Κόσμος

Ξεκίνησε η δίκη της Λαγκάρντ για “αμέλεια” σε κατάχρηση 400 εκατομμυρίων ευρώ

   Η Λαγκάρντ στην έναρξη της δίκης της (Φωτο ΑΡ)

Με την κατηγορία ότι επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δικάζεται από χθες η  Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατηγορείται συγκεκριμένα για «αμέλεια» στον τρόπο που διαχειρίστηκε την διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Credit Lyonnais, που κατέληξε σε απόφαση που επέτρεψε στον πρώτο να λάβει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2008.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται πως ακολούθησε μια «μονομερή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία επέμεινε» μέχρι τέλους όσον αφορά τη διαιτησία. Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (2007-2011), είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την 20ή Δεκεμβρίου.

«Ενήργησα με πλήρη συνείδηση κι εμπιστοσύνη με μοναδικό στόχο το γενικό συμφέρον» ισχυρίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η υπεράσπισή της, ισχυρίστηκε ότι η προσφυγή στη διαιτησία προετοιμαζόταν προτού εκείνη αναλάβει υπουργικά καθήκοντα κι ότι δεν διατηρούσε «προσωπικές σχέσεις» με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε ότι ως υπουργός ασχολείτο με τα μεγάλα «μακροοικονομικά» και «διεθνή» ζητήματα, έπρεπε να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση που μόλις είχε ξεκινήσει, στην ηγεσία ενός υπουργείου με «γιγαντιαία» καθήκοντα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε σε άδεια από το ΔΝΤ για όσο διαρκέσει η δίκη της, ενώ ο δικηγόρος της απέφυγε να απαντήσει για το ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης καταδίκης της. «Θα αθωωθεί κι επομένως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται» επισήμανε ο Πατρίκ Μεζονέβ.

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων