Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Φινάλε του Φεστιβάλ “Βέροια – Εύηχη Πόλη”, για το 2015

Politismos-kepa-efcharistirio-eyixi-2015

Στον απόηχο των εντυπώσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία έπεσε και για το 2015 η αυλαία του καθιερωμένου, πλέον, ετήσιου θεσμού εκδηλώσεων του τοπικού Φεστιβάλ της ΚΕΠΑ, “Βέροια – Εύηχη Πόλη”.
Αν και ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος στις προσπάθειες των διοργανωτών, με βροχές και καταιγίδες να προκαλούν αναβολές και ματαιώσεις μεγάλου μέρους των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, και μεταξύ αυτών, των κορυφαίων για τα γούστα του μέσου όρου του κοινού της διοργάνωσης, όπως των συναυλιών Ρεμπούτσικα, Ξυδάκη – Λουδοβίκου των Ανωγείων κ.α., ωστόσο, όσες πραγματοποιήθηκαν κανονικά, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, με τον πήχη της ποιότητας, πολύ ψηλά για τα δεδομένα της επαρχίας.

Αξίζει δε, η απόδοση συγχαρητηρίων τόσο στο Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, όσο και στην ΚΕΠΑ, για την παραχώρηση ελεύθερης εισόδου στον κόσμο, σε μια εποχή που ο Πολιτισμός υποχρηματοδοτείται και απαξιώνεται στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας.

Μια κίνηση που σίγουρα δημιούργησε σε όλους μας το αντίβαρο της καλής ψυχολογίας και της εποικοδομητικής ψυχαγωγίας, όταν το must του Star System, που κυριαρχεί, είναι το μοντέλο της φθηνής διασκέδασης, σε κυριολεξία και μεταφορά.

Texnes-Chalatsis-finale-eyixis-20152ART GUITARISTAS, με  μουσικές και ιστορίες των ονείρων από όλο τον κόσμο …

Δεν υπήρξε τυχαίος ο τίτλος της χθεσινής συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων της Βέροιας.
Μιας αξιέπαινης προετοιμασίας και παρουσίασης της ορχήστρας, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Πέτρου Ρίστα.

exnes-Chalatsis-finale-eyixis-20153Ό,τι ακούσαμε από τους νεαρούς στην ηλικία δεξιοτέχνες σε κλασικές κιθάρες, ως επί το πλείστον, αλλά και βιολιά, με πνευστά, μαντολίνα, ήταν μια νοερά… αναχώρηση από την “προβλήτα” της Εληάς, σε μια ονειρική διαδρομή μουσικών από όλο τον κόσμο, με κυρίαρχη την αίσθηση της απαλότητας αλλά και της γνησιότητας που αποπνέει ο unplugged ήχος,  μέσα από ένα πλούσιο ρεπερτόριο, με έργα των AsPiazzolla, Ol Bensa, N Rota, R Aubry, Μ.Χατζιδάκι, Π.Ρίστα, G. Bregovic κ.α.

 

Texnes-Chalatsis-finale-eyixis-20155ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ

Στον υφολογικό αντίποδα της βραδιάς, τη φετινή  διοργάνωση της “Εύηχης Πόλης” έκλεισε η συναυλία παλιού, καλού λαϊκού, ρεμπέτικου και νησιώτικου τραγουδιού από έμπειρους και χαρισματικούς μουσικούς , που με μεράκι και αγάπη για το αυθεντικό, έδωσαν μια πραγματικά λαϊκή συναυλία στην κεντρική πλατεία του Μακροχωρίου, μετατρέποντάς την σε ένα γνήσιο κουτούκι, αφού ο ήχος του πάλκου, έδινε αυτή την αίσθηση, τόσο ισχυρή, ώστε να μην μπορείς να συνειδητοποιήσεις ότι παρακολουθείς μια υπαίθρια συναυλία στην πλαστική καρέκλα μιας πλατείας. Το κέφι και ο παλμός κυριάρχησαν, διατηρώντας όλα τα ποιοτικά στάνταρτς της παρουσίας της κομπανίας, αφήνοντας μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης σε όσους παραβρέθηκαν.

 

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων