Βέροια Πολιτισμός

Η τοποθέτηση της Χ. Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη στην κοινή συνέντευξη τύπου πρώην Δημάρχων της Βέροιας

Φίλες και φίλοι, διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια, από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας η νέα Προϊσταμένη της κ. Κοτταρίδη, μια μεθοδευμένη προσπάθεια να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο, ένα τεράστιο ποσοστό της επιφάνειας του Δήμου Βέροιας, με το επιχείρημα ότι οι περιοχές αυτές έχουν σημαντικές αρχαιότητες.

Διαπιστώνουμε επίσης ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί ή να παραβλεφθεί το  έργο των τελευταίων δεκαετιών από τις δημοτικές αρχές του Δήμου μας για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

*Μας προβληματίζει η μονομέρεια των αποφάσεων για τη ζωή μας,

*Μας προβληματίζει που η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ και οι τοπικοί υπηρεσιακοί του παράγοντες, όταν μιλούν για συνεργασία εννοούν… υποτέλεια!

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ:

ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΌ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΆΛΛΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ Μας ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ.

Ως Δήμαρχοι που θητεύσαμε συνολικά 32 χρόνια, που με τα σωστά και με τα λάθη μας συμβάλαμε καθοριστικά στην πορεία του τόπου μας, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το έργο μας, να δηλώσουμε παρόντες στην προσπάθεια της πόλης να αποτρέψει τα σχέδια της ηγεσίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΥΠΠΟ να αλυσοδέσουν την πόλη, να αποδυναμώσουν την εκάστοτε δημοτική αρχή και να αποφασίζει ουσιαστικά η Εφορεία για το μέλλον μας!

Σε ότι με αφορά, από την πρώτη μέρα της 8ετούς θητείας μου ως Δημάρχου πρωταρχικός μου στόχος ήταν η προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου. Για το σκοπό αυτό:

  • Προσκάλεσα εξ αρχής σε συνεργασία τους αρμόδιους φορείς.
  • Προώθησα συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να κοινωνήσουμε «καλές πρακτικές» με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση.
  • Επεδίωξα να εξασφαλίσω επιπλέον του ΕΣΠΑ χρηματοδοτήσεις μέσα από την επαφή μου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ενέκρινε τη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου που εκπονήσαμε, στο οποίο Σχέδιο, κυρίαρχο ρόλο είχε η ανάδειξη αρχαιοτήτων στο Δήμο μας.

Η ανταπόκριση της τότε Προϊσταμένης της ΙΖ΄ΕΠΚΑ  κ. Μαρίας Ακαμάτη, ήταν ενθουσιώδης και άμεση. Διέθεσε άξιους συνεργάτες της αρχαιολόγους και όλοι μαζί Δήμος και Εφορεία Αρχαιοτήτων, σηκώσαμε μανίκια και με πολύ μεράκι, εκπονήσαμε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης και κυρίως των διατηρητέων περιοχών και των μνημείων πέριξ αυτών. Και όπως γνωρίζετε ,τα ολοκληρωμένα προγράμματα, ευτυχούν και στην ένταξη και στη χρηματοδότηση φυσικά.

Το Σχέδιο περιλάμβανε:

*1.  Μελέτες για την  ανάδειξη αρχαιοτήτων σε υπόγεια οικοδομών

  • Μελέτη ανάπλασης ρωμαϊκής οδού στην οδό Μητροπόλεως.
  • Διερεύνηση για την ανάδειξη υπόγειων στοών που διαθέτει η πόλη και ποτέ δεν είχε ασχοληθεί μ’ αυτές.
  • Δημιουργία διαδρομών που θα ενοποιούν διατηρητέες περιοχές και μνημεία .ΕΚΠΟΝΉΣΑΜΕ ΈΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΟ ΣΧΈΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ Της Βέροιας.
  • Το Πρόγραμμα αναβάθμισης και ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ των διατηρητέων περιοχών, το γνωστοποιήσαμε στην τότε Ειδ. Γραμμ. ΕΣΠΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου . Συνεργαστήκαμε στενά. Ενθουσιάστηκε και μας προέτρεψε να επικεντρωθούμε σ’ αυτό και αυτή θα φρόντιζε για τη χρηματοδότηση. Γιατί αυτό, κατά την άποψή της, θα ήταν το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης και του αστικού κέντρου της Βέροιας. Αυτό το σχέδιο, υποστηρίχθηκε στη συνέχεια και από την Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Ανάπλασης ( ΕΑΧΑ ) και την προϊσταμένη της κ. Ντόρα Γαλάνη.
  • Η δεύτερη θητεία μου, συνέπεσε με την ανάληψη καθηκόντων στην τοπική Αρχαιολογική υπηρεσία από τη νυν Προϊσταμένη. Την υποδεχτήκαμε φιλικά και με μεγάλη και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, έχοντας στο νου μας την προηγούμενη εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία και το ΥΠΠΟ. Πιστεύαμε ότι η Υπηρεσία έχει συνέχεια…. Η ίδια όμως εξ αρχής ορθά- κοφτά δήλωσε ότι διαφωνεί με το όλο σχέδιο, ότι

διαφωνεί μ’ όλα αυτά περί υπογείων, περί στοών κλπ, δηλώνοντας και κλειστοφοβική και αρνήθηκε την οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση.. Η συνεργασία, άρχισε να «σπάει»…

Και το Επενδυτικό Σχέδιο του Δήμου μας που είχαμε εκπονήσει και είχε εγκριθεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τινάχτηκε στον αέρα. Καθώς ήταν

ένα σχέδιο, που μεγάλο του μέρος εμπεριείχε ανάδειξη μνημειακού πλούτου, όπως τη Νέα Νικομήδεια, τα υπόγεια, τη ρωμαϊκή οδό, τις διαδρομές στο ιστορικό κέντρο με καινοτόμες παρεμβάσεις….

  • Μήπως όμως και η πρόσφατη Ανάπλαση του υποβαθμισμένου τμήματος του κέντρου της πόλης, από την Ελιά ως την είσοδο από Νάουσα δεν είχε, εκτός των άλλων, αυτό το νόημα της ενοποίησης πλατειών και μνημείων;

Επιδιώχθηκε να μπει σ’ έναν ενιαίο περίπατο: οι Άγιοι Ανάργυροι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Υπαπαντή, ο Θεολόγος , ο Αγ. Αντώνιος, ο Αγ. Σπυρίδων, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Ιωάννου, η οδός Ελιάς και Ανοίξεως με τα νεοκλασικά κτίρια….

Το έργο, ο περίπατος, έφτασε μέχρι την είσοδο από Νάουσα. Γιατί; Για να αναδειχθεί, με υποέργο της αρχαιολογίας, το Αρχαίο Τείχος. Και τι έγινε;;;;; Έμεινε όπως ήταν, μουντζουρωμένο απρεπώς, σκοτεινό και κρυμμένο.

Πού είναι η ανάπλαση του Θεολόγου,  με υποέργο εγκριμένο της Αρχαιολογίας; Που είναι η πρόοδος στο έργο του πάρκου Αγ. Αναργύρων;

«Ζητήσαμε από το Δήμο κάποια πράγματα» είπε στο ΕΒΕΗ για το πάρκο Αγ. Αναργύρων η Προϊσταμένη. Υπονοώντας ότι…. φταίει ο Δήμος;, αναρωτήθηκα. Διότι παρέλειψε σκόπιμα  να πει ότι ο Δήμος, όχι απλώς προθυμοποιήθηκε να τα κάνει άμεσα όσα ζήτησε, αλλά δήλωσε ότι μπορεί να βοηθήσει με προσωπικό και μηχανήματα και να πεζοδρομηθεί μπροστά στον ξενώνα των αξιωματικών ο χώρος με συνοπτικές διαδικασίες. Μόνο και μόνο για να ολοκληρωθεί το έργο του πάρκου. Το αποτέλεσμα γνωστό και απαράδεκτο.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλές ώρες. Και για το χώρο στάθμευσης κάτω απ την Ελιά και για το περίφημο Τουριστικό Εκπαιδευτικό Θεματικό Πάρκο για το Μεγαλέξανδρο που είχε σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την περιοχή του Αλιάκμονα όπου είναι το παλιό αεροπλάνο και η παράνομη εγκατάσταση του «οικολόγου!!!» και για πολλά- πολλά άλλα….

  • Ήδη γνωρίζετε για τις προσπάθειες του Δήμου, ώστε η Βεργίνα ν’ αποκτήσει το Μουσείο της. Πρώτο αίτημα του Νομού πάνω απο 30 χρόνια!

Πότε εντάχθηκε; Πώς εντάχθηκε και υπάρχει σήμερα, με εξασφαλισμένη από την πρώτη φάση της ένταξης, την πλήρη ολοκλήρωσή του;  Έτσι βοηθά ο Δήμος τον τόπο!! Η πολιτική απόφαση ένταξης πάρθηκε μετά από συνεργασία μου με τον συντοπίτη Υπουργό Ανάπτυξης τότε, κ. Χρυσοχοϊδη και μετά από επανειλημμένες συνεργασίες μας με την κ.  Λ. Μενδώνη  Γ.Γ ΥΠΠΟ καιIMG_3676-1

Γ. Ζεμπιλιάδου  Ειδ. Γ. ΕΣΠΑ στη συνέχεια για να κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες και να αποτελέσει το τελευταίο έργο πιλότο ή έργο προτεραιότητας στη λίστα Ραϊχεμπάχ. Γιατί ο Δήμος θέλει κόσμο ΚΑΙ στη Βεργίνα, θέλει κόσμο ΚΑΙ στη Βέροια, θέλει κόσμο ΚΑΙ στη Νάουσα ΚΑΙ στην Κ. Μακεδονία, χωρίς παρωπίδες, τοπικισμούς και στενομυαλιές. Εμάς πάντοτε μας είχε συμμάχους σ’ αυτήν την προσπάθεια και το Υπουργείο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Είναι απαράδεκτο λοιπόν, αυτή η πόλη, μ’ αυτό το παρελθόν καλών συνεργασιών, να καταδικάζεται. Πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι και να μη μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας