Κόσμος

Νίκος Δένδιας: Και νότια της Κρήτης η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ το 2018, και ειδικότερα ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε αντιταχθεί στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Επ’ αυτού εξήγησε ότι αυτή η συζήτηση γινόταν χωρίς να έχουμε οριοθετήσεις των ΑΟΖ με την Ιταλία, και πως η λογική της κυβέρνησης είναι πρώτα να υπάρχει καθορισμός ΑΟΖ και μετά επεκτάσεις χωρικών υδάτων – «και αυτή την λογική ακολουθούμε».

Απατώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ότι προηγείται της επέκτασης των χωρικών υδάτων το κλείσιμο των κόλπων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν υπάρχει επ’ αυτού καμία αμφισβήτηση, και αυτό κάνουμε. Μάλιστα, συνεχίζουμε την εργασία που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον ίδιο εξαιρετικά εξειδικευμένο επιστήμονα που είχατε και εσείς, και η όλη εργασία που έχει γίνει είναι απολύτως χρήσιμη».

Αναφορικά με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον καθορισμό συνολικών ΑΟΖ όλων των χωρών της Μεσογείου, μέσα από την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση» αλλά «να μην έχουμε υπερβάλλουσες προσδοκίες στον βαθμό που ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συμφωνίες που αυτή έχει υπογράψει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο», καθώς έτσι, η όλη προσπάθεια κατέληγε σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι και απ’ τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο προκύπτει μια βασική αρχή, ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το ανάλογο άρθρο της UNCLOS» και πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία προσχωρήσει στην αντίληψη της νομιμότητας ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη».

Σε σχέση με ορισμένες «ειρωνικές» – όπως τις χαρακτήρισε – τοποθετήσεις βουλευτών, για την παρουσία του λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως «είναι πολύ εύκολο κανείς να ειρωνεύεται αφ υψηλού και εκ των υστέρων, εγώ όμως αυτό που έχω να πω, είναι ότι η απουσία της Ελλάδας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από διάφορα τεκταινόμενα, όπως η κρίση της Λιβύης και της Συρίας, κόστισε στην χώρα πάρα πολύ ακριβά». Σημείωσε δε, ότι «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ως συνομιλητή τον Σάρατζ, είναι για να μην υπάρξει ένα απόλυτο κενό».

Ο Νίκος Δένδιας, επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ε.Ε., «αλλά και της διεθνούς νομιμότητας» και θα του θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ανεξαρτήτως εάν ευχόταν να ψήφιζαν την συμφωνία με την Αίγυπτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ο τρόπος που τοποθετηθήκατε δείχνει ότι στη βάση της εγκρίνετε αυτή την συμφωνία, όπως και την άλλη με την Ιταλία». Παρατήρησε τέλος, πως «το ύφος του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιληφθεί την εξαιρετική κρισιμότητα των στιγμών».

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας