Νάουσα Πολιτισμός

Παραίτηση του Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, Φώτη Φανιάδη, με βολές κατά της Δημοτικής Aρχής

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Λ.Π.Ν.
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥΡΠΑΛΗ

Η επιστολή παραίτησης του πρόεδρου της Ε.Λ.Π.Ν.

Σήμερα κάθε ελπίδα για τη δημιουργία του χώρου φύλαξης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως γκρεμίζεται! Σήμερα γκρεμίζονται όνειρα! Σήμερα γκρεμίζεται ένα διατηρητέο της Νάουσας, για να δημιουργηθεί μια καφετέρια! Σήμερα γκρεμίζεται το κτίριο Τουρπάλη!

Δυστυχώς, σήμερα Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, στο διατηρητέο κτίριο Τουρπάλη στην οδό Δ. Σολωμού γκρεμίζονται τοίχοι για να γίνουν καφετέριες! Όλες οι αρμόδιες αρχές έδωσαν την άδειά τους ένα κομμάτι του πολιτισμού, να «καταστραφεί». Λίγα κτίρια της εποχής του 1939 διασώζονται στην πόλη μας. Παρ΄ όλα αυτά, ο τοίχος μεταξύ διατηρητέου και σύγχρονου οικοδομήματος της πόλης μας γκρεμίζεται, για μια καφετέρια.

Όπως φαίνεται οι άρχοντες της Νάουσας δεν θέλουν πολιτισμό, δεν θέλουν τη Νάουσα, πόλη του πολιτισμού, αλλά πόλη της καφετέριας. Σ΄ ένα κτίριο «κόσμημα» για την πόλη, αλλά και σ’ ένα κτίριο, που υπήρχαν βλέψεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού, δημιουργείται ένας χώρος προαγωγής, όχι του πολιτισμού, αλλά του καφέ.

Η δημοτική αρχή δεν σέβεται ούτε πολιτισμό, ούτε αξίες! Η επιγραφή στο κτίριο αναφέρει: «ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ», αυτή ήταν άλλωστε και η επιθυμία του δωρητή. Ο Τουρπάλης δεν έκανε δωρεά ένα κτίριο για την ενοικίαση και δημιουργία καφετέριας, έκανε δωρεά ένα κτίριο για την δημιουργία πολιτισμού, για τη δημιουργία ενός «φάρμακου της ψυχής».

Όλοι οι αγώνες, για την δημιουργία του χώρου φύλαξης της «Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως» και των ανεκτίμητων κειμηλίων της, ματαιώνονται από τους άρχοντες της Νάουσας, απ’ αυτούς που έπρεπε να σκέφτονται την πόλη τους, αυτούς που έπρεπε να σκεφτούν την μηδαμινότητα των 200 ευρώ (τα κέρδη από την ενοικίασης), μπροστά στα κέρδη που θα δημιουργούσε αυτό το μουσείο, ως πόλος έλξης τουριστών.

Με τις πράξεις αυτές διαπιστώνεται πως όσες επιθυμίες, από πλευράς δημάρχου Νάουσας κ. Κουτσογιάννη, για την επιστροφή των ανεκτίμητων κειμηλίων της Αργυρούπολης του Πόντου, από το μουσείο Μπενάκη στη Νάουσα, ήταν παραμύθια και στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Έτσι, επειδή κανένας αγώνας υπέρ του πολιτισμού από μέρους μου, δεν εκτιμάται , παραιτούμε από πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Ν. και δρομολογώ την διαδικασία των εκλογών στο σύλλογο. Ας αναλάβει τώρα τον αγώνα η Νάουσα, οι πολίτες της, ο Ποντιακός Ελληνισμός, η Ελλάδα! Ας σκεφτεί ο καθένας από εμάς ξεχωριστά τις «συνέπειες» της πράξης αυτής σε όλους τους τομείς, και ας κρίνει τους υπεύθυνους.

Ευχαριστώ,
Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Ν.
Φανιάδης  Φώτης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας