Βέροια

Απολογισμός και νέες δραστηριότητες της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

(ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ)

      Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ συγκροτήθηκε στις 13/10/2008. Η πρώτη συνάντηση δεκατεσσάρων συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Βέροιας. Ο  βασικός σκοπός της ήταν η δράση για την αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας.                      

      Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας, συγκεντρώθηκαν τα μέλη  την ΤΕΤΑΡΤΗ 28/9/2016 στις 7.00 μμ στον όροφο του ΚΑΦΕ «ΣΤΑΡ»  και μετά από  συζήτηση πάρθηκαν  οι εξής αποφάσεις:

  1. Να δοθεί στη δημοσιότητα ένα απολογιστικό κείμενο για την μέχρι τώρα πορεία της Κίνησης.
  2. Να συνεχιστεί η δραστηριότητα της Κίνησης σε άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την Βέροια.
  3. Να ανανεωθεί η σύνθεση της.

                            ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ….

Φίλες και φίλοι, συνδημότες της Βέροιας, η ιδέα να δημιουργηθεί η  κίνηση  μας ήταν πρόταση του γιατρού, χειρουργού κ. Αβραμίδη Γιάννη. Προτιμήθηκε μάλιστα η εθελοντική μορφή της και όχι ενός συλλόγου ως ένδειξη αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς στην πόλη μας.

Αφορμή έδωσε η άθλια εξωτερική και εσωτερική κατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης.

Τα δεινά που υπέστη το επιβλητικό Βυζαντινό Μνημείο του 11ου 12ου αιώνα και όχι μόνο από τους κατακτητές, φανέρωναν «σημάδια» πως η αντοχή του πλησίαζε προς το τέλος. Το επόμενο βήμα σίγουρα θα ήταν η αυτόματη κατάρρευση του.DSCN9596

     Ευτυχώς που προλάβαμε. Η ιστορία θα κατέγραφε με μελανά χρώματα, πως η σύγχρονη Βέροια άφησε να χαθεί από αδράνεια και αδιαφορία, το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στην πρώτη εκείνη συνάντηση συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή  που αποτελείτο από τον γιατρό κ. Πολυχρονιάδη Θεόδωρο, τον καθηγητή κ. Πυρινό Παύλο και τον υποστράτηγο ε.α. κ. Τρομπούκη Αλέξανδρο και αναλάβαμε αμέσως δράση.

Ήρθαμε σε επαφή με  τον τότε Προϊστάμενο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.  Πέτκο Αντώνιο, ο οποίος μας δήλωσε πως και για εκείνον η αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης αποτελεί το σημαντικότερο έργο πριν την συνταξιοδότηση του. Υπολόγιζε μάλιστα να τελειώσει το έργο μέχρι τέλους του 2013. Δεν πρόλαβε όμως να το ολοκληρώσει. Συνταξιοδοτήθηκε με εντολή της Υπηρεσίας του.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα  ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως θα ήταν αρωγός στο έργο μας.

Συναντήσαμε τον ευρωβουλευτή τότε κ. Παπαστάμκο Γεώργιο και ζητήσαμε την βοήθεια του, λόγω των γνώσεων του, για την μεθόδευση των ενεργειών μας. Μας είπε: « Η επιτυχία της προσπάθειας σας εξαρτάται από την Εκκλησία, την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την κινητοποίηση του Λαού της Βέροιας. Χρειάζεται να προχωρήσουν οι μελέτες στο Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, και από εκεί στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.»

Τώρα πια γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Οι επισκέψεις μας προς τον Μητροπολίτη, αλλά και τον  κ. Πέτκο ήταν συνεχείς και επίμονες. Παράλληλα  συγκεντρώσαμε πάνω από 2300 υπογραφές υποστήριξης της προσπάθειας μας συμπολιτών μας και ενημερώναμε την πρόοδο των ενεργειών μας με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο.

Ευτυχώς για την ΚΙΝΗΣΗ μας μια συγκυρία άνοιξε μια πόρτα στις προσπάθειες μας. Ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού ο κ. Σαμαράς Αντώνης που ο συμπολίτης μας κ. Ζιώγας Κώστας ήταν κουμπάρος του. Τον επισκεφθήκαμε και του ζητήσαμε να μας βοηθήσει. Δέχθηκε με χαρά,  εντάχθηκε στην Κίνηση μας, και αμέσως φρόντισε να συναντηθούμε με τον κ. Υπουργό. Μετά από συνεννόηση με τον Μητροπολίτη αλλά και τον κ. Πέτκο για τις επαφές μας η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 26/2/2009.

Παρόντες ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων συνοδευόμενος από τον μοναχό Γεράσιμο, ο κ. Ζιώγας Κωνσταντίνος, ο κ. Πολυχρονιάδης Θεόδωρος, ο κ. Πυρινός Παύλος και ο κ. Τρομπούκης Αλέξανδρος. Ο κ. Πέτκος παρέμεινε στο γραφείο του στην Βέροια ώστε να είναι σε επιφυλακή για τυχόν διευκρινήσεις.

Αναφέραμε στον κ. Υπουργό την σοβαρότητα του έργου, υποβάλαμε την κατάσταση με τις υπογραφές των συμπολιτών και ζητήσαμε να μας δηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το αίτημα μας.

Η στάση του μας εξέπληξε. Ζήτησε και συνομίλησε παρουσία μας με τον κ. Πέτκο και του είπε επί λέξει: .. « Θέλω σε τρεις μήνες τον φάκελο με τις μελέτες και τα σχέδια στο Υπουργείο… και το σχέδιο θα προχωρήσει.» Η χαρά μας ήταν μεγάλη.

P1100894

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά. Τα σχέδια πήγαν στο υπουργείο και προωθήθηκαν, όμως η ζωή και η πολιτική παίζουν παράξενα παιχνίδια. Έπεσε η κυβέρνηση πριν εγκριθούν τα σχέδια από το ΚΑΣ.

Στις 19/10/2010 οργανώσαμε ανοιχτή συγκέντρωση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο για ενημέρωση των συμπολιτών και συζήτηση με την παρουσία του Μητροπολίτη, φορέων και δημοτών. Όλοι συμφωνήσαμε για την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών, διότι, όπως είχαν επισημάνει κάποιοι ομιλητές έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση της Βέροιας η Παλαιά Μητρόπολη παραμένει κλειστή.

Αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού ο κ. Παύλος Γερουλάνος. Επισκεπτόμαστε τότε τον βουλευτή κ. Άγγελο Τόλκα, τον ενημερώνουμε για την δράση μας και του ζητάμε να μας βοηθήσει. Μας  απαντά πως θα μιλήσει στον Υπουργό και θα κάνει ό,τι μπορεί. Πραγματικά μετά από δεκαπέντε μέρες μας ειδοποίησε ότι το ΚΑΣ ενέκρινε τα σχέδια και πως το θέμα προχωράει στην Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

Τελικά εγκρίθηκαν τα 3.465.000 ευρώ και το έργο της αποκατάστασης ξεκίνησε. Από τη στιγμή εκείνη δεν παύσαμε να παρακολουθούμε την πορεία των εργασιών, μέχρι την ολοκλήρωση. Τα έγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 2016, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου,με την διεύθυνση πλέον της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη.

Κλείνοντας αυτό τον απολογισμό του έργου της, η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους πρόσφεραν τις γνώσεις τους, τις γνωριμίες τους, και προπάντων πάνω από το ΕΓΩ τους έβαλαν την αδελφική φιλία και την προκοπή της αγαπημένης τους Βέροιας.

Επειδή όμως πιστεύουμε πως προβλήματα εξακολουθούν και να απασχολούν και να αναπαράγονται στην αγαπημένη μας Βέροια, συνεχίζουμε την δράση μας ζητώντας την ενδυνάμωση της ΚΙΝΗΣΗΣ μας με νέα μέλη.

Επικοινωνήστε στα τηλ. 6983711456 (κ. Πολυχρονιάδης Θεόδωρος) και 6974770205 (κ. Καπετάνος Νίκος)

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ιωάννης Αβραμίδης, Αναστάσιος Βασιάδης, Δημήτριος Βλαχόπουλος, Θωμάς Γαβριηλίδης, Γεώργιος Δουλγέρογλου, Θεόδωρος Καζαντζίδης, Γιώργος Καλογήρου, Νίκος Καπετάνος, Νίκος Μανούδης, Μιχάλης Μαρμαράς, Θεόδωρος Πολυχρονιάδης, Παύλος Πυρινός,  Αλέξανδρος Τρομπούκης και Βασίλειος Φωκάς.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας