Αγροτικά

“Ισχυροί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, το στοίχημα για τη νέα ΚΑΠ”

2014-10-25-Agrotika-koukoulop-nea-kap2

Ενημέρωση από τον Αν. Υπουργό ΑΑΤ Π. Κουκουλόπουλο, στο Μακροχώρι

Ενημέρωση γύρω από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020 πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μακροχώρι Ημαθίας στο πρώην Δημαρχείο Απ.Παύλου με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο παρουσία τοπικών αρχόντων, εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων του νομού και πλήθους αγροκτηνοτρόφων.

2014-10-25-Agrotika-koukoulop-nea-kapΠιο συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος, εν μέσω πολλών εντάσεων και αντιδράσεων από μεγάλο μέρος των παραγωγών ανέπτυξε το πνεύμα της νέας ΚΑΠ, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα συμφέρουσα τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για τη χώρα και τις οικονομικές δυνατότητες που της παρέχει για την έξοδο από την κρίση, ωστόσο η σάρκωση αυτού του πνεύματος, προϋποθέτει, όπως υπογράμμισε την παραγωγική ανασυγκρότηση με τη σύσταση και λειτουργία ισχυρών και υγειών αγροτικών συνεταιρισμών, γεγονός που το χαρακτήρισε και ως ανυπέρβλητο στοίχημα που θα συνοδεύσει υποχρεωτικά την εν λόγω περίοδο 2015 – 20.
Κάτι το οποίο έθεσε και ως αίτημα των καιρών εξαρχής και ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού συνδικαλιστικού Κινήματος, Θ. Παπακωνσταντίνου, προς τον κ. Κουκουλόπουλο, κατά την εισήγηση υποδοχής του Υπουργού, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο που θα πρέπει να λειτουργήσει κατά το πρότυπο των τριών Αγροτικών Συλλόγων της Ημαθίας.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ – ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Ο Αν. Υπουργός ΑΑΤ παίρνοντας το λόγο, μίλησε αρχικά για ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για όλη την Ελλάδα, μια μεγάλη ευκαιρία για τον Έλληνα αγρότη, ώστε να έχει επιτέλους ένα μετρήσιμο εισόδημα, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει, όπως είπε και τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και για την καταπολέμηση της ανεργίας, σημείωσε ότι είναι ευκαιρία και δυνατότητα η επιστροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα.
Επέμεινε δε ειδικότερα στο θέμα της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών την οποία θεωρεί, όπως είπε, την κύρια προϋπόθεση για τη σωστή και συμφέρουσα προς τον αγροτικό κόσμο, υλοποίηση αυτής της Αγροτικής Πολιτικής.
«…Το ερώτημα είναι, θα μπορέσουμε να μας βρει το τέλος της ΚΑΠ με ισχυρές Ομάδες Παραγωγών και ισχυρούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με κερδισμένο το στοίχημα του ισοζυγίου του διατροφικού τομέα χωρίς ελλείμματα; Δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε αυτό το στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα που μας ξεπερνά. Πρέπει να επανενωθούμε στην πατρίδα μας όλοι οι Έλληνες. Το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση.

2014-10-25-Agrotika-koukoulop-nea-kap4ΣΤΟ 80% ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Ο ελληνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ ετοιμάστηκε, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, με γνώμονα πάνω από όλα στο σεβασμό των θυσιών του λαού, με κριτήρια τη στήριξη του παραγωγικού τομέα, της ανάπτυξης της οικονομίας και της υπαίθρου αλλά και της απασχόλησης. «…Η νέα ΚΑΠ θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα για τον παραγωγό, θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας, θα στηρίζει το εμπορικό ισοζύγιο και θα διασφαλίζει την αγροτική και κοινωνική ανάπτυξη. Αυτή τη φορά μπορούμε να πετύχουμε. Στη νέα ΚΑΠ υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό καινούργιο μοντέλο επιλογής Περιφερειών Γης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα επέλεξε τρεις: Τους βοσκότοπους, τους δενδρώνες και τις σαρρώσιμες εκτάσεις, τρείς περιφέρειες που είναι συνεκτικές στο εσωτερικό τους και επιτρέπουν άσκηση σοβαρών διαρθρωτικών πολιτικών. Επιλογή που θα ισχύσει για πολλά χρόνια, μέχρι και την επόμενη ΚΑΠ. Αυτή τη φορά η ΕΕ έδωσε στην ΚΑΠ για όλα τα Κράτη Μέλη μεγάλο περιθώριο ευελιξίας. Μας υποχρεώνει να δώσουμε 80% άμεσες ενισχύσεις…», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η μέση αξία της βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια θα είναι για τις σαρρώσιμες καλλιέργειες 40ευρώ/στρ., για τους δενδρώνες 50 ευρώ/ στρ. και για τους Βοσκότοπους 25 ευρώ/ στρ. «…Εμείς εξαντλήσαμε όλο το περιθώριο και το κατευθύνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές με εξωστρέφεια νέων προϊόντων, ενίσχυση και υποστήριξη του αρδευτικού τομέα, αποκέντρωση πόρων, στήριξη περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, με απόλυτη προτεραιότητα στην κτηνοτροφία. Για πρώτη φορά η αγροτιά είναι στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας…», συμπλήρωσε ο Υπουργός μεταξύ άλλων.

2014-10-25-Agrotika-koukoulop-nea-kap3ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Να σημειωθεί ότι η ατμόσφαιρα υπήρξε ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς μια μεγάλη μερίδα από το ακροατήριο του τον επέπληξε άμεσα από όσα ανέφερε εξαρχής, ιδιαίτερα δε όταν αναφέρθηκε στο σεβασμό των θυσιών του ελληνικού λαού, που αναμένεται να δικαιωθούν μέσω της νέας ΚΑΠ, προσάπτοντάς του αερολογίες, υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος και κούφια λόγια πολιτικών που, χρόνια τώρα, οι αγρότες ακούν και ξανά ακούν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα στις τσέπες τους. Μετά την εισήγηση του Υπουργού ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους παραγωγούς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης, η Διοικητής του Νοσοκομείου Αν. Μπούρτζου κ.α.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων