Απόψεις

Αγγελική Κοτταρίδη: «Αναγκαστική βεβαιότητα η ταύτιση του νεκρού του επίμαχου τάφου των Αιγών με τον Φίλιππο Β΄»

Αγγελική Κοτταρίδη

Επειδή, πέρα από λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστες, καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες, μυθιστορηματικές ή επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις, η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη με -ευτυχώς- αυστηρά προσδιορίσιμη μεθοδολογία και «εργαλεία» καλό είναι στη συζήτηση για τις ταυτίσεις επίμαχων ταφικών μνημείων με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, εν προκειμένω εννοώ τον τάφο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, να λαμβάνονται υπ΄όψιν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και ο σχετικός διάλογος, για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα παραθέτω τα βασικά: Μ. Ανδρόνικος, Βεργίνα.

Οι βασιλικοί τάφοι και άλλες αρχαιότητες, 1984, όπου βρίσκει κανείς την επιχειρηματολογία του Ανασκαφέα για την επίμαχη ταύτιση. Όλη η επιστημονική συζήτηση που ακολούθησε μέχρι το 2008 παρατίθεται αναλυτικότατα από τον κατ΄εξοχήν μελετητή της αρχαίας Μακεδονίας επιγραφικό και ιστορικό, καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μιλτιάδη Β. Χατζόπουλο στο M. B. Hatzopoulos, “The Burial of the Dead (at Vergina) or the Unending Controversy on the Identity of the Occupants of Tomb II,” Tekmeria 9 (2008), 91–118, ο οποίος καταλήγει να συμφωνήσει με τον Ανδρόνικο.

Όλα τα αρχαιολογικά επιχειρήματα, όπως διαμορφώθηκαν μετά από 34 χρόνια έρευνα και 27 χρονια μετά την δημοσίευση του Ανδρόνικου, βρίσκει κανείς στον δικό μου οδηγό του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων, Α. Κοτταρίδη, Μακεδονικοί Θησαυροί, 2011, Περισσότερη βιβλιογραφία και άρθρα σε μορφή pdf στο www.aigai.gr.

Και τώρα, μετά 43 ολόκληρα χρόνια έρευνας και ανασκαφών, περισσότερο από χίλιους τάφους και δύο επιπλέον βασιλικές ταφικές συστάδες που αποκαλύφθηκαν στις Αιγές και πολλά πολλά ευρήματα σε ολόκληρη την Μακεδονία, η ταύτιση του νεκρού του επίμαχου τάφου με τον Φίλιππο Β΄ είναι αναγκαστική βεβαιότητα, τουλάχιστον για όσους κάνουν τον κόπο να μελετήσουν το σύνολο των δεδομένων και να παραμείνουν σε αυτά!…

Angeliki Kottaridi