Γράμματα & Τέχνες

Τα πρώτα γενέθλια του πολυχώρου τέχνης «Καλντερίμι»

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-20156

Μια κυψέλη πολιτισμού, δημιουργίας και έκφρασης, στο κέντρο της Βέροιας

Δεκάδες φίλοι του καταστήματος ειδών δώρων χειροποίητης Τέχνης «Καλντερίμι», επί της οδού Κεντρικής 2 στην Πλ. Ωρολογίου της Βέροιας, γιόρτασαν χθες βράδυ (16-5-15) μαζί με την εμπνεύστρια και δημιουργό του, Maya Chiarappa, τα πρώτα … «γενέθλια» λειτουργιάς του χώρου όχι μόνο στον εμπορικό κόσμο της βεροιώτικης αγοράς, αλλά και στον καλλιτεχνικό κόσμο της, αφού το «Καλντερίμι» λειτουργεί παράλληλα και ως πολυχώρος έκφρασης και παρουσίασης δημιουργών, από τις εικαστικές τέχνες έως την ποίηση και τη λογοτεχνία, εκπέμποντας αφειδώς στη συχνότητα της ποιότητας, ως ένας μικρός φάρος αλλά και δυναμικός πομπός – αναμεταδότης του εγχώριου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, σήματα διάσωσης του ωραίου, μεσοπέλαγα μιας … «σφιχτής» εποχής των μεγάλων ελλειμμάτων σε χρήμα, αλλά και σε πνεύμα.

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-2015ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ: «ΤΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ»

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε τα όσα ανέφερε σε έναν σύντομο και περιεκτικό πρόλογο της εορταστικής βραδιάς ο συγγραφέας και συνεργάτης του χώρου Γιώργος Λιόλιος.
«…Η Maya με περισσή αγάπη και πολύ μεράκι έστησε αυτόν το χώρο. Μετά από ένα χρόνο δίνει το δικό της αποτύπωμα με φινέτσα και αισθητική, επενδύοντας κυριολεκτικά σε όνειρα. Όμως δεν επενδύει μόνο σε όνειρα, αλλά και στην τέχνη της χειροποίητης δημιουργίας, επενδύει αποκλειστικά σε Έλληνες δημιουργούς, από τη Βέροια, την ευρύτερη περιοχή αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-20152ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μια καινοτομία που εισήγαγε η Maya στο Καλντερίμι είναι ένα λογότυπο της πόλης, με την αποτύπωση της ιστορικής ταυτότητάς της, αναφορικά με την πολυθρησκευτικότητα των κοινοτήτων που διαβίωσαν στο πέρασμα των αιώνων, το οποίο σφραγίζει διάφορα αντικείμενα τύπου souvenir.
«…Ποτέ στα χρονικά αυτής της πόλης κάποιος θεσμικός φορέας, είτε δημόσιος, είτε δημοτικός δε σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα λογότυπο της πόλης…», παρατήρησε ο κ. Λιόλιος.

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-20155ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Πέρα από το εμπορικό κομμάτι, η Maya ήθελε, το «Καλντερίμι» να λειτουργεί και ως πολυχώρος Τέχνης, συμπλήρωσε ο Γιώργος Λιόλος, αναφερόμενος τόσο στις εκθέσεις εικαστικών μεγάλων ονομάτων που έλαβαν χώρα εντός του έτους, όσο και στο λεγόμενο «λογοτεχνικό αναλόγιο», μια προσπάθεια παρουσίασης τοπικών συγγραφέων που οδήγησαν και στη δημιουργία των «Εκδόσεων Καλντερίμι».

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-20157ΕΙΠΑΝ ΣΤΗ Faretra.info

Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο εγκαινιάστηκε και η έκθεση «Street Art» του Βεροιώτη Χανς, ο οποίος στο περιθώριο της βραδιάς μίλησε στη Faretra.info για την τέχνη του, ως ενός μοντέρνου εργαλείου κοινωνικής και λαϊκής έκφρασης που αποπεριθωριοποιείται και αναδεικνύει, βγαίνοντας από τα κλειστά όρια των τοίχων στους δρόμους, έναν άλλο κώδικα επικοινωνίας στην εικαστική δημιουργία.
Εκφράζοντας τα συναισθήματά της η Maya κατέθεσε:
«…Είμαι πολύ χαρούμενη. Ήταν μια όμορφη χρονιά, που κάθε εκδήλωση ήτανε και καλύτερη. Δεν το αφήνω είναι κάτι που το ψάχνω, το Καλντερίμι είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ…».

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-20153Τέλος ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου, εκ μέρους του «Ποιητικού Πυρήνα» της Βέροιας είπε:
«…Απόψε γιορτάζουμε τα γενέθλια ενός καταστήματος όχι μόνον δώρων αλλά και Τέχνης, που έχει φιλοξενήσει πάρα πολλές βραδιές μουσικο-ποιητικές, στις οποίες συμμετείχαμε, μέσα από το λογοτεχνικό αναλόγιο. Είναι ένας πολύ σημαντικός, ζεστός χώρος που μας χάρισε μοναδικές στιγμές…».

Texnes-Chalatsis-genethia-kalnterimi-20154Τη βραδιά επένδυσε μουσικά με την κιθάρα του, σε unplugged ήχους της ροκ σκηνής του ’60, ο νεαρός Βεροιώτης μουσικός Βασίλης Ρέππας.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων