Βέροια

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Βέροιας ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές καθαρίστριες

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Βέροιας πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Βέροιας αναδείξαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 9 Νοέμβρη 2015. Η σχετική τοποθέτηση στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση έχει ως εξής:

«Εδώ και αρκετά χρόνια οι διαδοχικές αστικές κυβερνήσεις μεταφέρουν στους δήμους αρμοδιότητες του κράτους χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζουν την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαιτούμενο προσωπικό. Υλοποιούν έτσι κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την υπεράσπιση με κάθε μέσο των συμφερόντων των καπιταλιστών. Ταυτόχρονα και στην ίδια κατεύθυνση πετσοκόβουν ακόμα και αυτά τα πενιχρά κονδύλια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών στους δήμους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική που προαναφέραμε και αφού άφησε τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικού, τρεις μέρες μόλις μετά τις τελευταίες εκλογές προχώρησε στην αθλιότητα της μείωσης της χρηματοδότησης προς τους δήμους που προορίζονται για τις σχολικές καθαρίστριες .

Με έγγραφό του λοιπόν το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, στις 23/9/2015 με θέμα τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για το σχολικό έτος 2015-2016, αναφέρει ότι η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών είναι μειωμένη κατά 10%, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου σημαίνει πρακτικά ότι οδηγεί είτε σε μη ανανέωση μέρους των συμβάσεων, είτε σε μείωση του ήδη πενιχρού μεροκάματου των καθαριστριών. Των συμβασιούχων Σχολικών Καθαριστριών που αμείβονται με βάση τις αίθουσες που υπογράφουν με την σύμβαση τους (παρότι υποχρεωτικά χρεώνονται και καθαρίζουν επίσης όλους τους κοινόχρηστους χώρους χωρίς αμοιβή – Τουαλέτες, Γραφεία, Σκάλες, Προαύλιο).

Πρόκειται για περίπου εξήντα συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες στον δήμο Βέροιας που θα δουν, όπως και στην υπόλοιπη την χώρα, τους μισθούς πείνας που παίρνουν να μειώνονται και άλλο. Επιπρόσθετα παραμένουν απλήρωτες για πάνω από δύο μήνες.

Σε όλα τα παραπάνω, στην εφαρμογή δηλαδή της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βρει πρόθυμο συνοδοιπόρο και την Διοίκηση του Δήμου. Παρά το γεγονός ότι οι καθαρίστριες δουλεύουν από την αρχή του Σεπτέμβρη και ενδεχομένως και ακόμα πιο νωρίς στα σχολεία της Α/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Βέροιας, οι σχολικές επιτροπές προχώρησαν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ένα μήνα μετά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα αργότερα αναγκάζοντας τις καθαρίστριες να παρέχουν αναγκαστική «εθελοντική» εργασία, να δουλεύουν δηλαδή χωρίς ασφάλιση και μισθό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, της παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θεωρούμε πολύ σημαντικό την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της υγιεινής και της καθαριότητας στο Δημόσιο Σχολείο που υπηρετούν με συνέπεια και σοβαρότητα οι συγκεκριμένες εργαζόμενες και απαιτούμε την άμεση πληρωμή τους, οι συμβάσεις τους να ξεκινούν από την αρχή του Σεπτέμβρη, να παρθεί πίσω η μείωση του 10%, την μονιμοποίηση τους, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Με την οργάνωσή τους και τον συλλογικό τους αγώνα, να αποτρέψουν τα σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης για την πλήρη εξαθλίωσή τους ώστε να αυξάνει τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο, τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση για αυτό το σημαντικό ζήτημα που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων που εργάζονται για να είναι καθαρά τα σχολεία.

018

Επίσης ρωτούμε την Διοίκηση του Δήμου και ζητάμε άμεσες απαντήσεις:

–Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες να πληρωθούν άμεσα;

–Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να διεκδικήσει την ανάκληση από την κυβέρνηση της σχετικής απόφασης της μείωσης 10% της σχετικής χρηματοδότησης;

–Προτίθεται να ζητήσει την καταβολή του συνολικού ποσού χωρίς περικοπές ,ώστε να καλύπτονται οι σχετικές ανάγκες;

–Προτίθεται να μην δεχτεί να εφαρμόσει την μείωση 10% και οι συμβάσεις των καθαριστριών να ξεκινούν από την αρχή του Σεπτέμβρη, καθώς και να καλυφτεί η μείωση αυτή από τις σχολικές επιτροπές ή τον δήμο, χωρίς να σταματήσει η διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων από την κυβέρνηση;

–Προτίθεται να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών καθώς και να αποκτήσουν τόσο αυτές όσο και οι καθαρίστριες αορίστου χρόνου των 2.5 και των 4 ωρών πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;»

Ο εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικός σύμβουλος

Μελιόπουλος Γιώργος
Βέροια, 11 Νοέμβρη 2015

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας