Νίκη Ζερβού: "Brainland, η χώρα της ευφυίας, της διανόησης, της φαντασίας, της ψυχαγωγίας" 

Η faretra.info στο Κέντρο Παρακολούθησης Προγράμματος Ανάπτυξης Εγκεφάλου, στη Βέροια

Μέχρι πρότινος η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθούσε τους ρυθμούς και τα μοντέλα εξέλιξης της κάθε εποχής, των νέων τεχνολογιών, των δεδομένων της λεγόμενης Κοινωνίας της Πληροφορίας και κοντά σ’ αυτήν ακολουθεί κατά πόδας, ή προσπαθεί τουλάχιστον, και η ελληνική, εναρμονιζόμενη με τις επιταγές των καιρών.

Ωστόσο, τα ψιλά γράμματα που κωδικοποιούν τα… ψηλά νοήματα στη μαθησιακή διαδικασία, που «ξεκλειδώνει» και κάποιες άλλες ικανότητες του εγκεφάλου, πέρα από την μνημονική αποθήκευση και επεξεργασία της γνώσης, συμπυκνώνονται στα αρχικά της τρισύλλαβης λέξης ALOHA. Του προγράμματος ανάπτυξης εγκεφάλου μέσω της νοητικής αριθμητικής!  

Η faretra.info επισκέφτηκε την Brainland, το πρωτοποριακό κέντρο παρακολούθησης του προγράμματος ALOHA στη Βέροια, επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 47 με Παύλου Μελά και μίλησε με την Υπεύθυνη λειτουργίας του κέντρου, την Ιδιοκτήτρια και Γενική Διευθύντρια της Aloha Mental Arithmetic Greece, Νίκη Ζερβού, που κατόρθωσε να κάνει την καινοτομία πραγματικότητα στα μέτρα της πόλης μας και των παιδιών της, ως μια άλλη «χώρα» του μυαλού, της φαντασίας, της διανόησης αλλά και της ψυχαγωγίας.

Με βασικά εργαλεία τις αισθήσεις και τους συνειρμούς των σκέψεων μέσα από μια πιο βιωματική λήψη της πληροφορίας, το πρόγραμμα ξεκίνησε εδώ και 6 μήνες με τον πήχη των προσδοκιών για την επιτυχία ψηλά και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει.

The art of braining up

Το ALOHA, όπως μας εξηγεί η κ. Ζερβού, είναι ακρωνύμιο του Abacus Learning Of Higher Arithmetics που σημαίνει εκμάθηση της ανώτερης αριθμητικής μέσω του άβακα.
Πρόκειται για μια ολιστική διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου, η οποία βασίζεται στον άβακα, που εφευρέθηκε στην Κίνα πριν από 5000 χρόνια. Αργότερα, όπως αναφέρουν και οι πηγές πληροφοριών του προγράμματος, η μέθοδος βελτιώθηκε πολλές φορές από τους Ιάπωνες, και σήμερα χρησιμοποιούμε την τεχνική τελειοποίηση του άβακα ως μια αριθμομηχανή. Ωστόσο, η συσκευή των αρχαίων λογαριασμών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδείχθηκε πιο χρήσιμη για τα παιδιά.
«…Όταν αναρωτήθηκα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, σκέφτηκα πως θέλω ν’ ασχοληθώ με τον  τομέα της εκπαίδευσης και  συγκεκριμένα με καινοτόμες μορφές εκπαίδευσης, οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ τα παιδιά να εξελιχθούν και να γίνουν «ηγέτες» του αύριο, οι άνθρωποι της διανόησης, οι άνθρωποι του μέλλοντος. Έτσι φτιάξαμε την Brainland the art of braining up,  δηλαδή την τέχνη του να γίνεσαι ανώτερος νοητικά, και δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στέγη για ένα πρόγραμμα σαν το ALOHA. Φέραμε το πρόγραμμα πριν έξι μήνες εδώ, ανοίξαμε αυτόν το χώρο της διανόησης, του παιχνιδιού και της χαράς, και παράλληλα της ευφυΐας, της ανώτερης μόρφωσης, προκειμένου να κάνουμε το μέλλον πραγματικότητα...» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ζερβού.

Συναισθησιακή μάθηση - Το παιδί δεν μπορεί να μάθει, αν δεν παίξει

Όπως υποστηρίζει η ίδια, το παιχνίδι και η φαντασία είναι οι βασικοί πυλώνες της νόησης. «…Ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει αν δεν παίξει. Μαθαίνουμε από μικροί παίζοντας. Στο κέντρο έχουμε ενσωματωμένα παιχνίδια στο πρόγραμμα τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν  συγκεκριμένα οφέλη. Υπάρχουν  παιχνίδια για τη συγκέντρωση προσοχής, την αναλυτική, την ακουστική ικανότητα κλπ. Βάζουμε το παιχνίδι πρώτο και τελευταίο στην καθημερινή μας ασχολία. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το παιχνίδι δε συνδέεται με τη μάθηση, και πως άλλη ώρα έχει το παιχνίδι και άλλη η μάθηση. Το ιδανικότερο θα είναι να μπορέσουμε να έχουμε συναισθησιακή μάθηση. Δηλαδή την ώρα που μαθαίνουμε, αγγίζουμε, ακούμε, βλέπουμε, έχουμε όλες τις αισθήσεις μας να δουλεύουν. Μπορούμε να διαβάσουμε μια συνταγή για το πώς φτιάχνεται ένα ψωμί, ξανά και ξανά. Αν δε φτιάξουμε όμως ένα ψωμί μόνοι μας, πιάνοντας τα υλικά του και βάζοντάς το στο φούρνο, να το ψήσουμε και να το φάμε, δε θα ξέρουμε ούτε τι σημαίνει ψωμί, ούτε πώς να το φτιάξουμε. Θα κάνουμε και λάθη. Τίποτε δε μαθαίνουμε χωρίς λάθη. Τα μωρά μαθαίνουν να περπατάνε πέφτοντας...» είναι τα λόγια της.

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης πληροφοριών και εικόνων

Για το πώς συνδέεται η ολιστική  διαδικασία ανάπτυξης εγκεφάλου με την αριθμητική, ως μια ανταποδοτική σχέση γνώσης – δεξιότητας, η κ. Ζερβού επισημαίνει: «…Ολιστική σημαίνει ολοκληρωμένη. Το πρόγραμμα βοηθάει πολύ στο να γίνονται τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου συγκοινωνούντα δοχεία. Μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε τον εγκέφαλό μας στο όλον του. Αυτό γίνεται μόνο σε νεαρές ηλικίες, καθώς στα 17 χρόνια το 85% της ανάπτυξης του εγκεφάλου έχει ολοκληρωθεί. Το peak της ανάπτυξης του εγκεφάλου βρίσκεται στα 13 περίπου χρόνια. Αυτή είναι και η τελευταία ηλικία που μπορεί το παιδί να πάρει το πρόγραμμα. Άρα εμείς έχουμε ένα μάθημα το οποίο βασίζεται στην κιναισθησία, δηλαδή πιάνοντας τον άβακα. Τα παιδιά αρχίζουν να μετράνε από πολύ απλά μέχρι πολύ σύνθετα. Ο άβακας, μια από τις αρχαιότερες μορφές υπολογισμού, είναι ο πρόγονος του αριθμητήριου που έχουμε, (κομπιουτεράκι), ο πρόγονος του ηλεκτρονικού υπολογιστή, και πολλών άλλων συσκευών μέτρησης. Το να κάνουμε ένα παιδί να εντυπώσει νοητικά  την εικόνα του άβακα στο μυαλό του και αντί να σκέφτεται μόνο  νούμερα, να σκέφτεται συναισθησιακά τον άβακα, που τον έχει πιάσει, που έχει παίξει μαζί του, τις μυρωδιές που έχει, όλα αυτά  συντελούν στο να εντυπωθεί μια νοητική εικόνα και να κουνάει ουσιαστικά χάντρες στο μυαλό του. Δεν κάνουμε μαθηματικά. Κάνουμε διαχείριση πληροφοριών και εικόνων…».

Ο συνειρμός είναι… μηχανισμός!

Όπως αναφέρει η Νίκη Ζερβού, υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες μάθησης. «…Τα διδακτικά μας παιχνίδια, η αριθμητική με άβακα και έπειτα η νοητική αριθμητική, όπου πλέον έχει φύγει ο άβακας και τα παιδιά χωρίς τη χρήση κανενός εξωτερικού εργαλείου (ούτε καν μολύβι και χαρτί), μόνο με το μυαλό τους, μπορούν να κάνουν έως και 17ψήφιες πράξεις. Ο συνειρμός είναι… μηχανισμός! Το βασικότερο εδώ είναι η λέξη πληροφορία. Και είναι πολύ απλό να καταλάβουμε την έννοιά της. Πληροφορία είναι αυτό που σου δίνω και μου δίνεις στην επικοινωνία. Το ότι βλέπω κάτι και έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα. Είναι τα πάντα γύρω μας. Όμως έχουμε ένα πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή, καθώς υπάρχει υπερπληροφόρηση. Περάσαμε από την απλή πληροφορία στην πολύ σύνθετη, τη μη διαχειρίσιμη. Γι αυτό το λόγο κάνουμε αυτό το πρόγραμμα...» καταθέτει μεταξύ άλλων.

Βέροια, μια πόλη της καινοτομίας

Ενώ μιλάμε για ορολογίες και έννοιες που προέρχονται από Ασιατικούς κόσμους των … «μυστών» της μαθηματικής θεωρίας, στην Ελλάδα και ειδικότερα σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Βέροια, κατά την κ. Ζερβού, υπάρχουν ικανές προσδοκίες ανταπόκρισης στο πρόγραμμα.
«…Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες και εφευρέτες αυτού του κόσμου γεννήθηκαν σε χωριουδάκια. Σε κάποιον έτυχε να πέσει ένα μήλο και ανακάλυψε τη βαρύτητα, ή κάποιος έτυχε να είναι στην μπανιέρα του και είπε: “Εύρηκα”! Η πόλη μας άλλωστε είναι μια πόλη της καινοτομίας. Όσες φορές μιλάω και λέω ότι είμαι από τη Βέροια, μου λένε ότι η Βέροια είναι από τις πόλεις που πάνε αρκετά μπροστά, που έχουν καταφέρει πράγματα και έχουν βγει προς τα έξω. Οφείλουμε να δώσουμε στον τόπο μας αυτά που μας έδωσε. Αυτή η πόλη με μεγάλωσε, με μόρφωσε, μου έδωσε όλα τα προνόμια για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα, και σ’ αυτήν την πόλη καλούμαι να γυρίσω αυτά που μου έδωσε πίσω.
Ο κόσμος, λοιπόν, αγκαλιάζει το πρόγραμμα, γιατί κανένας γονιός δε θα αρνιόταν στο παιδί του την ευκαιρία να μπορέσει να γίνει τόσο λειτουργικό και αποτελεσματικό στη ζωή του, να ξεπεράσει τα συνηθισμένα και να του δώσει το κάτι παραπάνω. Φυσικά και κατανοώ ότι υπάρχει και ένας δισταγμός, όπως και με κάθε νέο εγχείρημα, γιατί είναι άγνωστο και καινοτόμο και γι αυτόν τον λόγο χρειάζεται, όπως όλα, το χρόνο του για να αναδειχθεί και η αποτελεσματικότητά του. Στο εξωτερικό έχει αναγνωριστεί αποδεδειγμένα. Μιλάμε για 40 χώρες με πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μαθητές. Μένει να αναδειχθεί και στην Ελλάδα, μένει να αναδειχθεί και στη Βέροια…
» αποκαλύπτει.

Αυτό-ολοκλήρωση, η ανάπτυξη του εαυτού

Η συγκέντρωση της προσοχής, η ανάπτυξη της φωτογραφικής μνήμης και της δημιουργικής σκέψης, της λογικής και της φαντασίας, της ακοής και της παρατήρησης, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ανεπτυγμένου δείκτη νοημοσύνης και ευφυΐας  ως καλλιεργούμενα χαρίσματα, αλλά ξεκλειδώνονται και ως δυνατότητες σε κάθε άνθρωπο που θα ακολουθήσει σωστά το πρόγραμμα με μία και μόνη προϋπόθεση, την αποφυγή της άρνησης, σημειώνει η κ. Ζερβού.
«…Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ιδιαίτερα χαρίσματα, άλλος είναι καλός στο να βλέπει κάτι και να το μαθαίνει, άλλος πρέπει να το γράψει. Και κάποια πράγματα καλλιεργούνται. Όπως και στην περίπτωση ενός καλού τραγουδιστή, αν αφήσει τη φωνή του δε θα πετύχει. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι χαρισματικοί των οποίων τα χαρίσματα δεν έρχονται στο φως, επειδή οι ίδιοι ζουν στην άρνηση. Κάθε συνειδητό ον, που τείνει προς την αυτό-ολοκλήρωση, επιδιώκει και επιθυμεί να αναπτύξει τον εαυτό του. Αναπτύσσω τον εαυτό μου σημαίνει αναπτύσσω και κάποιες δεξιότητες. Και είναι οι βασικές δεξιότητες που οδηγούν έναν άνθρωπο στο να είναι μορφωμένος και επιμορφωμένος σωστά. Ένας άνθρωπος που έχει ολοκληρώσει το παραπάνω πακέτο δεξιοτήτων, μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένα επιμορφωμένο ον…»
τονίζει.

Ολοκλήρωση του μυαλού και του τρόπου σκέψης, δομημένα και μεθοδικά

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ίδια, δεν προάγει απλώς καλούς μαθητές, αλλά αναδεικνύει ισορροπημένους και έξυπνους πολίτες και εν δυνάμει πετυχημένους επαγγελματίες. Κάτι που υπόσχεται την αναδιαμόρφωση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για την κοινωνία και τον κόσμο. «…Πρέπει να καταλάβουμε ότι το  πρόγραμμα δεν είναι ένα απλά ένα φροντιστηριακό μάθημα. Το σχολείο, το φροντιστήριο,  μας δίνουν γνωσιακά εργαλεία για την πρόσληψη της γνώσης στον εγκέφαλό μας. Αυτό το πρόγραμμα μάς δίνει έναν άλλο τρόπο σκέψης. Μας βοηθάει να δομήσουμε σωστά τον εγκέφαλό μας, τη σκέψη μας, την προσωπικότητά μας. Αυτό δεν είναι κάτι που θα το εμφυσήσει το πρόγραμμα … ‘μαγικά’. Είναι μια απλή μέθοδος, που ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί μέχρι να την πάρουν ειδικοί, η οποία βοηθάει τα παιδιά να ολοκληρωθεί το μυαλό και ο τρόπος σκέψης τους δομημένα και μεθοδικά…» επισημαίνει.

Ο εγκέφαλος είναι μυς και πρέπει να γυμνάζεται!

Πέρα από τα παραπάνω η κ. Ζερβού μάς πληροφορεί ότι από το πρόγραμμα θα μπορούσαν να ωφεληθούν και άνθρωποι άλλων ηλικιών:
«… Υπάρχει μεγάλη ζήτηση πράγματι και από μεγάλους ανθρώπους. Υπάρχουν προγράμματα στο εξωτερικό που βασίζονται στον άβακα και είναι για ανθρώπους άνω των 45 ετών, τα οποία έχουν στόχο ακριβώς το να μην παρακμάσει ο εγκέφαλος. Επειδή έχουμε στις μέρες μας το πρόβλημα ότι τα έχουμε όλα έτοιμα, πχ τα έχουμε όλα στο κινητό, δε χρειάζεται να θυμηθούμε νούμερα και γενικότερες  πληροφορίες, γι’ αυτό και ο εγκέφαλος παρακμάζει. Άλλωστε είναι μυς και πρέπει να γυμνάζεται, όπως και το χέρι μας και το πόδι μας. Βέβαια, οι μεγαλύτερης ηλικίας δεν πρόκειται να μάθουν σε καμιά περίπτωση αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά, γιατί ο εγκέφαλος έχει ήδη ολοκληρώσει την ανάπτυξη του, αλλά θα διατηρήσουν σίγουρα ξύπνιο το πνεύμα τους…» επιβεβαιώνει.

Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι που μπορούμε να έχουμε!

Στο πώς αποφάσισε να ασχοληθεί ειδικότερα με τα παιδιά η κ. Ζερβού απαντά: «…Οι σπουδές μου δεν έχουν τελικά καμιά σχέση μ’ αυτό που αποφάσισα ν’ ασχοληθώ. Από πολύ μικρή ασχολούμαι με τον τομέα της εκπαίδευσης, ως καθηγήτρια αγγλικών και στο εξωτερικό και ασχολούμαι πολύ με τα παιδιά και με την Τέχνη. Είδα ότι μ’ αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά, γιατί πιστεύω ότι τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι που μπορούμε να έχουμε.  Μας μαθαίνουν πράγματα που δε φανταζόμασταν ποτέ ότι υπάρχουν, γιατί ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και έχουν χτίσει το δικό τους σύμπαν. Γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω κάτι που θα στοχεύει αποκλειστικά στην ενασχόληση με τα παιδιά και την καλυτέρευση αυτού του πλανήτη. Έχω κουραστεί να ακούω ανθρώπους να γκρινιάζουν, να είναι κακεντρεχείς.  Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια κοινωνία ανώτερη νοητικά, που να την απασχολούν άλλου είδους προβλήματα και να λύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει τόσα χρόνια…» καταλήγει.

Η ομάδα εργασίας του Brainland

Τη δημιουργία του Brainland  έκανε εφικτή ο πατέρας της Νίκης, Φιλόλογος και επιχειρηματίας Σπύρος Ζερβός, ενώ σημαντική στήριξη δέχεται η ίδια καθημερινά από τη Φιλόλογο και μητέρα της, Κατερίνα Γρηγοριάδου.
Επίσης την ομάδα διδασκαλίας συμπληρώνουν με τις χαρισματικές τους παρουσίες οι δασκάλες του κέντρου Γιώτα Σπυρίδου και Πετρούλα Μπαμπίνα«…Έχουμε την πλέον καταρτισμένη ομάδα και ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών όλων...» υπογραμμίζει εν κατακλείδι η κ. Ζερβού.

Βιογραφικό Σημείωμα της Νίκης Ζερβού

Είναι  Ιδιοκτήτρια και Γενική Διευθύντρια της Aloha Mental Arithmetic Greece (Διαχείριση πώλησης, εμπορίας, διαφήμισης και σωστής λειτουργίας του προγράμματος νοητικής αριθμητικής της ALOHA).
Έχει εμπειρία στον τομέα της επικοινωνίας και των πωλήσεων και είναι τελειόφοιτος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με άριστη γνώση Αγγλικών, καλή γνώση Γαλλικών, μέτρια γνώση Ιταλικών και εκμάθηση Ρωσικών εδώ και τέσσερα χρόνια.

Διακρίνεται για την εμπειρία της στον τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων, όπως και για την ιδιαίτερη ικανότητά της στην εργασία με παιδιά, καθώς υπήρξε εκπαιδεύτρια θεατρικών ομάδων και σεμιναρίων για παιδιά.  Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί και ασχολείται με τη φωτογραφία (Arive.gr  - Rejected.gr ). Παράλληλα είναι υπεύθυνη επικοινωνίας συγκροτημάτων και καλλιτεχνών,  με ευρεία συνεργασία στον χώρο της μουσικής και του θεάματος.

far

Φωτογραφίες - Video: faretra.info

Επίσης, μπορείτε  να ενημερωθείτε από ΕΔΩ και να δείτε τα video:

https://www.youtube.com/watch?v=fOV0Ph2v6Qo&t=37s

https://www.youtube.com/watch?v=KRNH8r8Nrz0&t=46s

https://www.youtube.com/watch?v=r6hqMgkDW4E&t=29s

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 28434 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια