Κοινωνία Νάουσα Ρεπορτάζ

Νάουσα: Μεγάλο συλλαλητήριο στήριξης για τους κλωστοϋφαντουργούς της “Βαρβαρέσος”

————

Ρεπορτάζ: Ξανθή Χονδρού – Χιλ

Εντυπωσιακό πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο πανημαθιώτικο συλλαλητήριο την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022, το βράδυ στο κέντρο της Νάουσας για να στηρίξει τους κλωστοϋφαντουργούς εργάτες της εταιρίας “Βαρβαρέσος” που εδώ και 7 μήνες εργάζονται απλήρωτοι και ζητάνε το αυτονόητο: να πληρωθούν αλλά ανταυτού απειλούνται με απολύσεις.

Το κάλεσμα για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργατών οργάνωσε από κοινού το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το επιχειρησιακό σωματείο της εταιρίας Βαρβαρέσος! Από όλη την Ημαθία, την Πέλλα και την Θεσσαλονίκη – όχι μόνο παραβρέθηκαν σωματεία και οργανώσεις  αλλά και – συντάχθηκαν με τα αιτήματα των απλήρωτων εργατών. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει δει τα τελευταία χρόνια η Νάουσα. Ο κόσμος έσπευσε από όλες τις μεριές γιατί έχει γίνει γνωστή η μεγάλη αδικία που βιώνουν οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον κεντρικό ομιλητή σχετικά με τα οικονομικά της Εταιρίας Βαρβαρέσος που προσποιείται αδυναμία πληρωμής. Σημειωτέον είναι ότι η Εταιρία Βαρβαρέσος από το 2008 έως το 2018 έχει καταγράψει 250 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις. Για το 2022 έχει ήδη καταχωρημένες παραγγελίες της τάξεως των 11,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι της παραμένουν απλήρωτοι, πράγμα που τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Βαρβαρέσος, Αλέξανδρος Κύρκας.

Η ροή των γεγονότων

 Μετά από πολύμηνη απλήρωτη εργασία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά τους, το σωματείο αποφάσισε να κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Νάουσα την Τετάρτη 24ωρη απεργία. Η εργοδοσία προσπάθησε ταυτόχρονα αφενός να διχάσει τους εργαζομένους πληρώνοντας το μέρος αυτών που έγιναν απεργοσπάστες και άφησε απλήρωτους τους απεργούς. Αφετέρου, όταν το σωματείο πήγε να ζητήσει εύνοια για έναν συνάδελφο, ο οποίος είναι άρρωστος από καρδιά και χρίζει άμεσης βοήθειας, η εργοδοσία ζήτησε από την αστυνομία να επέμβει, να τους συλλάβει και να τους οδηγήσει στο αυτόφωρο. Το δικαστήριο για αυτήν την σύλληψη γίνεται την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, στις 11.30 το πρωί στην Βέροια. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ζήτησε τη συμπαράσταση του λαού, να παραβρεθεί έξω από το χώρο που θα εκδικαστεί η υπόθεση αυτή. Την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 θα γίνει η νέα Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Βαρβαρέσος και αναμένονται κι άλλες εξελίξεις.

Κεντρική Ομιλία

Ως κεντρικός ομιλητής ενήργησε ο Αλέξανδρος Kύρκας, αναπληρωτής Γραμματέας του Σωματείου Εργατών της Βαρβαρέσος και Αναπληρωτής Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, καθότι ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Κουτσουπιάς, είχε μεταβεί στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τον υπουργό οικονομικών για την στήριξη των εργατών. Στην ομιλία του κατήγγειλε τις πρακτικές της εργοδοσίας, που εκδικείται τους απεργούς, πληρώνει επιλεκτικά και εκβιάζει συστηματικά εργαζομένους, οδηγώντας τους σε οικονομική αυτοκτονία. Υπενθύμισε ότι παλιά η πόλη της Νάουσας είχε 4000 εργαζομένους στην κλωστοϋφαντουργεία και τα κουφάρια των παλιών εργοστασίων, όπως και η “ρημαγμένη πόλη, είναι τα αποκαΐδια της πολιτικής” ηγεσίας. Είπε ότι η εργοδοσία αξιοποιεί όλους τους νόμους που αδικούν τους εργαζομένους, όπως χαμηλούς μισθούς, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το νόμο Χατζηδάκη, και τις απαγορεύσεις επίσχεσης εργασίας. (στους παρακάτω συνδέσμους αποσπάσματα από την ομιλία)

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1110751378&attachment_id=368233958450630&message_id=mid.%24cAABa9Pr_f0yFFv2c2V-5bZntp3E-

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1110751378&attachment_id=1289588108187292&message_id=mid.%24cAABa9Pr_f0yFFv4qdV-5begyvcTz

Τα αιτήματα των εργαζομένων της “Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ”

Τα αιτήματα των εργαζομένων από την επιχείρηση είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων 7 μηνών και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ίση μεταχείριση των εργαζομένων από την εταιρεία και να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός αυτών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων συναδέλφων τους και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Επιπλέον διεκδικούν από την κυβέρνηση στήριξη και προστασία των οικογενειών τους με έκτακτο επίδομα 3.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ και να διαγραφούν χρέη και λογαριασμοί από Δημοτικά Τέλη, Νερό, ρεύμα ίντερνετ, δάνεια, να μην πλειστηριαστεί σπίτι άνεργου – απλήρωτου εργάτη.

Χαιρετισμοί

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν και δήλωσαν την αμέρηστη συμπαράστασή τους ο Γρηγόρης Τούπος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής, ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” και η Βαρβάρα Σαράντη, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Επίσης παραβρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Καλδάρας, και εκπρόσωπος του ΚΚΕ ΜΛ.

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1110751378&attachment_id=368233958450630&message_id=mid.%24cAABa9Pr_f0yFFv2c2V-5bZntp3E-

Πορεία

Στην πορεία που ακολούθησε πήρε μέρος εντυπωσιακός αριθμός ανθρώπων που φώναζε συνθήματα μέσα στην πόλη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και στηρίζοντας την προσπάθεια τους. Με συνθήματα όπως “αβέβαιη δουλειά απλήρωτοι εργάτες έτσι θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες”, αλλά και με ευρηματικά νέα όπως “πήραν φωτιά τ’ αδράχτια απ’ τις πολλές στροφές κι αυτοί μας κοροϊδεύουνε πως έχουνε ζημιές” ή “με ένα εργοστάσιο τους κάναμε άλλα τρία κι αυτοί μας κοροϊδεύουνε εδώ και χρόνια τρία”. Επίσης έχουν τροποποιήσει κάποια παλιότερα συνθήματα “εδώ, εδώ μ’ αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε χωρίς ευρώ”!

Στον καθιερωμένο γύρω μέσα στην πόλη αυτήν την φορά υπήρχε μία στάση μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα της Νάουσας όπου κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Νάουσας την τρομοκρατία και την καταστολή που δέχτηκε το σωματείο από την εργοδοσία. (βίντεο).

Κατά τη διάρκεια της πορείας έφτασε στη Νάουσα ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Κουτσουπιάς, που μετέφερε τη συμπαράσταση των εργατών της ΛΑΡΚΟ στα αιτήματα των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας.

Μετά το πέρας της πορείας, πολύς κόσμος είχε μείνει στην πλατεία συζητώντας.

Σωματεία και φορείς που δήλωσαν την συμπαράσταση τους

Στην πορεία της Νάουσας συμμετείχαν πολλά σωματεία και φορείς που δεν ήταν από την πόλη, δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη αλλά και την αγανάκτησή τους για τις αδικίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του “είδους” αλλά και την αγάπη και εκτίμηση προς το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας και τον κόσμο της πόλης που συμμετείχε από την δική του μεριά σε κινητοποιήσεις εκτός Νάουσας.

Τα σωματεία που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην αγωνία και τον αγώνα των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας είναι αναλυτικά οι εξής: Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας,  Οικοδόμων Νάουσας, Οινοποιίας Μπουτάρη, Νοσοκομείου Νάουσας, Δήμου Νάουσας, εργοστασίου ΣΙΛΚΑΝ ΕΛΣΑ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάουσας, ΕΛΜΕ Ημαθίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας, ΚΛΩΘΩ Νάουσας, Υπαλλήλων Δήμων Ν. Ημαθίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας – Πέλλας, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας,Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Ημαθίας – Πέλλας, Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού – Δέρματος Αθήνας και Λάρισας, Γουνεργατών Σιάτιστας και Καστοριάς, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», η Ομάδα Γυναικών Νάουσας και η Ομάδα Γυναικών Βέροιας, Τύπου Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΕΠΕ, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιματισμού – Δέρματος Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Φάρμακου – Καλλυντικού Κ.Μ., Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδος, στην Καθαριότητα και Φύλαξη Κεντρικής Μακεδονίας, στις επιχειρήσεις του ομίλου Σκλαβενίτη Β. Ελλάδα, στις επιχειρήσεις Πράκτικερ (παράρτημα Θεσσαλονίκης), Ιδιωτικών κλινικών Β. Ελλάδας, νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

(στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την πορεία)

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1110751378&attachment_id=443834647486412&message_id=mid.%24cAABa9Pr_f0yFFwBLUl-5bqeZsDkT

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1110751378&attachment_id=670257414113317&message_id=mid.%24cAABa9Pr_f0yFFwG2Vl-5bucoh8O1

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1110751378&attachment_id=5393449287336752&message_id=mid.%24cAABa9Pr_f0yFFwHVhl-5bxT6TzVF

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας