Αγροτικά

Ανοίγουν οι αραβικές αγορές για τα Ελληνικά Φρούτα

2014-12-02-Agrotika-araviki-agora-frouta

Στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας «Foodex Saudi 2014»

συμμετείχε από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, όπου καλλιεργείται άνω του 80% των φρέσκων ελληνικών φρούτων.

Υπό τον εμπορικό τίτλο «GReat Fruits», παραγωγοί και εξαγωγικοί φορείς επιδιώκουν με συντονισμένες ενέργειες να εισέλθουν στην αγορά των αραβικών χωρών, καθώς η αβεβαιότητα που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο οφείλει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Οι αγορές της Μέσης Ανατολής αποτελούν στόχο και πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών σε νωπά και μεταποιημένα φρούτα.

Οι επαφές στη Σαουδική Αραβία, συντονίστηκαν άρτια από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Τζέντα κο. Πολυχρονίου Xρόνη και τον εμπορικό ακόλουθο κο. Ξυπολιά Θεόδωρο.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διανομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται ο μεγάλος όμιλος Bin Dawood με αλυσίδα 34 σούπερ μάρκετ γνωστά με την επωνυμία Danub, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Panda με 180 καταστήματα στη Σαουδική Αραβία επί συνόλου 7.000 στο σύνολο του αραβικού κόσμου, καθώς και οι μεγαλύτεροι διανομείς τροφίμων της χώρας Sharbatly, Unifrutti, Memag Trading και Golden Crown Foods.

Εκτός από τη συμμετοχή στην έκθεση, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στο Radisson Blu Hotel της Τζέντα, όπου συμμετείχαν 80 και πλέον παράγοντες της αγορές, αλλά και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους παραγωγούς, τους εξαγωγικούς φορείς και φυσικά να μάθουν για τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών φρούτων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι γενικός πρόξενος και ο εμπορικός ακόλουθος κ.κ. Πολυχρονίου και Ξυπολιάς, ενώ βασικοί εισηγητές από την ελληνική πλευρά ήταν ο επικεφαλής της Κοινοπραξίας κος Γιαννακάκης Χρήστος και ο κος Μπαλτζής Βαγγέλης από την ΑΛΜΜΕ.Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Θανάσης Ταμπαρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της NOVACERT.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών έγινε δεκτή σε ευρεία σύσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Τζέντα.

Έχει ξεκινήσει, πλέον, ένας γύρος διαπραγματεύσεων, με αποστολή οικονομικών προσφορών από τους ελληνικούς εξαγωγικούς φορείς, οι οποίοι αποφάσισαν να λειτουργήσουν με κοινή τιμολογιακή πολιτική καθώς και με ενιαίο brand ως «GReat Fruits».

Τα πρώτα βήματα έγιναν και εκφράζεται αισιοδοξία ότι δεν θα αργήσουν οι οριστικές συμφωνίες και η εξαγωγή ακτινιδίων σε πρώτη φάση, που είναι το φρέσκο φρούτο της εποχής, με τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να ακολουθούν από την άνοιξη του 2015.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία είναι οι: Α.Σ. Νέος Αλιάκμων, Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα», Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Venus, Α.Σ. Επισκοπής, Α.Σ. Μελίκης, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και ΑΣΟΠ Επισκοπής.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχειρηματικής αποστολής είχε η εταιρεία NOVACERT, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες συμβούλων στον αγροδιατροφικό τομέα.

banner-article

Ροη ειδήσεων