Παιδεία Τοπικά

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας για τη Δίχρονη, Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή δεν ικανοποιεί το αίτημα για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας»,  αλλά

Α) Το αφήνει στον αέρα, για υλοποίηση στο απώτερο μέλλον, σε βάθος τριετίας (υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, αλλά για τα προνήπια σταδιακά υποχρεωτική και εφαρμογή της «υποχρεωτικότητας» σε κάποιους συγκεκριμένους Δήμους – μετά από γνώμη του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, εισήγηση του αντίστοιχου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και τελικό ορισμό τους με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Παιδείας και Οικονομικών).

Β) Οι τριμερείς επιτροπές θα πρέπει να προτείνουν τους Δήμους στα όρια των οποίων μπορεί να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2018-2019 καθώς και να ενημερώσουν για τις ανάγκες σε υποδομές (αριθμός αιθουσών) στους Δήμους που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές (αίθουσες) για να υλοποιήσουν τη Δίχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση στο Σχολικό Έτος 2018-2019.

Με την εμπλοκή των Δημάρχων στις διαδικασίες γνωμοδότησης (η 3μερής επιτροπή αποτελείται από τους οικείους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προέδρους, τους οικείους δημάρχους και τους προέδρους των οικείων συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μέλη!) και εξαιτίας των τεράστιων και υπαρκτών προβλημάτων στους Δήμους (π.χ. πενιχρή κρατική επιχορήγηση) η κυβέρνηση δημιουργεί το κατάλληλο άλλοθι, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι «εμείς νομοθετούμε αλλά οι Δήμοι δεν υλοποιούν».

Γ) Η «υποχρεωτικότητα» είναι συνάρτηση της οικονομικής δυνατότητας των Δήμων –υποστήριξη με υποδομές – (γι΄ αυτό και θεσμοθετείται η συμμετοχή των Δημάρχων σε γνωμοδοτική επιτροπή). Η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξης των υποδομών του δημόσιου Νηπιαγωγείου (εκατοντάδες Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε απαράδεκτα και ακατάλληλα κτήρια) – ποντάροντας στις ιδιωτικές δομές και στην τσέπη των γονιών – στη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (δεν προβλέπεται, ούτε για το επόμενο σχολικό έτος, κανένας μόνιμος διορισμός Νηπιαγωγών και το καλοκαίρι η κυβέρνηση προετοιμάζει απολύσεις 2.500 συμβασιούχων Νηπιαγωγών, ενώ κουβέντα δε γίνεται για το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό – τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, λογοθεραπευτές…), παρά περιμένει η υπογεννητικότητα να δώσει τη λύση. Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, στις 10/8/2017, σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, δήλωσε ότι: «Δεν είμαστε έτοιμοι για τη δίχρονη προσχολική αγωγή λόγω ελλείψεων υποδομών».

Δ) Δημιουργούνται περιοχές και Δήμοι δύο ταχυτήτων, εκεί που θα υλοποιείται η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή (204 Δήμοι) και εκεί που δε θα υλοποιείται (145 Δήμοι). Διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση η οποία είναι αμφίβολο αν θα λυθεί μέσα στην τριετία.

Ε) Δεν θα είναι Δημόσια, αφού, για τη μεταβατική τριετή περίοδο, ο γονιός θα επιλέγει τη δομή στην οποία θα εγγράψει το παιδί του (προτιμώντας συχνά τους ιδιωτικούς Π.Σ. με τα voucher ή τους Δημοτικούς Π.Σ., με το γεύμα και την καλοκαιρινή λειτουργία). Στο παιχνίδι της κυβέρνησης εντάσσεται η ΚΕΔΕ (με τη διαχρονική θέση για πέρασμα της Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους και την υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων!), αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ΟΤΑ (που φοβούνται ότι θα αυτοί χάσουν την πελατεία τους και οι συμβασιούχοι τη δουλειά τους – όταν όχι μόνο δε συζητούν τη μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων, αλλά δεν τους θέλουν καν ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία). Ανάγουν το δικαίωμα της επιλογής των γονιών σε κεκτημένο ελευθερίας, απαλλάσσοντας ουσιαστικά το κράτος από τις ευθύνες του.

Ζ) Υλοποιείται από την πίσω πόρτα, στο όνομα της μεταβατικότητας, η παροχή εκπαίδευσης με κουπόνια και voucher, η αποκέντρωση της εκπαίδευσης και το πέρασμα τμήματος της εκπαίδευσης στην Τοπική Διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης – θέλουν μια αγορά ιδιωτικών και ιδιωτικοποιημένων δομών.

Η) Δεν θα είναι δωρεάν, αφού θα υπάρχουν τα τροφεία σε κάποιες από τις δομές (στη λογική της ανταποδοτικότητας).

Θ) Η πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Νηπιαγωγείου. Αύξησαν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για να φτιαχτεί τμήμα από 7 σε 14 νήπια/προνήπια. Αύξησαν το ωράριο της Νηπιαγωγού. Με την Υπουργική απόφαση Φίλη υποβάθμισαν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ορθώνοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις οικογένειες που έχουν ανάγκη από ολοήμερες δομές διευρυμένης χρονικής λειτουργίας. Για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό δε λένε κουβέντα.

Ι) Δεν συζητείται η ενίσχυση της διευρυμένης λειτουργίας των Νηπιαγωγείων (πχ, ανάγκη δημιουργίας ολοήμερων τμημάτων, ζωνών υποδοχής, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών/γονιών που τα χρειάζονται, ή δυνατότητας για δημιουργική απασχόληση των νηπίων τους καλοκαιρινούς μήνες και στελέχωση με το αντίστοιχο προσωπικό…).

Η Προσχολική Αγωγή επεκτείνεται πολύ περισσότερο από τα δυο τελευταία χρόνια πριν το σχολείο, από πολύ πιο πρώιμη ηλικία. Γι’ αυτό και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ενιαία, να έχει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο πρόγραμμα και να είναι στην ευθύνη κεντρικά του κράτους και όχι στο σχεδιασμό του κάθε δήμου όπως το καταλαβαίνει (μην ξεχνάμε ότι, με το πέρασμα των Παιδικών Σταθμών στην ευθύνη των Δήμων, καταγράφηκε άμεση μείωση της χρηματοδότησής τους ενώ μια σειρά από δημόσιους προνοιακούς οργανισμούς – ΠΙΚΠΑ, Παιδικές Κατασκηνώσεις – καταργήθηκαν).

Ούτε πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, μόνο ως φροντίδα και φύλαξη του παιδιού ούτε η φοίτηση στις δομές της Π.Α. είναι απλά μία «διευκόλυνση» στους γονείς, προκειμένου να βρουν εργασία ή να συνεχίσουν να εργάζονται. Είναι βασική ανάγκη και δικαίωμα του παιδιού για ολόπλευρη ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές δυναμώνουμε τον αγώνα για να παρθούν όλα τα  μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Νήπια –  Προνήπια στο Νηπιαγωγείο.

  • Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
  • Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
  • 15 παιδιά μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).
  • Δημιουργία Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν από τα 4 χρόνια.

Βέροια, 22/3/2018

 

banner-article

Ροη ειδήσεων