Πολιτική

Ανοιχτή παρέμβαση Γιούνκερ στα εσωτερικά της χώρας. Κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα

 To «Όχι» των Ελλήνων σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι το «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη.

Όπως είπε, την Παρασκευή δεν επετεύχθη συμφωνία λόγω της απόφασης για δημοψήφισμα και της απόφασης να γίνει μια εκστρατεία για το «όχι». Κατά τον κ. Γιούνκερ, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18 και «αυτό δε βοηθάει κανέναν ευρωπαίο πολίτη κανέναν έλληνα πολίτη».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε δίκαιη τη δέσμη μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί εξήγησε ότι σήμερα δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή».

«Δεν έχουμε φτάσει τελεσίδικα σε ένα αδιέξοδο – Πιέζει όμως ο χρόνος, είμαστε στο τελευταίο δευτερόλεπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είπε ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις έγινε απροσδόκητα και τη χειρότερη στιγμή. Παράλληλα, δήλωσε προδομένος και απογοητευμένος για την τροπή που πήραν οι συνομιλίες και είπε πως ο ίδιος έκανε τα πάντα και πως δεν του αξίζει η επικριτική στάση από την πλευρά της Αθήνας.

«Έκανα τα πάντα, έκανα ό,τι μπορούσα για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη», σημείωσε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον θόρυβο και την οργή που εκφράστηκε το Σάββατο το βράδυ.

Μάλιστα, ανέφερε ότι γίνεται λόγος για τελεσίγραφο και διερωτήθηκε ποιος λειτούργησε έτσι. «Ποτέ δεν υπήρχε κανένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, θέλαμε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία» είπε, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση των θεσμών ανέφερε πως δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων ούτε μειώσεις στον προϋπολογισμό της άμυνας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η δέσμη μέτρων που προτάθηκε είχε στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις. Άλλωστε, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, η κυβέρνηση αντί να αποχωρήσει, θα μπορούσε να προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η πορεία της Ε.Ε. χρειάζεται συμβιβασμούς και συμφιλίωση, όπως και κατανόηση εκατέρωθεν και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις εθνικών συμφερόντων.

«Μόνο με διάλογο μπορούν να διευθετηθούν οι διαφορές στην Ευρώπη», επεσήμανε και σχολίασε με νόημα ότι «στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μία έναντι 18, ούτε 18 έναντι μίας».

banner-article

Ροη ειδήσεων