Κορωνοϊός Κόσμος

Εμβόλια: Αντίθετη η Κομισιόν σε διμερείς συμφωνίες κρατών και φαρμακευτικών ομίλων

———–

Να στρουθοκαμηλίζει συνεχίζει η ΕΕ στο θέμα του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και στις αρρυθμίες που έχουν προκύψει στην προσπάθεια συντονισμού από τις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας και του γενικότερου χάους που επικρατεί είναι η χθεσινή διάψευση (Τρίτη) από την Κομισιόν περί διμερών συμφωνιών μεταξύ χωρών και φαρμακευτικών εταιρειών καθώς κάτι τέτοιο «είναι αδύνατον υπό την κεντρική συμφωνία των Βρυξελλών».

Μιλώντας στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κύρια διαπραγματεύτρια της ΕΕ για τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19 Σάντρα Γκαλίνα, η υπερασπίστηκε την κοινή στρατηγική της ΕΕ για την αγορά εμβολίων τονίζοντας ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όσο μεγάλο και αν είναι, δεν θα είχε πρόσβαση από μόνο του σε τόσα πολλά εμβόλια.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν έχει δει κανένα συμβόλαιο ανάμεσα σε κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ και σε παρασκευάστρια εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν υπάρχουν, οι δόσεις είναι δεσμευμένες από την ΕΕ για να δοθούν κατ΄ αναλογία στα κράτη-μέλη και σε περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δεν επιθυμεί να παραλάβει όλες τις δόσεις που του αναλογούν, τότε αυτές θα διατεθούν πάλι αναλογικά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Όλα τα παραπάνω βέβαια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την παραδοχή του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ότι έχει εξασφαλίσει για τη χώρα του με διμερείς συμφωνίες 30 εκατ. δόσεις από την BioNTech, 20 εκατ. από την CureVac και 5 εκατ. από τη φαρμακευτική IDT Biologika (γερμανική εταιρεία που παράγει το δικό της εμβόλιο).

Επίσης, ίδια κίνηση έχει κανει και η Κύπρος, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Αλλά και η Ουγγαρία παρέλαβε 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Να ασημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει μέχρι τώρα παραγγείλει 1,5 δισ. δόσεις από έξι εταιρείες, με τη δυνατότητα παραγγελίας άλλων 760 εκατ. δόσεων.

Το θέμα είναι πότε θα τα παραλάβει ώστε να αρχίζει να «χτίζεται» και το περιβόητο τείχος ανοσίας στον πληθυσμό.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας