Νάουσα Πολιτική

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Νάουσα με αφορμή τη νικηφόρα μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Νάουσα που έγιναν με αφορμή τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας για την κατάληψη της πόλης στις 11-14/1/1949.

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με πρωινό περίπατο και ανάβαση στο ύψωμα του Αη Λιά απ΄ όπου φαίνεται όλο το πεδίο των μαχών. Το ιστορικό της μάχης παρουσίασε ο Γιώργος Ζοπουνίδης μέλος της Τοπικής Επιτροπής Ημαθίας του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια  οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στα νεκροταφεία όπου υπάρχει το μνημείο για τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ. Εκεί ο Θωμάς Ψαρογιάννης μαζί με δύο νεολαίους της ΚΝΕ παρουσίασαν αποσπάσματα από τα Δελτία Ειδήσεων του ραδιοσταθμού “Ελεύθερη Ελλάδα”, οργάνου της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, που αναφέρονταν στη μάχη της Νάουσας. Η τελετή έκλεισε με το “Επέσατε θύματα”.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην κεντρική πλατεία όπου και έγινε η κεντρική πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Χρηστο Κυγιάκη μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των μαχητών που έπεσαν στη μάχη της Νάουσας, με το τραγούδι “τα οχυρά της Νάουσας” να ακούγεται από τα μεγάφωνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

dihmero-kne-naousa-16

Παραθέτουμε την ομιλία του Χρήστου Κυγιάκη στην εκδήλωση: 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην πόλη της εργατομάνας και ανταρτομάνας Νάουσας προκειμένου και με την σημερινή μας συγκέντρωση να τιμήσουμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων της Οργάνωσης μας. 70 χρόνια από τις 28 Οκτώβρη του 1946 όπου βρόντηξε ο Όλυμπος και πάλι όπως λέει και το τραγούδι, ημερομηνία η οποία αποτελεί και την ουσιαστική ίδρυση του Δ.Σ.Ε.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του Δ.Σ.Ε που επι 3 χρόνια και 5 μήνες τα χρόνια 1946-1949 διεξήγαγαν έναν άνισο στρατιωτικά, τιτάνιο όμως πολιτικά και ηθικά αγώνα ενατίων των ντόπιων και ξένων εκμεταλλευτών της χώρας μας. Κι όλα αυτά με ακούραστο καθοδηγητή και εμπνευστή το Κ.Κ.Ε όπου φέτος μάλιστα κλείνει 98 χρόνια ζωής και δράσης.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην πόλη της Νάουσας προκειμένου να γιορτάσουμε την νικηφόρα για τον Δ.Σ.Ε μάχη της Νάουσας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11-14/1/1949. Μάχη η οποία αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην διαδρομή και πορεία στον αγώνα του Δ.Σ.Ε.

Με την σημερινή πολιτική μας συγκέντρωση με αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να δώσουμε το εξής μήνυμα:

Μαχητές του Δ.Σ.Ε μπορεί στο τέλος να ηττηθήκατε, ο αγώνας σας όμως δεν πήγε χαμένος. Τρανή απόδειξη οι εκατοντάδες των νεολαίων που σήμερα πλυμμηρίζουν την πόλη της Νάουσας, οι χιλιάδες των νεολαίων που παρακολούθησαν μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις, συσκέψεις, πολιτιστικά και άλλα αφιερώματα σε όλη την Ελλάδα τον τιτάνιο αγώνα σας, την κορυφαία μέχρι στιγμή μορφή της ταξικής πάλης στην χώρα μας.Διδασκόμαστε από την εποποιία αυτή, εμπνεόμαστε από τα ιδανικά του αγώνα σας, από τις μεγάλες και μικρές στιγμές του, από την άνοδο του και τις καμπές του, και τέλος δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με εσάς, παίρνωντας την σκυτάλη στο σημερινό πεδίο της ταξικής πάλης επιδιώκοντας όχι απλά να ανταποκριθούμε, αλλά τούτη τη φορά να φτάσουμε την σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο.

Η γνώση και η μελέτη της ιστορίας, τα συμπεράσματα, η έμπνευση και η διδαχή από αυτά δεν είναι για κάποιους ειδικούς σε τίποτα κλειστά γραφεία και διαδρόμους σκοτεινών αρχείων.

Είναι όπλο για το σήμερα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η ιστορική γνώση και αλήθεια μπορεί να αποδειχθεί όπλο κρούσης στις καθημερινές μάχες. Το Κόμμα μας τα τελευταία ειδικά χρόνια έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, αντιμετωπίζει το ζήτημα μελέτης της ιστορίας του ως φάρο και οδηγό στο σήμερα, στις μεγάλες και μικρές μάχες, στην διαμόρφωση της στρατηγικής του. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια τούτη εδώ η εκατοντάχρονη πορεία να αναδειχθεί και να γίνει κτήμα όλων και περισσότερων, ειδικά της νεολαίας.

Είναι σοβαρό καθήκον το παραπάνω, μεγάλο το βάρος που πέφτει στους ώμους μας σε εμάς τους νέους κομμουνιστές. Να συνεχίσουμε αυτή την δουλειά, να την εξελίξουμε κι άλλο, να την ΄δωσουμε σε όλη την νέα γενιά των εργατικών λαικών στρωμάτων. Γι αυτό και το διήμερο των εκδηλώσεων της Οργάνωσης μας έχει τίτλο- προτροπή:

dihmero-kne-naousa-18

ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΛΕΨΕ ΓΙ ΑΥΤΗΝ!

Νέα νέε μαθητή, φοιτητή- σπουδαστή των εργατικών λαικών οικογενειών, εργαζόμενε, άνεργε μάθε την αλήθεια:

  1. Ότι η σημερινή αδιέξοδη, βάρβαρη καθημερινότητα και κατάσταση στην οποία βρισκεσαι έχει όνομα και αιτία και λέγεται καπιταλισμός. Μάθε την άληθειά πως όσο κι αν προσπάθούν να σε πείσουν ότι είναι ότι πιο σπουδαίο και φοβερό επινόησε η ανθρωπότητα, στην πραγματικότητα είναι η αρρώστια που φταίει και προσφέρει πολέμους, φτώχεια, πείνα και προσφυγιά. Η δίκαιη ανάπτυξη που σου τσαμπουνάνε δεν είναι τίποτα άλλο από ακόμα ένα χρυσωμένο χάπι προκειμένου για ακόμη μία φορά να μείνεις στην άκρη, να οριοθετούν άλλοι την μοίρα σου.

  2. Ότι καθημερινά και μέσα σε όλη την πορεία της ιστορίας 2 κόσμοι ριζικά διαφορετικοί πάντα συγκρούονταν. Ο κόσμος των εκμεταλλευτών και ο κόσμος των εκμεταλλευομένων. Όπως τότε στην εποχή μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο από την μία μεριά ήταν οι ντόπιοι πλουτοκράτες του καιρού εκείνου μαζί με την αμέριστη υποστήριξη των Αγγλοαμερικάνων ομοιδεατών τους και από την άλλη ό νικητής λαός που έδιωξε ξένους κατακτητές και συνεργάτες του με προμετωπίδα του αγώνα το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, έτσι και σήμερα από την μία μερία βρίσκονται οι ντόπιοι βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες που έχουν συμφωνήσει σαν μία γροθιά να πάρουν τα πάντα από εσένα και την οικογένεια σου. Αυτή είναι η δημοκρατία τους και αυτήν παλεύουν να σώσουν. Δημοκρατία που σταματάει έξω από χώρους δουλειάς, δημοκρατία που έχει σαν ιερό και όσιο τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών. Τέτοια ήταν πάντα και αυτό διασφάλιζε.

  3. Μάθε την αλήθεια για το πως δημιουργήθηκαν και φτιάχτηκαν τα πάντα γύρω σου. Ανησύχησε για το ποιος, που, πότε και γιατί έβαζε και βάζει εμπόδια στην ζωή σου και στην οικογένεια σου. Ότι αυτά που φτιάχτηκαν και φτιάχνονται γύρω σου δεν φτιάχτηκαν από Λαναράδες και ομοίους τους. Φτιάχτηκαν και φτιάχνονται από εκατοντάδες χέρια που καθημερινά ενώ παράγουν τεράστιο πλούτο δεν τον καρπώνονται οι ίδιοι. Τα παραμύθια του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που έγινε μεγάλος πουλώντας γάλα στην Ομόνοια είναι για μικρά παιδιά πλέον.

  4. Μάθε την αλήθεια για τις εξελίξεις στις μέρες μας, για το που πάνε τα πράγματα και τι αναδεικνύουν. Ότι το ζήτημα δεν είναι από πόσους επιχειρηματίες και πόσα κανάλια θα μάθεις την είδηση της μείωσης της σύνταξης σου ή την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Το ζήτημα είναι να μάθεις την αλήθεια γιατί 7 χρόνια μέσα στην κρίση οι θυσίες δεν έχουν τέλος, ότι 7 χρόνια έχεις ακούσει τα πάντα για ‘golden boys για καζινοκαπιταλισμό, για λαμόγια και κλέφτες΄και εξακολουθείς πάλι εσύ να πληρώνεις το μάρμαρο κι αυτοί που μιλάνε για αυτά συνεχίζουν να θησαυρίζουν.Μάθε την αλήθεια για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή που ανήκει η χώρα μας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και η αλήθεια είναι ότι η περιοχή μυρίζει μπαρούτι απ άκρη σε άκρη. Κι ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν ξέρουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τον παγιδεύουν σε επικίνδυνες εξελίξεις με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

  5. Μάθε την αλήθεια για την ιστορία του τόπου σου και της χώρας σου. Ιστορία συνυφασμένη με την καθημερινή πάλη εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. Μάθε την αλήθεια για τον Δ.Σ.Ε την κορυφαία στιγμή της πάλης αυτής στον 20ο αιώνα. Μόνο το γεγονός ότι η αστική τάξη ακόμα τον λοιδορεί και αποδοκιμάζει έναν τέτοιο αγώνα δείχνει πόσο μεγάλη σημασία του δίνει ώστε να μην μάθεις τίποτα για αυτόν. Τον λοιδορεί λέγοντας τον τυχοδιωκτικό, σαν έναν αδελφοκτόνο πόλεμο που Έλληνας σκότωνε τον Έλληνα λέει, ζητάει εξηγήσεις στο σήμερα από το ΚΚΕ που τον τιμάει και τον αναδεικνύει. Μάθε λοιπόν ότι ο Δ.Σ.Ε ήταν λαικός στρατός που ο αγώνας του ουσιαστικά συμπύκνωνε τους πόθους εκατοντάδων χιλιάδων που αντί μετά τον πόλεμο να γίνουν αφέντες στον τόπο τους, βρήκαν μπροστά τους την πιο μαύρη λυσσαλέα αντίσταση του παλιού κόσμου. Ο Δ.Σ.Ε απαρτίζονταν από παιδιά φτωχών εργατικών και αγροτικών οικογενειών που βγήκαν στα όπλα καταδιωκόμενοι αλλά και γιατί είχαν στο μυαλό τους ότι αυτό για το όποίο πάλευαν ήταν ρεαλιστικό κι αναγκαίο να γίνει, κι ότι χρειάζονταν και η ζωή τους ακόμη για αυτό το σκοπό, ήταν εθελοντές, πεισμένοι για αυτό. Μόνο ένας τέτοιος στρατός μπορούσε να αντέξει απένατι σε έναν αντίπαλο πάνοπλο και εξοπλισμένο με ποταμούς εφοδίων και εφεδρειών όπως ήταν ο εθνικός στρατός. Ο αγώνας του Δ.Σ.Ε ήταν ηρωικός, διεθνιστικός, βαρύνουσας σημασίας σε μία μεταπολεμική κατάσταση όπου η πορεία της ταξικής πάλης είχε εντάξει μία σειρά χώρες στο στρατόπεδο του σοσιαλισμού.

  6. Μάθε την αλήθεια για την νικηφόρα μάχη της Νάουσας το διάστημα 11-14/1/1949 και την στάση του λαού της πόλης απέναντι σε αυτήν. Η νικηφόρα μάχη της Νάουσας ήταν η πρώτη νικηφόρα ολοκληρωτική κατάληψη πόλης από τον Δ.Σ.Ε. Στην προετοιμασία, και στην εκτέλεση της μάχης φάνηκαν όλα τα προτερήματα των χαρακτηριστικών του Δ.Σ.Ε ως γνήσιου λαικού, τακτικού στρατού, της επιτελικής του ικανότητας, της μαχητικότητας των στρατιωτών του, της επαναστατικής τόλμης και πονηριάς.

dihmero-kne-naousa-9

Ο λαός της πόλης που στέναζε κάτω από την μπότα του αστικού κράτους, των Λαναράδων και της Χωροφυλακής υποδέχτηκε τους μαχητές σαν ελευθερωτές. Είναι χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις των μαχητών που λένε: { Από κάθε σπίτι και χαμόσπιτο της εργατούπολης Νάουσας, από κάθε συνοικία εργάτες, εργάτριες,αγρότες, επαγγελματίες, ξεχύνονται στους δρόμους, ανθρωποθάλασσα επαναστατημένη. Δεν μπορεί παρά κανείς να συγκινηθεί τούτη την ώρα. Στα σπίτια που μπαίνουμε μας αγκαλιάζει ο λαός, μας φιλά. Έτρεχαν οι γυναίκες στους δρόμους και μοίραζαν μήλα, σύκα και τσίπουρο στους μαχητές. Μαθητές του Γυμνασίου και μικρές εργάτριες ενθουσιάζονταν και ζητούσαν όπλα για να πολεμήσουν. Φώναζαν οι Ναουσαίοι: Η Νάουσα είναι με τους αντάρτες. Η Νάουσα είναι δική μας.]

Αυτός ήταν τότε ο λαός της Νάουσας που κρύβει στα σπλάχνα του τέτοια αγωνιστική παραδοση. Έτσι και αυτές τις μέρες υποδέχτηκε κι εμάς τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος που ήρθαμε να μάθουμε την ιστορία αυτού του τόπου και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Καλούμε συνεπώς κάθε νέο και νέα με όπλο αυτή την αλήθεια να παλέψει ώστε:

  • Να κάνει πέρα την μοιρολατρία, την απογοήτευση, του τίποτα δεν γίνεται. Να μην δεχθεί την μείωση των απαιτήσεων από την ζωή του αυτό και της οικογένειας του.

  • Να γυρίσει την πλάτη σε παλιούς και νέους σωτήρες όπου έρχονται όλοι με καινούρια ρούχα ντυμένοι αλλά προσφέροντας όλοι τα ίδια παλιά και μουχλιασμένα υλικά της υποταγής.

  • Να μην τσιμπήσει στην προπαγάνδα παλιών και νέων κυβερνώντων που τάχα νοιάζονται για τον λαό και την ίδια ώρα συναινούν για τον σφαγιασμό του με όλο και πιο επώδυνα αντιλαικά μέτρα.

  • Να κάνει πέρα και να απομονώσει τους εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής. Σκούζουν ότι θέλουν την Ελλάδα τους πίσω, αλλά μάλλον θα εννούν την Ελλάδα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων καθώς όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ευαγγελίζονται τις φοροαπαλλαγές στους πλουτοκράτες γίνοντας οι ίδιοι τα καλύτερα τσιράκια τους.

  • Να διαδώσει την ιστορική αλήθεια παντού, να κάνει το συγκεκριμένο όπλο στην καθημερινή σημερινή του δράση. Να έχει καθαρό ότι ένας αγώνας στο σήμερα πρέπει να ΄βαζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο και την εξουσία του.

  • Να καταλάβει την οργανωμένη του δύναμη, την δύναμη της θέλησης των πολλών για τον κοινό σκοπό. Για το οργανωτικό δυνάμωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού, της οργανωμένης πρωτοπορίας δηλαδή.

naousa-dse

Είμαστε από καλύτερες θέσεις και έχουμε κι άλλα όπλα ώστε σήμερα να διαδαχθούμε και να φωτίσουμε τα συμπεράσματα από τον αγώνα του Δ.Σ.Ε.

Έχουμε το σύγχρονα επεξεργασμένο Πρόγραμμα του Κόμματος μας του Κ.Κ.Ε όπου αποτελεί πράγματι πρόταση εξουσίας στο σήμερα, που δένει τα τωρινά καθήκοντα των κομμουνιστών με τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του αύριο, που δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στο τι χρειάζεται να γίνει, όπου ξεκαθαρίζει ότι ο 21ος αιώνας, ο αιώνας που διανύουμε θα είναι ο αίώνας των σοσιαλιστικών επαναστάσεων και εξεγέρσεων. Κι αυτό όχι γιατί είμαστε καλοί μάντεις και μας αρέσουν οι προβλέψεις αλλά γιατί φαίνεται από παντού ότι ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του, έχει καταντήσει σαν μία γριά 200 χρονών όπου τίποτα δεν έχει άλλο να προσφέρει πέρα από φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά. Ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στην ανατροπή του.

Έχουμε την πείρα από την σχεδόν εκατοντάχρονη πορεία του Κόμματος μας που μέσα από φωτιά και σίδερο είναι στο σήμερα το πιο νέο κόμμα με τα πιο άφθαρτα υλικά. Πορεία που χαρακτηρίζεται από σχεδόν μισό αιώνα παράνομης ή ημιπαράνομης δουλειάς στις πιο δύσκολες συνθήκες σε εξορίες, φυλακές , βασανιστήρια κι άλλες στερήσεις. Κι όταν χρειάστηκε, όταν η σύγκρουση με την αστική τάξη και το κράτος της μπήκε στην ημερήσια διάταξη το Κόμμα μας δεν δίστασε να πάρει τα όπλα για να υπερασπιτεί το δίκιο και την υπερηφάνια του λαού μας.

Έχουμε την ιστορική πείρα του εργατικού και λαικού κινήματος της χώρας μας μέσα στο οποίο το Κόμμα μας πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του και πρωτοστατεί και σήμερα. Όποια πέτρα κι αν σηκωσεις σε κατάκτηση ή δικαίωμα στην ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαικών στρωμάτων στην χώρα μας δεν θα ήταν λίγο να πούμε ότι η δράση των κομμουνιστών ήταν η καθοριστική για την επιτυχία τους. Το δικαιώμα στην ασφάλιση, στο 8ωρο , στην κατάργηση της παιδικής εργασιας, είναι μερικά από αυτά.

Έχουμε λοιπόν όπλα και τα έχουμε δοκιμασμένα. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλους τους χώρους που σπουδάζει και μορφώνεται η νεολαία θέλουμε να φτάσει το ανατρεπτικό μήνυμα που φέρνει η πρόταση του ΚΚΕ. Επιδιώκουμε την επαφή με χιλιάδες νέους και νέες που το αντικειμενικό τους συμφέρον βρίσκεται μαζί μας. Να μιλήσουν και να συζητήσουν μαζί, νέοι που έχουν την ίδια αφετηρία και τα ίδια χνώτα, να παλέψουν και να οργανωθούν για κοινό σκοπό.

dihmero-kne-naousa-21

  • Νέοι και νέες όπως οι σημερινοί μαθητές που βλέπουν το σημερινό σχολείο και την καθημερινότητα τους να ορμά καταπάνω τους αντί να τους δίνει εφόδια για τήν ζωή, βασικές γνώσεις για την μόρφωση. Που αγωνιούν, κάνουν προσπάθεια να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και την ίδια ώρα βλέπουν μία κυβέρνηση απέναντι τους να στέλνει στα δικαστήρια 14χρονους συμμαθητές τους με το αδίκημα του αγώνα. Το ενιαίο 12χρονο σχολείο Γενικής Παιδείας μπορεί να αποτελέσει πράγματι πρόταση που μπορεί να απαλλάξει τον μαθητή από το να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα του δίνει ότι χρειάζεται στον στίβο της ζωής σε μία άλλη κοινωνία με μία άλλη εξουσία.

  • Νέοι και νέες όπως οι σημερινοί φοιτήτες και σπουδαστές όπου η Παιδεία εμπόρευμα έχει γίνει συνήθεια για αυτούς. Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς με κυνήγι δεξιοτήτων, πληρωμή διδάκτρων στο όνομα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση όπου θα βάζει στο επίκεντρο την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επιστήμονα που θα διαθέτει τα όπλα του στην υπηρεσία της κοινωνίας είναι η μόνη ρεαλιστική στο σήμερα.

  • Νέοι και νέες που εργάζονται όπως και χιλιάδες που είναι άνεργοι. Που δίπλα στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς έρχεται τώρα να προστεθεί κι μία νέα εφεύρευση: ο υποκατώτατος μισθός των 400 και 500 ευρώ. Η οργανωμένη συλλογική δράση στο σωματείο, στον αγώνα γενικότερα μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στα σχέδια τους.

dihmero-kne-naousa-9

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Φίλες και Φίλοι,

Η αστική τάξη στις μέρες μας διεθνώς αλλά και στην χώρα μας δεν θέλει απλά την νεολαία αμέτοχη στα σχέδια της, την θέλει ένθερμο υποστηρικτή των επιχειρημάτων της, ένθερμο υποστηρικτή της σάπιας ιδεολογίας της. Κοντά σε όλη την γκάμα των επιχειρημάτων που προσφέρει, καταφεύγει και σε ένα άλλο όπλο προκειμένου να δυναμώσει την θέση της: Τον αντικομμουνισμό.

Πάγια τακτική της από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του κόμματος μας και σε όλη την εκατοντάχρονη πορεία του. Βγάζοντας νόμους και διατάγματα στην αρχή, προχορώντας άμεσα στην υλοποίηση τους ανακυρήσσοντας το Κόμμα μας παράνομο και τα μέλη του επισκέπτες σε κολαστήρια, κατατρεγμένους εδώ κι εκεί. Στις μέρες μας μπορεί να μην χρησιμοποιεί ακόμα τα ίδια μέσα. Όμως εμείς ξέρουμε ότι όσο στην χώρα μας υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα με τέτοια στρατηγική καρφί μπαίνει στο μάτι της. Ανησυχεί για την πορεία της ταξικής πάλης ξέρει ότι αναπόφευκτα θα οδηγήσει κάποια στιγμή στο ερώτημα ΄΄ποιος- ποιον΄΄.

Χρησιμοποιεί την διαστρέβλωση της ιστορίας με το βλέμμα στραμένο στο σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι για τον Δ.Σ.Ε έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον από κάθε λογής Πανεπιστήμια, συνέδρια, ημερίδες και Φεστιβάλ από δεκάδες αστούς καθηγητάκους μισθωμένους σε ιδρύματα επιχειρηματιών.

Φοβούνται. Δεν είναι σίγουροι. Ξέρουν την σαθρώτητα των επιχειρημάτων τους, του οικοδομήματος τους. Προσπαθούν με όλα τα μέσα να το ΄δωσουν κι άλλα χρόνια ζωής, το φυσάνε για να του δώσουν αναπνοή.

Επικεντρώνουν την επίθεση τους ενάντια στο πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο στην Σοβιετική Ένωση. Στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, στα μεγάλα ζητήματα που αυτός έλυσε ενώ ακόμα και σήμερα ο καπιταλισμός δεν μπορεί και δεν θα τα λύσει ποτέ.

Αυτό το ξεπερασμένο, αποτυχημένο μη ρεαλιστικό, ουτοπικό μοντέλο όπως αρέσει να το βαφτίζουν οι ίδιοι, το φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι. Για αυτό και ασχολούνται μαζί του, για αυτό ακόμα από τα μαθήματα του Γυμνασίου ακόμα προσπαθούν να διαπαιδαγωγήσουν τους μαθητές.

Εμείς τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε κι άλλα. Να γίνουμε πιο ικανοί στην προβολή της πρόταση μας , στις καθημερινές μάχες που δίνουμε μέσα στην νεολαία. Να γίνουμε πιο ικανοί να συνταιριαστούμε με τους χιλιάδες που είναι στο ίδιο μετερίζι με εμάς. Να γίνουμε πιο ικανοί στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με όλη αυτή την σαπίλα, στην δουλειά μας στην νεολαία.

Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον αγώνα. Έχουμε δίπλα μας ακούραστο καθοδηγητή και συμπαραστάτη το Κόμμα μας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο κίνημα της. Στο ατσαλωμένο ιδεολογικά και οργανωτικά ανασυνταγμένο κίνημα της που θα βάλει μπροστά για την ανατροπή.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυναμεις μας. Γιατί όπως είπε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος στο ποίημα τα Παιδιά της ΚΝΕ:

Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά,μέρα τη μέρα πέτρα και αίμα, στοχασμός και αγώνας, χέρι με χέριμε το μυστρί, με το σφυρί, με το μολύβι, με τον ακριβή διαβήτηνα φτιάξουμε καλύτερο τον κόσμονα έχει ο καθένας και ψωμί και βιβλίο και σιγουριά και διάπλατη πόρτα,να χει ο καθένας δύο κήπους -έναν στην αυλή κι έναν μέσα του-να ξέρουν οι μητέρες πως στρογγυλεύει ο ουρανός τα χείλη του για να φυσήξει αγάπη,να ξέρουν τα παιδιά τα χρώματα – το ρόδινο, το λεμονί, το ασημένιο, το πράσινο-να ξέρουν οι νεκροί πως η ζωή μας συνεχίζεται ως πέρα, ως πέραως τις καθάριες αδελφικές πηγές, μες στα βαθύτερα δάση των αιώνωνΕίναι τα παιδιά της ΚΝΕπου λένε στη ζωή το μέγα ΝΑΙΕτούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά,τραβούν πολύ μακριά,μες στα πουκάμισά τους πολλά καράβια απαγγιάζουν,καλές κουβέντες έχουνε με το γαλάζιο,έχουν δοσμένο το μεγάλον όρκοστη Λευτεριά, στον Έρωτα, στην Ομορφιά, στη Δικαιοσύνη,να φτιάξουν μέρες δυνατές και ειρηνικές απο τρακτέρ, αγάλματα, σημαίες, ποιήματα,να φτιάξουν έναν κόσμο ευτυχισμένο.Γειά σας, λοιπόν, και γειά σας, σύντροφοι της ΚΝΕ,εσείς που λέτε στη ζωή το μέγα ΝΑΙ,εσείς που ρίχνεστε στη μάχη δίχως να ζητάτε χωριστά κανέναν έπαινο,εσείς οι ωραίοι που όλοι μαζί υπογράφετε μ’ένα ρωμέικο παγκόσμιο σφυροδρέπανο.

Θέλουμε και από αυτήν εδώ την συγκέντρωση να να δώσουμε τροφή για σκέψη σε κάθε νέο και νέα να σκεφθεί την ζωή του και τις ανάγκες του μέσα από την οργανωμένη δράση στις γραμμές της ΚΝΕ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Μακρία από την ναρκωκουλτούρα και την φυγή σε διεξόδους που μόνο αδιέξοδα καταλήγουν. Στην πάλη για τον Σοσιαλισμό- Κομμουνισμό, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο τέλος της Μάχης της Νάουσας ο λαός της Νάουσας έδωσε για στρατολογία στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος τα καλύτερα παιδιά του 600 νέους και νέες. Σήμερα μπορεί ακόμα να μην έχει τεθεί το ζήτημα της ένοπλης πάλης αλλά κάθε μάχη προετοιμάζει την επόμενη από το σήμερα ακόμη. Στην πόλη της Νάουσας πριν από τον πόλεμο ακόμα υπήρχαν ισχυρές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ηρωικής ΟΚΝΕ που με την δράση τους πριν τον πόλεμο καλλιεργούσαν το αγνωιστικό φρόνημα του λαού, κι όταν ξέσπασε αυτός φρόντισαν ώστε ο λαός να της πόλης να διαλέξει μέρος.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Φίλες και Φίλοι

Έχει αξία να σκεφθούμε τους δεκάδες χιλιάδες αντάρτες του Δ.Σ.Ε που έγραψαν αφάνταστες σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας που στις μέρες μας είναι αδιανόητες. Δεν ήταν κάποιοι υπεράνθρωποι που μπορούσαν και τα έκαναν ήταν απλοί άνθρωποι που μέσα από τον Δ.Σ.Ε και τον σκοπό της πάλης του έμαθαν μαζί με τον πόλεμο να διαβάζουν και να γράφουν, να γράφουν ποιήματα, να τραγουδούν στις ατελείωτες πορείες, να γράψουν αργότερα ολόκληρα βιβλία για την δράση του Δ.Σ.Ε.

Έχει αξία να μνημονεύσουμε τούτο εδώ το περιστατικό για να αντιληφθούμε ακόμα ένα ζήτημα του μεγαλείου αυτού του στρατού.

Μνημονεύουμε το όνομα της μαχήτριας ΚΑΔΕΒΡΗ ΑΓΓΕΛΑΣ του ΚΩΣΤΑ η οποία ήταν υφαντουργίνα από την Νάουσα. Ήταν δεύτερη γραμματέας της Ε.Π Νάουσας του ΚΚΕ. Στην μάχη της Νάουσας πολέμησε ηρωικά. Όταν έφθασε στο σπίτι της βρήκε την αδελφή της σκοτωμένη από εχθρικό βόλι. Η μάνα της ήταν στην φυλακή. Ένα χρόνο πριν στο ίδιο σπίτι οι μαυροσκούφηδες είχανε σφάξει τον αδελφό της. Παρέμεινε στην ομάδα των μαχητών της πόλης της Νάουσας. Σκοτώθηκε στο χωριό Επισκοπή πολεμώντας τον εχθρό. Το πτώμα της το γύμνωσαν και μαζί με το γυμνό σώμα ενός Επονίτη το εκθέσανε τρεις μέρες στους δρόμους και το συκοφαντούαν, ύστερα το έσυραν έξω από την πόλη και το πέταξαν σε ένα λάκκο.

Στην πόλη της Νάουσας ο Δ.Σ.Ε έπιασε εκατοντάδες αιχμαλώτους, πολλούς μάλιστα απλούς στρατιώτες. Κανένας από αυτούς τους απλούς στρατιώτες δεν κακοποιήθηκε, αντίθετα τους πήραν μαζί τους, τους έδεσαν τις πληγές από τα τραύματα τους, έγινε προσπάθεια μαζί τους να γίνει στις γραμμές τους έντονη ιδεολογική και πολιτική δουλειά, και μετά τους άφησαν το ελεύθερο να αποφασήσουν αυτοί τι θέλουν ακόμα και να μείνουν και να πολεμήσουν με τον Δ.Σ.Ε, είτε να φύγουν ξέρωντας ότι μπορούσαν να ξαναβρεθούν στα πεδία των μαχών.

Τέτοια ιδεολογική, πολιτική και ηθικη ανωτερότητα είχε ο Δ.Σ.Ε.

Είμαστε υπερήφανοι για τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ που έδωσαν τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του.

Ζήτω ο Δ.Σ.Ε. Ζήτω το ΚΚΕ..

902.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων