Αρκτικός κύκλος, Νορβηγία, νησιά Λοφότεν - Εκεί όπου ο ήλιος δεν δύει ή δεν ανατέλει

Το Λοφότεν είναι ένα αρχιπέλαγος κι ένας παραδοσιακός οικισμός νησιών στο Νόρλαντ της Νορβηγίας. Το όνομά του σημαίνει «το πόδι του λύγκα» και σχετίζεται με τη μορφή που σχηματίζουν τα νησιά, έτσι όπως φαίνεται από την ηπειρωτική χώρα.

Μερικές φορές αναφέρεται και ως «Lofoten Wall», γιατί μοιάζει με τείχος. Είναι γνωστό για την εξαιρετική φυσική ομορφιά του. Ίσως είναι από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη.

Τα νησιά του χαρακτηρίζονται από τα βουνά με τις επιμήκεις κορυφές τους. "Το πόδι του λύγκα"... Παρά την απόμερη τοποθέτησή του έχει ιστορία αιώνων καθώς κατοικείται από τον 8ο μΧ αιώνα. Ένας από τους λόγους είναι μια ιδιόμορφη ανωμαλία που εμφανίζει στις θερμοκρασίες του, καθώς παρά το υψηλό γεωγραφικό του πλάτος παρουσιάζει ιδιαίτερα ήπιο κλίμα. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1,5 οC, ενώ τον Αύγουστο 13 οC.

Panoramic view of Kjerkfjorden and the fishing village of Reine, on Moskenesøya island, part of the Lofoten Islands of northern Norway.

Tα νησιά Λοφότεν βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, ανήκουν στη Νορβηγία και καλύπτουν επιφάνεια 5.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτογραμμής 6.425 χιλιομέτρων. Ο πληθυσμός των νησιών είναι περίπου 80.000 άτομα και διπλασιάζεται την περίοδο της αλιείας βακαλάου, που είναι και η κύρια ασχολία των κατοίκων.

Για τους κατοίκους των νησιών Λοφότεν, η θάλασσα αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος. Όλη η τοπική οικονομία εξαρτάται από την αλιεία και επεξεργασία του βακαλάου Το έδαφος αποτελείται από γρανίτη και γνεύσιο που προήλθαν από την ανύψωση της επιφάνειας της γης κατά την Καληδόνια ορογένεση, πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια.

Κυριολεκτικά θυμίζουν κώνους καρφωμένους στη θάλασσα. Παρά το βόρειο γεωγραφικό πλάτος και την άγονη μορφή του αρχιπελάγους, το κλίμα των νησιών χαρακτηρίζεται από ήπιο καλοκαίρι, παρόμοιο με το τέλος της άνοιξης στις χώρες της Μεσογείου. Νησιά Λοφότεν Νησιά Λοφότεν Ο χειμώνας αν και δριμύς, δεν είναι απαγορευτικός.

Το ρεύμα του κόλπου μειώνει το δυνατό κρύο, απομακρύνοντας τα παγόβουνα. Οι μεγάλοι παγετώνες που καλύπτουν ορισμένα νησιά εκτείνονται έως τη θάλασσα δημιουργώντας μεγάλες παγετωνικές κοιλάδες. Στις περιοχές που δεν επικρατεί ο παγετός φιλοξενούνται αρχέγονα είδη φυτών.

Λόγω της στρατηγικής τους θέσης, μεταξύ των κρύων αρκτικών και θερμότερων νότιων νερών, τα νησιά Λοφότεν βρίσκονται στο πέρασμα πολλών ωκεάνιων ψαριών. Η πανίδα των νησιών είναι άφθονη. Κάθε φυσιολάτρης που επισκέπτεται το αρχιπέλαγος μένει έκθαμβος μπροστά στη φασαρία που προέρχεται από τις αποικίες των θαλασσοπουλιών, τα οποία βρίσκουν τον ιδανικό βιότοπο στους απότομους βράχους. Θαλασσοψιττακοί, κορμοράνοι και αετοί της θάλασσας βρίσκουν καταφύγιο στα νησιά. Θαλασσοψιττακός ή "παπαγάλος της θάλασσας

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπονται σε ειδυλλιακά τοπία, ιδανικά για όσους αγαπούν τις αρκτικές νύχτες. Τα νορβηγικά φιόρδ που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση των βουνών από τους παγετώνες, θεωρούνται από τα εντυπωσιακότερα τοπία. Το "πυρωμένο ηλιοβασίλεμα" των Νήσων Λοφότεν. Στο αρχιπέλαγος ο ήλιος δεν ανατέλλει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεν δύει από τις 25 Μαΐου έως τις 17 Ιουλίου (ήλιος του μεσονυχτίου)

 

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 40255 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια