σταθερού συνεργάτη στο πολιτιστικό πρόγραμμα, Βασίλη Βαλαβάνη, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεχή στήριξη που προσφέρει.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ροκ μπάντα του τμήματος β1 γυμνασίου που για πρώτη φορά εμφανίστηκε μπροστά σε κοινό ερμηνεύοντας αντιπολεμικό τραγούδι του συγκροτήματος “Metallica” κι ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους αλλά και μαθητής της γ΄ γυμνασίου ο οποίος ερμήνευσε ποντιακό τραγούδι με αντιπολεμικό μήνυμα.

Ευχαριστούμε την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης «Πρόσβαση» Ν. Ημαθίας, Σέβη Γεωργιάδου, για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε στη δημιουργία των αρχικών σχεδίων των εικαστικών έργων της δράσης κατά τη διάρκεια τρίωρου εικαστικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, για την ενεργό συμμετοχή της στη ραδιοφωνική καμπάνια ποίησης που είναι σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την παρουσία της στην εκδήλωση.

Ευχαριστούμε, τέλος, την φιλόλογο ειδικής αγωγής, συνεργάτιδα στο πολιτιστικό πρόγραμμα, Βικτορία Γαζγάζη, τον καθηγητή μουσικής, Αντώνη Σαρακατσιάνο,  για τη συνοδεία πιάνου σε απαγγελίες μαθητών, την εικαστικό του σχολείου, Κατερίνα Ιορδανίδου, η οποία καθοδήγησε τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών προκειμένου να ολοκληρώσουν τα εικαστικά έργα, τον υποδιευθυντή, Γιάννη Μπαλιάκα για τη σημαντική βοήθειά του στην τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης και όλους τους καθηγητές που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης με κάθε τρόπο. Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργικούς μαθητές μας για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Το επόμενο διάστημα όλο το υλικό θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio στο πλαίσιο ραδιοφωνικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 και τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, Τάσου Λειβαδίτη.

Όταν κλείνει ένα στρατόπεδο… ανοίγει ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού!

Πλούσιο υλικό για το θέμα της ειρήνης και του πολέμου μπορείτε να βρείτε και στο ιστολόγιό μας: http://notesgiatineirini.blogspot.gr/

Οπτικοακουστικό υλικό της ραδιοφωνικής καμπάνιας:

https://youtu.be/n5Qt3YooX_c

https://youtu.be/2gtXBmBr05E

https://youtu.be/020DtaHrgp8

https://youtu.be/rhN-S9PO-Xg

banner-article

Ροη ειδήσεων