Βέροια Πολιτισμός

Πέφτει η αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στη Βέροια – Αποτίμηση

Το Σύγχρονο Τσίρκο GARBUIX από τη Βαρκελώνη, ενταγμένο  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας, έδωσε την τελευταία παράσταση για το κοινό στο Χώρο Τεχνών.

Το Φεστιβάλ, που ξεκίνησε πριν δέκα μέρες, με παραστάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο χώρο Τεχνών, αλλά και στο δρόμο, με διεθνές σεμινάριο και master class, δικαίωσε τις προσδοκίες όλων, πολλές φορές ξεπερνώντας τες.

Σήμερα το απόγευμα ο Χώρος Τεχνών ήταν ασφυκτικά γεμάτος από παιδιά που περίμεναν την παράσταση μέσα σ’ ένα χαρούμενο πανδαιμόνιο.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, ο γνωστός πια στη Βέροια Χουάνχο  Κορράλες, μίλησε στα παιδιά για το πώς ξεκίνησε η ιδέα του Φεστιβάλ πριν από 20 χρόνια στο Κιλκίς, για τη σημασία του, αλλά και για  πώς ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια και στην πόλη μας χάρη στην πρωτοβουλία του Διευθυντή της ΚΕΠΑ, του Γιάννη Καμπούρη, να το εντάξει στις εκδηλώσεις της.

Για 4η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο γεγονός για τα παιδιά, που το περιμένουν κάθε χρόνο πια, συνδυάζοντας την τέχνη του κουκλοθέατρου με την τέχνη της παντομίμας και φέρνοντας σε επαφή το κοινό της Βέροιας, μικρούς και μεγάλους, με διαφορετικές κουλτούρες και καλλιτεχνικές οπτικές απ’ όλον τον κόσμο.

Συμπερασματικά:

Τα παιδιά που παρακολούθησαν τις παραστάσεις είτε με τα σχολεία τους είτε με τους γονείς τους ήταν πάρα πολλά και οι εντυπώσεις τους ενθουσιώδεις.

Οι παραστάσεις ήταν επιπέδου και, αν κρίνουμε από κάποιες που είδαμε, (Μουσικό Θέατρο Δρόμου από την Ιταλία ή Μαύρο Θέατρο Σόφιας), κάλυπταν και τις απαιτήσεις των μεγάλων.

Επιπλέον, ο χαρακτήρας της γιορτής που δίνεται στην πόλη, αποτελεί πόλο έλξης και για επισκέψεις από γειτονικές περιοχές, μια παράμετρος όχι ευκαταφρόνητη.

Η σημερινή παράσταση του Σύγχρονου Τσίρκου GARBUIX από τη Βαρκελώνη, με πέντε καλλιτέχνες από διάφορες χώρες -που θα επαναληφθεί αύριο για τα σχολεία ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παραστάσεων- ήταν μια παράσταση που συνδύαζε τα δεδομένα χαρακτηριστικά του τσίρκου, όπως την ακροβασία, ή τις αναπάντεχες συγκρούσεις μεταξύ των ηθοποιών που προκαλούν το γέλιο, αλλά και την πολυγλωσσία ως γέφυρα επικοινωνίας. Και, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των παιδιών, ικανοποίησε.

Και του χρόνου, λοιπόν!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας