Κορωνοϊός Κόσμος

Στο Χονγκ Κονγκ εντοπίστηκαν περιπτώσεις της νέας παραλλαγής Όμικρον που εμφανίστηκε στην Αφρική

——

Των Emma O’Brien και Jinshan Hong

26 Νοεμβρίου 2021, 2:10 π.μ. EET

Δύο κρούσματα του νέου στελέχους της Covid-19, που προκαλεί συναγερμό σε περιοχές της νότιας Αφρικής και εκνευρίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως, εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες σε υποχρεωτική καραντίνα στο Χονγκ Κονγκ.

Ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή -που είναι επί του παρόντος γνωστή ως B.1.1.529- ενώ το άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα άτομο που είχε ταξιδέψει από τον Καναδά και βρισκόταν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου απέναντι από το δικό του, ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Ο ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική χρησιμοποιούσε μάσκα με βαλβίδα, που δεν φιλτράρει τον εκπνεόμενο αέρα και ενδέχεται να μετέδωσε τον ιό στον γείτονά του, όταν η πόρτα του δωματίου του ξενοδοχείου ήταν ανοιχτή, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η B.1.1.529 φέρει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και είναι “σαφώς πολύ διαφορετική” από προηγούμενες παραλλαγές, δήλωσε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, καθηγητής βιοπληροφορικής, που διευθύνει ιδρύματα γονιδιακής αλληλουχίας σε δύο νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια, σε ενημέρωση την Πέμπτη. Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων λοιμώξεων στη νοτιοαφρικανική επαρχία, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, ανέφερε ο ντε Ολιβέιρα στο Twitter.

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάαχλα δήλωσε ότι η μετάλλαξη είναι “σοβαρής ανησυχίας”, ενώ αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν για να συζητήσουν για τον ιό.

Στη Μποτσουάνα -η οποία γειτονεύει με τη Νότια Αφρική- η νέα παραλλαγή έχει ανιχνευθεί σε εμβολιασμένους, δήλωσε ο Kereng Masupu, συντονιστής της ‘Προεδρικής Ομάδας Δράσης Covid-19’. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι θα σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές χώρες λόγω ανησυχιών για την B.1.1.529. Άλλα έθνη έχουν εντείνει την παρακολούθηση των ταξιδιωτών από την περιοχή.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του ιού που συγκλονίζει τις αγορές

Δώδεκα άτομα, που διέμεναν σε δωμάτια κοντά στα δύο κρούσματα του Χονγκ Κονγκ, βρίσκονται τώρα σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε κυβερνητική εγκατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου δεν έχει καταγραφεί ακόμη έξαρση στην κοινότητα της παραλλαγής ‘Δέλτα’, της πιο μεταδοτικής παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού παγκοσμίως. Η μετάλλαξη έχει αναγκάσει ορισμένες χώρες, που κατάφεραν να κρατήσουν την Covid μακριά μέσω καραντίνας και συνοριακών περιορισμών το 2020, να εγκαταλείψουν αυτήν την προσέγγιση και να στραφούν στην αντιμετώπιση του ιού ως ενδημικού.

Έκκληση για απαγόρευση

Τα κρούσματα της νέας παραλλαγής μπορεί να ωθήσουν το Χονγκ Κονγκ να αυστηροποιήσει αυτό που είναι ήδη ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα καραντίνας στον κόσμο, με τους ταξιδιώτες από ορισμένα μέρη να απομονώνονται σε ξενοδοχεία για έως και 21 ημέρες.

Ο David Hui, καθηγητής αναπνευστικής ιατρικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και μέλος της ‘Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Covid’ της πόλης, δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο την Παρασκευή ότι το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους επαναπατριζόμενους από την Αφρική λόγω της παραλλαγής, σύμφωνα με την (εφημερίδα) ‘The Standard.hk.’

Μια ματιά στην ευκολία πρόσβασης για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική

Η πόλη απαγόρευσε τη χρήση μασκών με βαλβίδες ή αεραγωγούς εκπνοής στην καραντίνα των ξενοδοχείων αυτή την εβδομάδα λόγω της κατάστασης με τα κρούσματα της παραλλαγής. Τέτοιες μάσκες δεν φιλτράρουν αποτελεσματικά τον εκπνεόμενο αέρα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Το Χονγκ Κονγκ απαίτησε επίσης να τοποθετηθούν καθαριστές αέρα στα δωμάτια καραντίνας του ξενοδοχείου, εάν ο επισκέπτης σκοπεύει να ασκηθεί με stepper, ποδήλατο γυμναστικής, πατάκι για περπάτημα ή διάδρομο, ώστε να “απομακρυνθεί το παραγόμενο αεροζόλ” κατά τη διάρκεια τέτοιων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, έχουν παρατηρηθεί κρούσματα μετάδοσης της Covid στο περιβάλλον καραντίνας, τροφοδοτώντας την κριτική ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι κατάλληλοι χώροι για την απομόνωση των ταξιδιωτών και των ύποπτων κρουσμάτων.

Από  bloomberg.com

banner-article

Ροη ειδήσεων