Εκδηλώσεις

Αθήνα – Ένωση Ελλήνων Χαρακτών: Έκθεση Ματίνας Γεωργά “σημείο φυγής”

Στα πλαίσια του Project / Νέοι καλλιτέχνες, η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την τρίτη έκθεση  με έργα της Ματίνας Γεωργά.

Η  Γεωργά με την δυναμική της κίνηση στη χάραξη και με τη δράση του μελανώματος πάνω στις χαρακτικές επιφάνειες οδηγείται σε μία κατάσταση αυτοματικής γραφής. Όλες οι κάθετες γραμμές στο επίπεδο της εικόνας, συγκλίνουν σ’ ένα  μοναδικό σημείο, το «σημείο φυγής». Αυτός είναι και ο τίτλος της έκθεσης.

Η ίδια αναφέρει ότι… «η εικόνα είναι παρατήρηση, και βαθιά βιωμένος χώρος, από τις περιηγήσεις  και την φωτογραφική καταγραφή, προσφυγικών  σπιτιών και χαλασμάτων.

Είναι  ένας σκηνικός χώρος ,που με επιστρέφει στις ρίζες  μου, μέσω της δομής, της πέτρας, του χώματος, και της ενέργειας, δηλαδή  του ίχνους των ανθρώπων που πέρασαν από αυτά.

Η σχέση του χώρου και του χρόνου αλλάζει διάσταση και φεύγει  από την κανονικότητα.

Ο χρόνος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος γεφυρώνεται καθώς και η μνήμη με το παρόν.

Το εσωτερικό γίνεται εξωτερικό, το πάνω κάτω. Η ανάβαση γίνεται κατάβαση.

Οι τόποι εναλλάσσονται ,άλλοτε συνυπάρχουν και άλλοτε συγκρούονται.

Πολλές θέσεις, φαινομενικά ασύμβατες, βρίσκουν κοινό σημείο ύπαρξης και έρχονται σε ρήξη με την παραδοσιακή έννοια του χρόνου.

Κάποιες φορές εμφανίζονται σύμβολα ή αντικείμενα, οδηγοί, γι’ αυτήν  την καταγραφή.

Σκηνογραφώ έναν καινούργιο τόπο, όπου ο θεατής μπορεί να τον περιδιαβεί, να μείνει ή να φύγει, να μπει ή να βγει αλλά πάντα να επιστρέφει στα αρχέτυπά του, στα θεμέλια και τις  ρίζες του.»

Η Γεωργά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης.  Από το 2001 μέχρι το 2006 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον κ. Αναστάσιο Χριστάκη. Το 2010 τελείωσε  δεύτερο πτυχίο στον τομέα της χαρακτικής με επιβλέποντες τους κ. Βίκυ Τσαλαματά και κ. Μιχάλη Αρφαρά.

Επιπλέον εργάζεται ως σκηνογράφος στο θέατρο και διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος  του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και  της  Ένωσης Ελλήνων  Χαρακτών.

Το Project / Νέοι καλλιτέχνες υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκτός|Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 29/10 – Σάββατο 28/11

Έναρξη έκθεσης: Πέμπτη 29/10 18:00 – 21:00

Στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. Επίσης, δεν θα βρίσκονται περισσότεροι από τρεις επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο.

banner-article

Ροη ειδήσεων