Πολιτική

Επανακατάθεση τροπολογίας του ΜέΡΑ25 για Δημόσιο Δωρεάν Δίκτυο Τεστ και Ενίσχυσης του ΕΣΥ

———

Στην πλειοδοσία διχασμού των πολιτών από τους μνημονιακούς (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ), απαντάμε με την πραγματικά επείγουσα ανάγκη: Καταθέτουμε τροπολογία για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και δημιουργία δημόσιου δικτύου δωρεάν τεστ για όλες και όλους.

Η κατάσταση στη δημόσια υγεία συνεχώς επιδεινώνεται. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας βρισκόμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο με την αρχή του ξεσπάσματος της: Η πανδημία ανεξέλεγκτη, η λοιπή νοσηρότητα παραδομένη στην ιδιωτική υγεία και τα νοσοκομεία με προσωπικό που δεν επαρκεί επ ουδενί για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid-19 – πόσο μάλλον για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων ασθενειών.

Η απουσία ενός σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω καθολικών, επαναλαμβανόμενων – και φυσικά δωρεάν – τεστ στον πληθυσμό, με την παράλληλη μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, οδήγησαν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του δείκτη θνησιμότητας Covid-19.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ, με ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, αποτελούν πια την καθημερινότητα στην ειδησεογραφία, που πλέον περιλαμβάνει και την κατάρρευση ιατρών από την εξάντληση και το εργασιακό Burn Out σε ζωντανή μετάδοση.

Παράλληλα – εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών στη διαχείριση της πανδημίας και του τεράστιου ελλείμματος εμπιστοσύνης που αυτές προξένησαν – το πρόγραμμα εμβολιασμού παραμένει καθηλωμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περεταίρω πίεση στο ΕΣΥ. Μέτρα που συνεχώς μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες δε βοηθούν, καθώς βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία απλώς ακολουθούν. Αν η έξαρση της πανδημίας κατέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, η μη αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών πλέον είναι εγκληματική.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ημίμετρα, προσλαμβάνοντας μόνο ορισμένου χρόνου προσωπικό, μη προχωρώντας σε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επαφιόμενη ακόμα και στον εθελοντισμό! Απαιτείται άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και λοιπού προσωπικού και φυσικά, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για καλυφθούν επιτέλους τα τεράστια κενά στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας. Επιπλέον απαιτείται η δημιουργία ενός Δημόσιου Δικτύου Δωρεάν Καθολικών Ελέγχων, με την παράλληλη διενέργεια προεμβολιαστικού ελέγχου για όλους, τα οποία θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς μόνιμη ενίσχυσή της, θα άρουν την λογική των οριζόντιων μέτρων και θα λειτουργήσουν, ενισχυτικά στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού.

Το ΜέΡΑ25 επανακατάθεσε την τροπολογία του για Δημόσιο Δωρεάν Δίκτυο Τεστ και Ενίσχυσης του ΕΣΥ.

banner-article

Ροη ειδήσεων