Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Ελευθέρια της Βέροιας: Εντυπωσιακή η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με σολίστα τον χαρισματικό Παναγιώτη Τροχόπουλο

Παραμονή των Ελευθερίων της πόλης η χθεσινή βραδιά στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας και η αίθουσα ήταν από μέρες κλεισμένη,  αφού η εμφάνιση της Συμφωνικής της ΕΡΤ με σολίστα τον Βεροιώτη Παναγιώτη Τροχόπουλο αποτελούσε από μόνη της καλλιτεχνικό γεγονός με αναμφισβήτητο ειδικό βάρος.

Με άψογη διοργάνωση από την ΚΕΠΑ, με παρούσες τις Αρχές και ένα μυημένο κοινό στον κόσμο της Κλασικής Μουσικής, η Ορχήστρα παρουσίασε τρία έργα: Αιμιλίου Ριάδη “Μακεδονικές σκιές”, Σεργκέι Ραχμάνινωφ ” “Έργο 40” και Αντονίν Ντβόρζακ “Έργο 14”.

Η Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ με παρουσία  84 χρόνων στην Ελλάδα από την ίδρυσή της το 1938, έχει διαγράψει μια δυναμική πορεία στη χώρα αλλά και στο Εξωτερικό, χωρίς να είναι απούσα και από εκδηλώσεις της Περιφέρειας.

Με διευθυντές της στο παρελθόν μεγάλα ονόματα του ελλαδικού χώρου αλλά και ξένα, παρουσίασε το χθεσινό της πρόγραμμα με μαέστρο τον Θεσσαλονικιό Βύρωνα Φιδετζή, με σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, απ’ όπου αποφοίτησε ως διευθυντής ορχήστρας και σολίστας βιολοντσέλου.

Η χθεσινή του διεύθυνση διακρινόταν από το γνωστό του πάθος, αλλά και το χάρισμα της επικοινωνίας  με το κοινό, όταν χρειάστηκε να επικοινωνήσει μαζί του όχι μόνο μουσικά αλλά και λεκτικά.

Ο διακεκριμένος Βεροιώτης πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος ήταν ο σολίστας στη χθεσινή συναυλία, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το ταλέντο του, αλλά και τις σοβαρές σπουδές του, που τον ανέδειξαν στο χώρο της Μουσικής. Μαθητής του Νικολάι Πετρώφ, αποφοίτησε από το κονσερβατουάρ της Μόσχας με διάκριση, διαγράφοντας στη συνέχεια μια λαμπρή πορεία στο μουσικό χώρο στην Ελλάδα και Έξω ως σολίστας.

Οι “Μακεδονικές σκιές”,  του Αιμίλιου Ριάδη, με τις οποίες άνοιξε το πρόγραμμά της η Συμφωνική καταχειροκροτούμενη,  επελέγη πιθανότατα για τον χώρο της Μακεδονίας, αποπνέοντας και ένα άρωμα αγώνων με τον επικό της χαρακτήρα.

Το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.4, σε σολ ελάσσονα, έργο 40 του Σεργκέι Ραχμάνινωφ (1873-1943), (εκδοχή 1941), παίζεται σπάνια και το διακρίνει ο δυναμισμός, όπως τα περισσότερα έργα του συνθέτη. Στην τελευταία του μορφή,  μετά από παρεμβάσεις του συνθέτη, το περιεχόμενό του απέκτησε αυστηρότερη μορφή αλλά και βαθύτερο τρόπο έκφρασης.

Εδώ, ο Παναγιώτης Τροχόπουλος απέδωσε ως σολίστας το πιανιστικό μέρος του έργου, με στέρεα γνώση του συνθέτη και του συνολικού του έργου και με δεξιοτεχνία που εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε. Κλείνοντας, αφιέρωσε στο κοινό της πόλης του ένα κομμάτι του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, σόλο, χωρίς την ορχήστρα.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας έκλεισε με τη Συμφωνία αρ.4 σε ρε ελάσσονα, έργο 13, Β41 του Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904). Το έργο με τέσσερα μέρη και εντυπωσιακότερο το τρίτο, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά  έργα του Τσέχου συνθέτη, παρόλο τις εμφανείς επιρροές του Βάγκνερ και του Μπραμς.

Βραδιά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, που τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο των σημερινών Ελευθερίων της Βέροιας.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων