Αγροτικά

Στα ύψη οι πολιτικές πιέσεις λίγο πριν τις αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ

2014-07-15-Agrotika-EBZ

Του Λεωνίδα Λιάμη

Σε κλίμα μεγάλης έντασης, πολλές φορές με υψωμένους τους τόνους των φωνών και με τα χέρια των παραγωγών και εργαζόμενων, να χτυπούν ενίοτε με δύναμη στο τραπέζι, δείγμα της αγανάκτησής τους, έγινε, χθες, η ύστατη προσπάθεια να αλλάξει γνώμη η διοίκηση της ΕΒΖ και να μην προχωρήσει σε οριστικοποίηση του λουκέτου για τα εργοστάσια στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, ενόψει της επερχόμενης καμπάνιας.

Tο επικρατέστερο σενάριο ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. της βιομηχανίας σήμερα παραμένουν τα λουκέτα.

Η συνάντηση που διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες, είχε προγραμματιστεί από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και πραγματοποιήθηκε το χθες το απόγευμα, στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, Νίκου Μαράντου, παρουσία της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας και -λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και- του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, πάντως, άφησε να εννοηθεί πως όλα είναι στα χέρια της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ, η οποία επίσης ήταν παρούσα σύσσωμη.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων και των παραγωγών, από τους δύο ακριτικούς νομούς, με τη στήριξη και συνοδεία τοπικών αυτοδιοικητικών, βουλευτών και υπουργών από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, κατέθεσαν κάποιες προτάσεις βιωσιμότητας της ΕΒΖ ΑΕ κι επανέλαβαν τα επιχειρήματά τους ότι θα είναι μεγάλο λάθος, εάν αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας των δύο μονάδων και θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στην εθνική οικονομία από ό,τι αν παραμείνουν ανοικτά.
Κάποιοι πιο αισιόδοξοι, μάλιστα, μετά το πέρας της σύσκεψης έλεγαν ότι η πίεση που ασκήθηκε και σε πολιτικό επίπεδο ήταν η μεγαλύτερη δυνατή και πλέον ίσως υπάρχει ένα 10% το Δ. Σ. της ΕΒΖ να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδεχθεί για μια τελευταία χρονιά τη λειτουργία και των τριών μονάδων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ζαχαροβιομηχανίας, παραμένει να είναι το λουκέτο και για αυτό το καλάθι που κρατούν είναι μικρό.

Πρότειναν οικειοθελή μείωση μισθών από το προσωπικό
Όπως πληροφορείται το Agronews οι εργαζόμενοι προκειμένου να «βάλουν πλάτη» για να μην κλείσουν τα εργοστάσια, πρότειναν οικειοθελή μείωση των μισθών τους, ώστε έτσι να περιοριστούν τα κόστη, ενώ οι παραγωγοί από την πλευρά τους θύμισαν ότι καλλιέργησαν αρκετά περισσότερα στρέμματα φέτος σε σχέση με πέρυσι, παρότι οι τιμές που πήραν από τη βιομηχανία ήταν περίπου 20% πιο χαμηλές.

«Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έγινε από την πλευρά μας και με επιχειρήματα και με την άσκηση πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, διότι πρόκειται για τους εναπομείναντες οικονομικούς πνεύμονες για δύο ακριτικές περιοχές με υψηλή ανεργία. Η απόφαση είναι πλέον πολιτική» μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής που συμμετείχε στη σύσκεψη, για να προσθέσει ότι «όλα όσα συζητήθηκαν έδωσαν το στίγμα ότι η διοίκηση της ΕΒΖ είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Ο συνομιλητής μας, όντας τευτλοπαραγωγός και ο ίδιος, τόνισε ακόμη πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους δύο εκπροσώπους της Kantor, η ζημία για την ΕΒΖ ΑΕ θα είναι περίπου 9 εκατ. ευρώ, αν λειτουργήσουν φέτος και τα τρία εργοστάσια. «Κατά την άποψή μας το ποσό είναι αρκετά μικρότερο, στα 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά το θέμα είναι ότι αν δεν λειτουργήσουν όλες οι μονάδες, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η απώλεια για την εθνική οικονομία. Και αυτό το τονίσαμε και στον κ. Σταϊκούρα, λέγοντάς του ότι οι παραγωγοί εάν είναι κλειστά τα εργοστάσια δεν θα καλλιεργήσουν τεύτλα και έτσι θα χαθεί ένα σημαντικό δεσμευμένο κοινοτικό κονδύλι αρκετών εκατομμυρίων από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, ενώ δεν θα έχει νόημα κι η ένταξη των τεύτλων στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης που προγραμματίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, ενόψει της κατάθεσης του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ», ανέφερε ο κ. Παναγής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των μηχανατόρων του νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης τόνισε πως «το μυστικό βρίσκεται στη χρηματοδότηση. Ο πιστωτής της βιομηχανίας, όπως εκτίμησε, φαίνεται πως έχει θέσει ως προαπαιτούμενο να κλείσουν οι δύο μονάδες» κι υπό την έννοια αυτή εμφανίστηκε απαισιόδοξος ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΒΖ. Ο ίδιος κατήγγειλε, τέλος, τη στάση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, των κ. κ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλου, διότι «αν και τους ζητήσαμε να παραστούν στη σύσκεψη και να μας στηρίξουν, δεν εμφανίστηκαν». Αιχμές άφησε επίσης και για τον ειδικό εκκαθαριστή Νίκο Μαράντο, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βαρούτης, έφυγε δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη.

Πηγή: http://www.agronews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας