Γράμματα & Τέχνες

20α Παύλεια – Η «ψυχή» της παγκόσμιας μουσικής στη γλώσσα του ενός «σώματος»

2014-06-28-Politismos-psixi-kai-soma8

Μια συναρπαστική βραδιά με τους Αδελφούς Τσαχουρίδη στο Χώρο Τεχνών Βέροιας

Δεν κατέστη δυνατόν ο Χώρος Τεχνών να χωρέσει όλη τη Βέροια, καθώς έγινε το αδιαχώρητο στη χθεσινοβραδινή μουσική παρουσίαση του έργου των Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη, με τίτλο «Ψυχή και Σώμα», στο πλαίσιο των επετειακών 20ων Παυλείων.
Ωστόσο, … «χώρεσε» αντιπροσωπευτικά μια άλλη παγκοσμιότητα, όπως αυτή αποτυπώθηκε ζωντανά, ως μια απόλυτη ψυχική κατάθεση, μέσα από τη μουσική γλώσσα του ενός σώματος, της εκφραστικής σκηνικής παρουσίας των δύο αδελφών και των δεξιοτεχνών συνεργατών τους.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Για τον επετειακό χαρακτήρα των 20ων Παυλείων μίλησε κατά την εναρκτήρια παρουσίαση της εκδήλωσης, ο Αρχιμ. π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία, τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες του θεσμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνδέοντας το μουσικό πνεύμα της βραδιάς, δια του τίτλου του έργου «Ψυχή και Σώμα» με την ορθόδοξη οντολογική εκδοχή και ερμηνεία του, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στους αδελφούς Τσαχουρίδη και την πολύχρονη επιτυχημένη πορεία τους με ορμητήριο τη Βέροια και την Εκκλησία.

2014-06-28-Politismos-psixi-kai-soma6Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ «DNA» ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Στη συνέχεια «ξεδιπλώθηκε» ένα άρτιο «παιχνίδι» ακουσμάτων ανάμεσα στη σύνθεση, την ανάλυση και τον αυτοσχεδιασμό, 2014-06-28-Politismos-psixi-kai-soma7μια παράσταση που άφησε στον κόσμο πλούσια ποικιλία συναισθημάτων, ανάμεσα στη σιωπηρή συγκίνηση και τον παλμό του ενθουσιασμού, που αποτέλεσε μια πειστική αποκωδικοποίηση του ενιαίου «DNA» της μουσικής όλου του κόσμου, που συνεπήρε από την πρώτη στιγμή… όλο τον κόσμο!
Με αντιθετικές ισορροπίες σε μια ιδανική όμως «συμπόρευση» και μίξη ήχων εθνών και πολιτισμών, ανάμεσα στα αμιγώς ανατολικού τύπου έγχορδα (ποντιακή λύρα, βιολί, λαούτο, ούτι, και ουζμπέκικη λύρα), στα επιδέξια χέρια του Ματθαίου και στα ηχοχρώματα του πιάνου αλλά και του ερμηνευτικού φάσματος των εκτάσεων από τον Κωνσταντίνο από τη δύση στην ανατολή, των τυμπάνων, της ηλεκτρικής κιθάρας, των percussion και keyboard από τους μουσικούς, το ρεπερτόριο «κινήθηκε» ευέλικτα από την κλασική όπερα μέχρι τα …παραδοσιακά μας ποντιακά.
Το κλασικό «Βolero» του Ravel μέσα από μια σχεδόν prima vista διασκευή του σε ποντιακό τικ και τσάμικο ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές αποδείξεις του πνεύματος της παράστασης, μια … τολμηρή «διάρρηξη» της ποντιακής λύρας στο χώρο της αυστηρής, μεγαλεπήβολης Δύσης!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Συμπρωταγωνιστές της παράστασης ήταν οι μουσικοί:
Αντώνης Σαρακατσιάνος (πιάνο- διεύθυνση), Γιάννης Γκαντίδης (πλήκτρα), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά), Γιώργος Κορτσινίδης (τύμπανα- Καχόν), Γιάννης Διαμαντίδης (κιθάρες), Γιώργος Σκιπιτάρης (πνευστά), ενώ στην κονσόλα του ήχου ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης.

ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΗ Faretra.info

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ
«…Το ψυχή και σώμα είναι μια μουσική οντότητα που στόχο έχει την αναζήτηση της αλήθειας, είτε αυτή είναι εντός συνόρων, είτε εκτός. Η οργάνωση επ’ αυτού ξεκίνησε από το Λονδίνο, όταν υπερασπιζόμουν τη διδακτορική μου διατριβή. Τότε μας ήρθε η ιδέα με τον αδελφό μου να δώσουμε στο θέμα έναν τίτλο, ώστε να αιχμαλωτίζει τόσο τη βιωματική, όσο και τη μουσική σχέση που έχουμε μεταξύ μας. Από τότε και κόντρα στους καιρούς, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε πάρα πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Μπροστά μας έχουμε ένα πρόγραμμα που περιμένουμε αγωνιωδώς να το εκτελέσουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 που επιστρέφουμε από το Los Angeles και ούτως ή άλλως οι καινούργιες μας ηχογραφήσεις έρχονται σιγά – σιγά στο προσκήνιο. Η αποψινή μας εμφάνιση είναι προσαρμοσμένη, ώστε να εκφράζει και τον Παύλειο Πολιτισμό, στο πνεύμα της διοργάνωσης των 20ων Παυλείων. Το ευχαριστώ είναι πολύ μικρό για να ανταπεξέλθει στην αγάπη του κόσμου…».

2014-06-28-Politismos-psixi-kai-soma11ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ
«…Πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι η ψυχή και ποιος το σώμα. Νομίζω ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε και τα όσα είπε ο αδελφός μου με καλύπτουν. Θέλω να μιλήσω εκ μέρους και όλων των συνεργατών μας, για την τεράστια αγάπη που εισπράττουμε από τον κόσμο. Ο κόσμος βλέπει και αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κάνουμε είναι δοσμένο με αγάπη και όσο πιο ταπεινά γίνεται….».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ.κ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
«…Τα παιδιά αυτά είναι το θαύμα των Παυλείων. Οι αδελφοί Τσαχουρίδη βγήκαν μέσα από τα πρώτα Παύλεια και αξιοποίησαν το τάλαντο που ο Θεός τους χάρισε, με την ευλογία της Εκκλησίας και σήμερα τιμούν όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και την Ελλάδα, καθώς είναι καλλιτέχνες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και παντού δίνουν αυτή τη μαρτυρία…».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
«…Τους γνωρίζω από την παιδική τους ηλικία. Είναι οικογενειακοί μας φίλοι, είναι ξεχωριστά ταλέντα. Η προσφορά τους στη διατήρηση της παραδοσιακής μας και όχι μόνο, μουσικής είναι πολύ μεγάλη. Είναι άξια παιδιά και τους εύχομαι πάντα επιτυχίες…».

2014-06-28-Politismos-psixi-kai-soma4ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ
Την παράσταση παρακολούθησαν ακόμη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, που παραβρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου των Παυλείων, όπως και οι εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών και νεοτέρων Πατριαρχείων, των κατά τόπους Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου π. Ευφραίμ, δεκάδες Θεολόγοι του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ και των ΑΕΑ, η Δημάρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, ο νεοεκλεγείς Δημάρχος Κώστας Βοργιαζίδης κ.α.

Επόμενος σταθμός των Αδελφών Τσαχουρίδη θα είναι το «Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών», τη Δευτέρα 30 Ιουνίου και στη συνέχεια ακολουθούν 17 παραστάσεις μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου του 2014.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων