Βέροια Εκδηλώσεις

Παρουσίαση Βιβλίου: Γιώργος Σιώμος «Όμορφα χωριά» / Τετάρτη 31 Μαΐου

Λογοτεχνικά απογεύματα

στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου

Παρουσίαση βιβλίου του

Γιώργου Ν. Σιώμου «Όμορφα χωριά»

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και οι εκδόσεις Παρέμβαση σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ν. Σιώμου «Όμορφα χωριά»,  την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βούλα Κοτσάλου, βιβλιοθηκονόμος,

Δημήτρης Καπετανάκης, ποιητής

Και ο συγγραφέας Γιώργος Σιώμος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Καραγιάννη, εκδότρια.

 

Γιώργος Ν. Σιώμος  Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Γιώργος Ν. Σιώμος γεννήθηκε το 1949 στη Λόχμη Γρεβενών και ζει στη Βέροια. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων: «Ο κορυδαλλός» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2012), «Το παράπονο του Εμμανουήλ Παππά» (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014), «Ο κόκκινος σπάγκος» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2017) και τα «Μικρά πεζά» (εκδόσεις Ενύπνιο 2021).  biblionet.gr

Όμορφα χωριάΠερίληψηΈκδοση που απαρτίζεται από διηγήματα και ποιήματα, μέσω των οποίων ο συγγραφέας δίνει μία διαφορετική διάσταση στην έννοια της ομορφιάς. Συναισθήματα ζοφερά, όπως αυτά της μοναξιάς, της εγκατάλειψης, της ερημιάς φαίνεται να κατακλύζουν τις γραμμές του βιβλίου, μιας και η πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας αποτελεί μία από τις πηγές έμπνευσης. Το χωριό είναι κατά βάση το σκηνικό δράσης, ενώ το υποβλητικό υπόβαθρο μέσα από το οποίο περιγράφεται αποτελεί ίσως έναν τρόπο που τονίζει την ομορφιά του και μας θυμίζει το ζωηρό παρελθόν του.

***
Καταχνιά, ομίχλη κι ένα στρώμα παχιάς υγρασίας σέρνεται, σαν αρρώστια έτοιμη να μολύνει τα πάντα. Μονάχα ο τρούλος της εκκλησίας διακρίνεται, το καμπαναριό κι ο τελευταίος όροφος μιας πολυκατοικίας μακριά στον ορίζοντα. Επίσης, οι κορφές δυο πεύκων δεξιά κι αριστερά του τρούλου, καθώς κι ένα ελικόπτερο σταματημένο ψηλά, όπως σε φωτογραφία. Κάθε μέρα που περνάει όλο και θολώνει το τοπίο, πληθαίνουν οι μολυσμένοι από παλιά κατάρα ή από λέπρα, χολέρα, τύφο και πανούκλα.

Το κέλυφος της πλήξης
είναι από κέρατο κατσίκας.
Της πλήξης από
αναγκαστικό εγκλεισμό,
από κέρατα ταράνδου.

—————

Πληροφορίες: Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» Θ. Ζωγιοπούλου 5, τηλ. 23310-24879

Σημείωση Φαρέτρας: Μπορείτε να διαβάσετε κριτική της Δήμητρας  Σμυρνή για το βιβλίο στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Βιβλιοκριτική: Γιώργος Σιώμος “Όμορφα χωριά” / Η ερημιά τόπων και ανθρώπων μέσα από θραύσματα μνήμης

banner-article

Ροη ειδήσεων