Γενικά Κόσμος

Πρόοδος, αλλά απαιτούνται εγγυήσεις, λένε οι ΥΠΟΙΚ πριν το Eurogroup

ellada-proodos-alla-apaitountai-engiiseis-lene-oi-ipoik-prin-to-eurogroup

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρισιμότερο ίσως μέχρι σήμερα για την Ελλάδα Eurogroup. Για δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει ο Ευκ.Τσακαλώτος προϊδεάζουν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι περισσότεροι προσερχόμενοι έκαναν αναφορά στα βήματα προόδου της Αθήνας -με την κατάθεση της πρότασης, αλλά και την εξασφάλιση της εξουσιοδότησης από τη Βουλή-, ωστόσο εστίασαν και στην έλλειψη εμπιστοσύνης ζητώντας «εγγυήσεις» για την εφαρμογή των μέτρων.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, η αξιολόγηση των Θεσμών για την ελληνική πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες την βρίσκουν θετική βάση συζήτησης, αλλά «βλέπουν» ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιπλέον μέτρα.

Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» λέει η Κομισιόν πριν το Eurogroup, στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί η αξιολόγηση των θεσμών -με αναφορές για μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο ενδεχομένως να συναντάται κατ’ ιδίαν με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν πριν τη συνεδρίαση. Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν επίσης προχωρήσει σε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από τους τρεις θεσμούς, που θα βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup, φέρεται να είναι επιφυλακτικά θετική -κατά συγκλίνουσες αναφορές ωστόσο, φέρεται να βλέπει υψηλότερα τις δανειοδοτικές ανάγκες (μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ) με ενδεχόμενη ανάγκη επιπλέον μέτρων. Αυτό οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους να χαμηλώσουν, με δηλώσεις τους στο Reuters, τις προσδοκίες τους για την έκβαση της συνεδρίασης.

Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν έκρυψαν την επιφύλαξή τους απέναντι στην Αθήνα, βλέποντας ανάγκη εγγυήσεων για το ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν και σημειώνοντας (όπως από την πλευρά της Αυστρίας ή της Ολλανδίας) πως τα μέτρα «κινούνται στη γραμμή της πρότασης που μία εβδομάδα πριν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να απορριφθούν με δημοψήφισμα».

Ένα καλό λόγο που δείχνει αν μη τι άλλο καλή πρόθεση είχαν Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, Σαπέν, ντε Γκίντος, Πάντοαν, κά. Αντίθεται κανένα καλό λόγο δεν είχε και καμία πρόθεση διευκόλυνσης της κατάστασης δεν διαφάνηκε στη δήλωση του Β.Σόιμπλε.

Στο μικροσκόπιο των «19» η πρόταση και η αξιολόγησή της από τους θεσμούς – αναφορές για πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης
Το Βερολίνο περιορίζεται στο ότι η έκβαση είναι «απολύτως ανοικτή»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Για «δύσκολη συνάντηση» μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως για την ελληνική πρόταση υπάρχουν επικρίσεις «και σε ζητήματα περιεχόμενου αλλά και στο ζήτημα της εμπιστοσύνης».

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε επίπεδο συμφωνίας» είπε, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και φυσικά υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης, εάν μπορούμε να εμπιστευτούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα».

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει «καταστραφεί» τους τελευταίους μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά, εστίασε και ο πάντα πιο σκληρός και αιχμηρός γερμανός υπουργος Οικονομικών Β.Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Γενικά από τη στάση που κράτησε ο γερμανός υπουργός φάνηκε ότι μάλλον περιμένει μια πολύ δύσκολη μάχη τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων