Απόψεις Υγεία

“Φωνή βοώντος” γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

———–

Το αν θα κάνεις ή δεν θα κάνεις εμβόλιο είναι αλλού ζήτημα επιλογής και μιας οιονεί ιδεολογίας και αλλού της μοίρας. Δηλαδή της Ιστορίας, που έχει κρατήσει τη μεν χώρα σου φτωχή, τη δε διεθνή κοινότητα αδιάφορη για τη φτώχεια της ή συμπονετική στο επίπεδο της ρητορικής και μόνο. Στις χώρες που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά των εμβολίων, ενίοτε μάλιστα μεγαλύτερο από αυτό που δικαιούνται ή χρειάζονται για τους κατοίκους τους (αλλά το χρειάζονται για διπλωματικά και οικονομικά παίγνια ισχνής ηθικότητας), είναι αρκετοί όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι πολλά και διάφορα.

Οι αρνητές του εμβολίου επιχειρούν να προσδώσουν στην απόφασή τους άλλοτε πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, άλλοτε θρησκευτικά και άλλοτε επιστημονικά. Στους κόλπους τους, πάντως, επικρατούν οι λάτρεις των συνωμοσιών, όσοι βγαίνουν στους δρόμους πολλών χωρών για να καταγγείλουν τις φοβερές και τρομερές πλεκτάνες που εντοπίζει η άνευ χαλινών φαντασία τους.

Στα σενάρια αυτά, που «εξηγούν» τα πάντα σε ευκολοκατάπιοτη και εύπεπτη μορφή, πρωταγωνιστούν οι συνήθεις ύποπτοι: ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζορτζ Σόρος, οι Εβραίοι, οι μασόνοι, «η ελίτ που προωθεί την παγκοσμιοποίηση» και, ειδικά στην Ελλάδα, οι πάσης φύσεως «ανθέλληνες», που στόχο έχουν να νοθεύσουν το μοναδικό ελληνικό DNA, να νερώσουν το θεϊκό αίμα που κυκλοφορεί στις φλέβες μας και άλλα τινά.

Στο ένα τρίτο του πλανήτη, μπορεί και παραπάνω, τέτοια πολυτελή δικαιώματα εμβολιαστικής συναίνεσης ή άρνησης δεν υπάρχουν, και σίγουρα ο κόσμος εκεί θα τα πληροφορείται και δεν θα ξέρει αν πρέπει να λυπηθεί ή να αγανακτήσει. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και πολλών διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων με μεγάλο κύρος, οι πληθυσμοί των φτωχών κρατών έχουν ασήμαντη πρόσβαση στα εμβόλια. Η μικρή ελπίδα τους είναι κάποιες ερανικές προσφορές.

Δυστυχώς, η επιταγή της αλληλεγγύης δεν έχει αντίκρισμα στις τράπεζες της αγοράς, τους διαβόητους νόμους της οποίας δεν μπορεί να τους κάμψει ούτε καν η προειδοποίηση των επιστημόνων ότι ακόμη και αν εμβολιαστεί όλο το βόρειο ημισφαίριο, η COVID-19 θα συνεχίσει να το πολιορκεί και να το πληγώνει αν μείνει ανεμβολίαστο το πενόμενο νότιο. Τείχη στον αέρα και στη θάλασσα δεν είναι δυνατόν να χτιστούν, ώστε να εμποδιστούν τα ταξίδια και οι μεταναστευτικές ροές. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η Αφρική έχει πολλές ερήμους – φυσικές. Αλλά και η Ευρώπη, η Ευρώπη μας, έχει ερήμους – ψυχικές αυτές.

 kathimerini.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας