Εκκλησια

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πνευματική και σωματική ωφέλεια από τη Νηστεία

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πνευματική και σωματική ωφέλεια από τη Νηστεία

Κ΄ Παύλεια: Διατροφή και Νηστεία

Χθες, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας και στο πλαίσιο των επετειακών Κ´ Παυλείων, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Νηστεία και διατροφή». Ο Πρεσβύτερος Λάζαρος Μουρατίδης, υπεύθυνος παρουσίασης, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην δύναμη και στην αξία της νηστείας που προσφέρει την δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει πολίτης της Βασιλείας του Θεού.
Στη συνέχεια ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη μεγάλη δοκιμασία της πείνας που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού, στην υπερκατανάλωση που χαρακτηρίζει τις δυτικές, κυρίως, κοινωνίες και στην υγεία, πνευματική και σωματική, πού προσφέρει στον αγωνιζόμενο χριστιανό η νηστεία.

“Οι πνευματικοί καρποί της νηστείας”
Ο Πανοσιολ/τατος Αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής, Αρχιερατικός Επίτροπος Βεργίνας, στην ομιλία του κατέδειξε την θεοσύστατη καθιέρωση του θεσμού της νηστείας και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη και στους πολλούς πνευματικούς καρπούς της. Χαρακτήρισε την νηστεία, απαραίτητο ασκητικό αγώνισμα, πού δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο, που μετέχει ενεργά στην ζωή της Εκκλησίας, να καθαρθεί από τα δαιμονικά πάθη και να προχωρήσει στην οδό της σωτηρίας και της αγιότητος.

“Τα βιολογικά οφέλη της νηστείας”
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Αθανάσιος Τόπης με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση παρουσίασε τα βιολογικά οφέλη που προξενεί η νηστεία της Εκκλησίας για τους ανθρώπους που την τηρούν με συνέπεια. Κατέδειξε, με παράθεση επιστημονικών στοιχείων και πανεπιστημιακών ερευνών, ότι η ποικίλη σε περιεχόμενο και θρεπτικά επαρκής νηστεία, είναι μια διατροφική πρακτική, ασφαλής και επωφελής τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Επίσης παρέθεσε ένα δείγμα εβδομαδιαίου νηστίσιμου προγράμματος.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η απονομή των αναμνηστικών των Κ´ Παυλείων στους ομιλητές.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας