Αγροτικά

Παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

2014-07-08-Agrotika-YPAAT

Στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής ροδάκινου και του εισοδήματος των ελλήνων ροδακινοπαραγωγών κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η παρέμβαση αποφασίστηκε καθώς τη φετινή χρονιά οι τιμές ροδάκινου και νεκταρινιού κυμαίνονται από 15 ως 20 λεπτά το κιλό, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος της καλλιέργειας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Και στις υπόλοιπες ροδακινοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία) καταγράφηκε υπερπαραγωγή, με τις εσωτερικές καταναλώσεις να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Ειδικά όμως για τους έλληνες παραγωγούς, δύσκολο ήταν και το 2013, οπότε είχαν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα από χαλάζι και ακαρπία.

Έτσι, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος:

– Ενεργοποιούνται από τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινων τα μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά. Η ηγεσία του υπουργείου θα εγκρίνει άμεσα την αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών, ώστε να ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση η απόσυρση ροδάκινων από την αγορά στο ποσοστό που ορίζεται από τις κοινοτικές διατάξεις.

– Από όλα τα ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια της χώρας, έπειτα από συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ζητείται αύξηση της κατανάλωσης ροδακίνων.

– Το ροδάκινο εντάσσεται στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

– Σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας και στα ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας εντάσσεται το ροδάκινο στο ημερήσιο σιτηρέσιο.

– Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ροδακινοπαραγωγικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή θέση επί του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο και να προταθούν προς λήψη τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Καρασμάνης θα θέσει στον επίτροπο Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλος τα προβλήματα στην αγορά ροδάκινου και θα ζητήσει την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και τη λήψη πρόσθετων, όπως π.χ. την αύξηση των προς απόσυρση από την αγορά ποσοτήτων και τη διερεύνηση του ενδεχόμενου οικονομικής στήριξης των παραγωγών, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: tovima.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων