Ελλάδα Λαογραφία Πολιτισμός

Λιτόχωρο: Το έθιμο των Σίχνων στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Με καταγωγή από τους βυζαντινούς χρόνους, έχει μια παράδοση 200 ετών. Στο ηλιόλουστο Λιτόχωρο τα Σίχνα ή λάβαρα παρελαύνουν και καθαγιάζονται στον Ενιπέα ποταμό.

Ο Εορτασμός των Θεοφανίων στο Λιτόχωρο του Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια χρονιά μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου πρόκειται για ένα μοναδικό Βυζαντινό έθιμο, μια παράδοση ετών, που τιμά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Από πέρυσι το έθιμο έχει ενταχθεί στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά και οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι. Το έθιμο έχει μια περίεργη δυναμική και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να γίνουν σιχνοφόροι, σημειώνει ο κ. Γερολιόλιος.

Κάθε ένας φέρει το δικό του οικογενειακό λάβαρο. Κάτι σαν οικόσημα.  Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί, με πολύχρωμες σημαίες, που καταλήγουν σε σταυρούς. Τα σηκώνουν οι σιχνοφόροι, ψάλλοντας “Κύριε ελέησον”, με ένα τόνο βυζαντινό, ενώ εν πομπή μεταφέρονται από τους Ναούς του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Δημητρίου στην κεντρική πλατεία, για  να πάρουν το βάπτισμα στο ποτάμι.

Πιθανή προέλευση της λέξεως είναι από το λατινικό signum στον πληθυντικό signa, που σημαίνει το σημάδι ή σύμβολο. Κουβαλώντας αυτά τα διακριτά σύμβολα οι οικογένειες εκπροσωπούνταν στον πόλεμο και ακολούθως παρήλαυναν και λάμβαναν τιμές για τις υπηρεσίες τους.

Πρώτη φωτογραφία: Σάκης Νίκας

ertnews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας