Αγροτικά Νάουσα

Α.Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”: “Ξανά χτυπιέται η Κοινωνική Ασφάλιση με το  νομοσχέδιο της κυβέρνησης”

———

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»

Η κοινωνική ασφάλιση  χτυπιέται ξανά με το  νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μαζέψει μακροπρόθεσμα 76 δις ευρώ  από  1/1/2022, από τις ασφαλιστικές εισφορές των νεοεισερχόμενων αγροτών και εργαζομένων ηλικίας μέχρι 30 ετών που υποχρεωτικά θα ενταχθούν στο σύστημα και θα πληρώνουν ανελλιπώς για 40 χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) όπου  ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του<< ατομικό κουμπαρά>>, στον οποίο θα αποθέτονται οι εισφορές του και τις οποίες δεν θα μπορεί να  ακουμπήσει. Ο ασφαλισμένος θα ξέρει τι εισφορές δίνει αλλά δεν θα ξέρει τι σύνταξη θα πάρει.

Όλοι μαζί οι <<ατομικοί κουμπαράδες >>θα συγκεντρώνουν τεράστια ποσά ,τα οποία θα πηγαίνουν μέσω τζογαρίσματος στο <<μεγάλο κουμπαρά>> στις τσέπες των επιτήδειων επενδυτών των παράσιτων κεφαλαιοκρατών οι οποίοι δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση να τα επιστρέψουν. Έχουν όμως το απόλυτο δικαίωμα να τα τζογάρουν, με ρίσκο ακόμη και να χαθούν. Να χαθούν δηλαδή οι εισφορές και οι συντάξεις.

Πολλά είναι τα παραδείγματα διεθνώς αλλά και στην χώρα μας όπως πχ(ΑΣΠΙΣ) που ασφαλισμένοι είδαν τις αποταμιεύσεις τους να κάνουν <<φτερά>> και να μένουν στο δρόμο από το ίδιο κόλπο που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που χιλιάδες αγρότες περιμένουν δύο και πλέον χρόνια την έκδοση των πενιχρών συντάξεων τους των 350 ευρώ

Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της κυβέρνησης που συνεχίζει την απαξίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, για να πλασάρει το παλιό και διεφθαρμένο σαν νέο, και να δεσμεύσει μακροπρόθεσμα αγρότες και εργαζόμενους.

Καταγγέλλουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία ,και δηλώνουμε ότι θα της (κόψουμε τα χέρια) εάν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο,

την ώρα μάλιστα που φάνηκε περίτρανα μέσα στην πανδημία, πως εάν δεν υπήρχε έστω και αυτό το υποστελεχωμένο  (με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων) δημόσιο σύστημα υγείας θα είχαν πεθάνει τόσοι και άλλοι τόσοι.

Και βέβαια η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της εν μέσω θέρους .Προωθεί άλλο ένα νομοσχέδιο «φωτιά»   που αφορά την λεγόμενη <<αυτονομία των σχολικών μονάδων>> που σημαίνει απαλλαγή του κράτους από τα βαρίδια της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, σπρώχνοντας τα σχολεία να ζητιανεύουν χρηματοδοτήσεις και χορηγούς,  οι οποίοι θα <<αξιοποιούν>> τις υποδομές τους, θα παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο της μόρφωσης σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, που δεν είναι άλλα από την επιχειρηματικότητα και το κέρδος δηλαδή η εκμετάλλευση και η κλεψιά. Αυτά θέλουν να  διδάσκονται τα παιδιά μας. Άλλωστε η αδιαφορία της κυβέρνησης φάνηκε περίτρανα μέσα στην πανδημία, καθώς δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους

Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες από τη συνεχιζόμενη επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, από την καταλήστευση του κόπου μας από εμπόρους και βιομηχάνους που παίρνουν φτηνά τα προϊόντα μας και τα πωλούν πανάκριβα κάνοντάς τα απλησίαστα στην λαϊκή κατανάλωση.

Επιπλέον οι μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα η  απουσία έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής, οι πολύμηνες καθυστερήσεις οι πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είναι πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σταθερό πεδίο διεκδίκησης για κάθε αγωνιστή αγρότη.

ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας <<Μαρίνος Αντύπας>> καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες να βρίσκονται σε  επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την απόκρουση των μέτρων αυτών που κάνουν την ζωή μας κόλαση.

Διεκδικούμε:

  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική

  • Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ

  • Μείωση των ορίων ηλικίας στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.

  • Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτική παραγωγή.

  • Καμιά αύξηση των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ

  • Να γίνουν έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής από τα φυσικά φαινόμενα.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας όχι στην συγχώνευση και το κλείσιμο νοσοκομείων

  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Όχι στην υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος παιδείας και στα σχολεία πολλών ταχυτήτων.

  • Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων