Περισσότερο διαβασμένα Σχόλια

Η Μαρίζα Κωχ στο Γυμνάσιο Ριζίων  40 χρόνια πριν – Μια ευχάριστη ανάμνηση

Είναι γεγονός ότι σαράντα χρόνια πριν ο ακριτικός Βόρειος  Έβρος βρισκόταν σχεδόν σε καθεστώς απομόνωσης. Από τη μια η απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, την Αλεξανδρούπολη, και απ’ από την άλλη οι τότε κακοί  και λιγοστοί δρόμοι ήταν οι βασικές αιτίες.

Οι όποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις , θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες έφταναν το πολύ μέχρι την Ορεστιάδα. Τα χωριά του Τριγώνου και γενικότερα  του Βόρειου Έβρου, αν και έσφυζαν τότε από ζωή, ήταν μακριά από καλλιτεχνικά γεγονότα τέτοιου είδους. Λίγα ήταν επίσης και τα σπίτια που είχαν τηλεόραση.

Εκείνη την εποχή η Μαρίζα Κωχ, από τα πρώτα ονόματα των καλλιτεχνών, συνοδευόμενη από τον συνθέτη Γιάννη Γλέζο,  δεν έφτασε μόνο  μέχρι την Ορεστιάδα, αλλά έκανε περιοδεία στα ακριτικά  χωριά και έδινε  δωρεάν συναυλίες. Τότε ένα τέτοιο γεγονός για πολλούς λόγους ήταν μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής.

Ένα από τα χωριά που επισκέφθηκαν ήταν και τα Ρίζια. Η συναυλία δόθηκε στο Γυμνάσιο απόγευμα και εκτός από τους μαθητές μαζεύτηκε όλο το χωριό. Οι καλλιτέχνες ενθουσίασαν το κοινό που τραγουδούσε μαζί τους και τους αποθέωνε. Μετά τη συναυλία ακολούθησε αυθόρμητο γλέντι σε καφενείο του χωριού.Το πέρασμά τους τότε από τα Ρίζια χαρακτηρίστηκε από τους κατοίκους του σαν μεγάλο γεγονός.

Είναι λογικό ένα τέτοιο γεγονός να αποτυπωθεί στη μνήμη ενός πρωτοδιόριστου καθηγητή και να το περιγράφει ύστερα από σαράντα χρόνια.  Η φωτογραφία στο Γυμνάσιο Ριζίων, μετά το τέλος της συναυλίας, αποδεικνύει του λόγου  το αληθές.

Δημήτρης Τσιμούρας

ΥΓ. Την φωτογραφία μάς την έστειλε ο επίσης τότε  πρωτοδιόριστος καθηγητής του Γυμνασίου Στρατής Πάτσιας.

Σημείωση Φαρέτρας: Για το Γυμνάσιο Ριζίων, όπως είναι σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Επίσης ένα μικρό οδοιπορικό στην Ορεστιάδα και Βόρειο Έβρο ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων