Βέροια

Συνεχίζονται οι δράσεις των φορέων για τη στήριξη των προσφύγων – Απαιτείται σχέδιο και συμμετοχή!

Κοινό Δελτίο Τύπου Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας και Ευξείνου Λέσχης Βέροιας:

Μετά το πρώτο περιστατικό προσωρινής διαμονής προσφύγων στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στον Πλάτανο Ημαθίας επί της Εγνατίας οδού, που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα, το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να εξελίσσεται σε μόνιμο. Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας υπήρξε άμεση. Εδώ και δύο εβδομάδες, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης Έρασμος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, η Εύξεινος Λέσχη, το Ανθρώπινο Δυναμικό και ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία και με την Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας, με τη στήριξη χιλιάδων πολιτών έχουμε αναλάβει τη συλλογή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και ρούχων για να παραδοθούν στους πρόσφυγες με στόχο την αξιοπρεπή διαμονή τους στο χώρο.

Χθες το απόγευμα, μία ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου Βέροιας, του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Ευξείνου Λέσχης, μοιράσαμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 200 πρόσφυγες στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στον Πλάτανο, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλά μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη. Σημειώνεται ότι τα εφόδια που έχουν συγκεντρωθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ταξινομήθηκαν από εθελοντές και θα παραδίδονται από την επιτροπή των φορέων, ενώ στόχος είναι στη διανομή τους να υπάρχουν γιατροί όπως και κοινωνικοί λειτουργοί για ιατρική και ψυχολογική στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη κινητοποίηση της τοπική κοινωνίας της πόλης ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία για το συντονισμό της συλλογής και μεταφοράς των απαραίτητων εφοδίων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και επαρκώς οι ανάγκες για τροφή, για απαραίτητα είδη ατομικής υγιεινής και ένδυση όλων των προσφύγουν που κάθε φορά θα φτάνουν και θα παραμένουν έστω και για μία ημέρα στο συγκεκριμένο ή σε κάποιο άλλο σημείο της περιοχής μας. Χώρος συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε καθημερινή βάση από τις 09.00 το πρωί έως και τις 09.00 το βράδυ.

25022016465

Πέρα όμως από τη συλλογή, η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται από το κλείσιμο των συνόρων και η μετατροπή της χώρας σε απέραντο “hot spot” απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση για το ενδεχόμενο μονιμοποίησης αυτής της κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να εκπονήσουν σχέδιο για την εγκατάσταση των προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και για τη σταδιακή τους ένταξη. Με δεδομένες την πρόταση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για έκτακτη σύγκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και την πρόσφατη τοποθέτηση του Δημάρχου Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σχέδιο με το οποίο θα ανταποκριθούμε ως Δήμος.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε στο Δήμαρχο της Βέροιας να καλέσει άμεσα σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα ώστε να ανταποκριθούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο στο ενδεχόμενο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε δράση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες πρέπει να συνοδεύεται πάντα από το ειρηνικό μήνυμα για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία με την άμεση εξεύρεση πολιτικής – ειρηνικής λύσης, αλλά και με ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση λύση του προβλήματος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, καθώς είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μεταθέτουν δυσανάλογο βάρος στις χώρες του νότου και να μετατρέπεται μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «αποθήκη ψυχών». Το μήνυμά μας όμως αφορά και την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησε χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων τα οποία πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να βρουν ένα κοινό τόπο συνεννόησης για την αντιμετώπισή των ζητημάτων που προκύπτουν.
Βέροια, 26 Φεβρουαρίου 2016
250 ΑΔ-ΕΛ

banner-article

Ροη ειδήσεων