Παιδεία

ΚΙΝΑΛ: Όχι στην απαξίωση της παιδείας και της μόρφωσης

Αγωνιζόμαστε σταθερά για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις!

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίων και λυκείων συνεχίζουν τη σταθερή αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ.

«Πίσω στα …βασικά», το παλιό αναχρονιστικό σύνθημα της ακραίας συντηρητικής παιδαγωγικής έρχεται ως απάντηση στις σημερινές, πολλαπλές προκλήσεις και ανάγκες του σχολείου! Αντί να διαμορφώνουμε θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης για τις επόμενες δεκαετίες, το ΥΠΑΙΘ γυρίζει στις πολύ παλιές δεξιές αντιλήψεις!

Πλήττεται η μόρφωση, η αγωγή, η τέχνη, η παιδεία, η επιστήμη με τη συρρίκνωση του περιεχομένου του σχολείου, με τη μείωση ή κατάργηση μιας σειράς γνωστικών πεδίων. Οι Κοινωνικές επιστήμες, η Πολιτική Παιδεία, η Καλλιτεχνική Παιδεία, το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, η Τέχνη, η Μουσική, το Πρότζεκτ, η Βιολογία, η Οικιακή Οικονομία, η Γεωλογία, ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός μπαίνουν στο στόχαστρο της σκληρής οπισθοδρόμησης.

Η Ν.Δ. επιδιώκει την ιδεολογική χειραγώγηση του σχολείου. Δεν θέλει η εκπαίδευση να διαμορφώνει πολίτες χειραφετημένους και ενεργούς, που θα αγωνίζονται για να διαμορφώνουν τη ζωή τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα και τις επιλογές τους.

Εκδιώκονται ουσιαστικά γνωστικά πεδία – κοινά σε όλα τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα – για λόγους ξεπερασμένων ιδεολογιών και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί χάνουν οργανικές θέσεις. Οι αναπληρωτές θα βιώσουν νέα σκληρή μορφή ανασφάλειας, το φθινόπωρο οι περισσότεροι δεν θα είναι στο σχολείο. Κλείνει δραματικά η υπόθεση των διορισμών νέων εκπαιδευτικών.

Το ΥΠΑΙΘ διαμορφώνει με τον πιο αυταρχικό τρόπο ένα επιστημονικά φτωχό, ένα ξεπερασμένο σχολείο. Οδηγεί συνειδητά τη νέα γενιά σε σκοτάδια αμάθειας και ημιμόρφωσης. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός αγκαλιά με τον συντηρητισμό. Ό,τι έχει κατακτηθεί στο σχολείο από τη δεκαετία του 1980 – εδώ και 40 χρόνια – αποκόπτεται. Πρώτη φορά έχουμε στη μεταπολίτευση τέτοια βίαιη και αναχρονιστική επίθεση στο περιεχόμενο του σχολείου.

Η κυβέρνηση κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα πιο συγκεντρωτικό. Δημιουργεί ένα σχολείο ασφυκτικό, που δεν δίνει δυνατότητες επιλογής στους μαθητές με βάση τα ενδιαφέροντά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως ο κύριος φορέας των μεταρρυθμιστικών, προοδευτικών εκπαιδευτικών πολιτικών στη χώρα μας θα αγωνιστεί να μην περάσει η δεξιά, συντηρητική επιδρομή στο σχολείο.

Θα αγωνιστούμε συστηματικά και συγκροτημένα για την ανάδειξη σύγχρονων δημοκρατικών εκπαιδευτικών πολιτικών, για ένα σχολείο που θα μορφώνει τους νέους ολόπλευρα και θα διαπαιδαγωγεί με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες για μια δίκαιη κοινωνία!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας