Dr. Κυριαζής Κόλβατζης. Από την πρόκληση στην αναμέτρηση και την επιτυχία!

 

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος μιλάει στη faretra.info

Αποφασισμένος από μικρός να «αποδράσει» από τις συνθήκες μιας σκληρής μάχης στην καθημερινή βιοπάλη, με την εφηβική εργασία να δεσπόζει ως αυτονόητο προαπαιτούμενο για την οικογενειακή επιβίωση, έβαλε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του στον επιστημονικό χώρο της Ιατρικής, σε μια εποχή μονόδρομων προσανατολισμών – πανεπιστήμιο ή χωράφι -  ως ένα στοίχημα αναμέτρησης με τον εαυτό του και το κέρδισε!

Δικαιωμένος στο έπακρο ο Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος Κυριαζής Κόλβατζης, διαγράφοντας μια διακεκριμένη πορεία αριστείας και επιτυχιών από τα φοιτητικά του χρόνια έως και σήμερα, που διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στη Βέροια, συνεχίζει αποφασιστικά την καθημερινή του αναμέτρηση με τις προκλήσεις του μεγαλύτερου θαύματος στο χώρο της επιστήμης, του θαύματος της σύλληψης, της κυοφορίας και της υποδοχής της ανθρώπινης ζωής στον κόσμο! Συνοδοιπόροι του στη δική του επιστημονική σταδιοδρομία ακολουθούν οι δύο γιοι και η κόρη του, χαράσσοντας τις δικές τους διαδρομές, εμπνεόμενοι όμως από την αγάπη και την αξία του Κ. Κόλβατζη ως στοργικού πατέρα αλλά και ως καταξιωμένου γιατρού.

Το στοίχημα με την επιβίωση και τη μεγάλη αλλαγή!

Ανοίγοντας τις πόρτες του ιατρείου του, Μερκουρίου Καρακωστή 15, στη Βέροια, μιλά στη faretra.info με απλότητα, θέρμη και σαφήνεια για τη σύνδεση των παιδικών ονείρων του με την ιατρική επιστήμη, μια απόφαση ζωής που ξεκινά από ένα ενδόμυχο κίνητρο ή μια έντονη εσωτερική ανάγκη για την επιτυχία που θα τον απεγκλώβιζε από την καθημερινότητα της βιοπάλης και θα τον δικαίωνε ως πετυχημένο επιστήμονα απέναντι στον εαυτό του αλλά και στα μάτια του οικογενειακού του κύκλου. Ο ίδιος ομολογεί:

«…Το πρώτο κίνητρο είναι τα παιδικά μου βιώματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες ζωής της οικογένειάς μου, οι οποίες ήταν σκληρές. Υπήρχε ζήτημα επιβίωσης, έντονης εργασίας, ανασφάλειας και όνειρα που μου ενέπνευσε ο ίδιος ο πατέρας μου, κυρίως μέσα από τη δική του βαθιά επιθυμία να ξεπεράσουν τα παιδιά του τον πολύ σκληρό γεωργικό και κτηνοτροφικό τρόπο ζωής, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ο ίδιος συνάντησε, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη ζωή γι’ αυτά.

Η επιλογή και το πρότυπο της εποχής εκείνης, και πιστεύω διαχρονικά, ήταν κάποιος να σπουδάσει Ιατρική. Πραγματικά, αυτό το μικρόβιο, κατά κάποιον τρόπο, μου το είχε μεταδώσει και ο ίδιος ο πατέρας,  ο οποίος με το παράδειγμά του ως άνθρωπος εργατικός και συνεπής, είχε αρχές και όλα τα σχετικά που ένας πατέρας επιθυμεί και θέλει για τα παιδιά του. Έδινε πολλά και σε χρήμα και σε ψυχική στήριξη, αλλά και η μάνα μου προσπαθούσε μέσα από τη φροντίδα και την αγάπη της να στηρίξει τα όνειρα των παιδιών της, και τα δικά μου και του αδελφού μου.

Η επιλογή προσανατολισμού έγινε από μένα εντελώς ελεύθερα και αβίαστα, ενώ είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι παρόλες τις συνθήκες φτώχειας της εποχής από το σπίτι δεν μας έλειψε ποτέ τίποτε, όχι μόνο σε υλικά αγαθά αλλά και σε υλικό μελέτης, όπως φροντιστηριακά βιβλία ή δίδακτρα. Όλη η οικογένεια στήριζε τις επιλογές των παιδιών της. Το μόνο που μου έλειψε ήταν οι διακοπές και η ψυχαγωγία, καθώς υπήρχε βαριά εργασία…».

Διαβάζοντας τον όρκο της αποφοίτησης από την Ιατρική

 «Ελευθερία ή θάνατος». Η επιτυχία μονόδρομος χωρίς επιστροφή!

Το πόσο ριψοκίνδυνο ήταν για ένα παιδί αυτής της τάξης και της εποχής να πρέπει να πετύχει, δικαιώνοντας όχι μόνο τις δικές του προσδοκίες αλλά και της οικογένειάς και του περιγύρου του, όπως αποκαλύπτει ο κ. Κόλβατζης, συγκεφαλαιώνεται γλαφυρά στην ιστορική επαναστατική ρήση του …«Ελευθερία ή θάνατος», που όμως, όπως επισημαίνει, έφερε στον ίδιο την ρήξη με το σκληρό παρελθόν και του χάρισε ένα μοναδικό εισιτήριο καταξίωσης  στο χώρο της ιατρικής κοινότητας.

«… Είχα μετουσιώσει τον καιρό εκείνο, όλη αυτήν την προσπάθεια σ’ ένα δόγμα του τύπου “Ελευθερία ή θάνατος”. Ο αγώνας μου ήταν μια αυταπάρνηση, η οποία είχε να κάνει με το… πετυχαίνεις ή εξαφανίζεσαι. Μέσα από τέτοιες ακραίες προσεγγίσεις προσπάθησα να επικεντρώσω όλες τις πνευματικές προσπάθειες, όλη τη μεθοδολογία, ώστε να μπορέσω να ξεφύγω από την κατάσταση που προϋπήρχε και να δημιουργήσω τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει η επιτυχία. Και αυτό βέβαια είχε φτάσει σε μια ακραίας μορφής προσπάθεια. Δηλαδή διάβασμα απίστευτο, 15 συνεχόμενες ώρες και ξενύχτια πάρα πολλά. Έφτασα στο σημείο να λέγεται μια άσκηση στο σχολείο κι εγώ να προσδιορίζω σε ποιό βιβλίο βρίσκεται και με ποιό τρόπο λύνεται. Ήξερα τη λύση πριν από την εκφώνηση της. Διάβασα πάρα πολύ όλα τα χρόνια. Ακόμη και τώρα, η σχέση μου με το διάβασμα είναι σχέση… έρωτα!» αποκαλύπτει.

 Το θαύμα της ζωής - επιλογή ζωής!

«…Και η επιλογή της ειδικότητας έγινε ως εξής. Η χειρουργική μού άρεσε γενικώς. Από φοιτητής πήγαινα σε νοσοκομεία και βοηθούσα, έβλεπα γιατρούς εδώ στο Νοσοκομείο της Βέροιας, στο ΑΧΕΠΑ, και στο στρατό είχα κάνει χρόνο ειδικότητας στη χειρουργική και στη Γερμανία, όπου είχα πάει ως φοιτητής για ένα μήνα με υποτροφία στο Essen, για να κάνω και πάλι χειρουργική. Αλλά στην πορεία, έτσι όπως διαμορφώθηκε το όλο σύστημα, έπρεπε να κάνω μια εξειδικευμένη χειρουργική ειδικότητα κι όχι γενική χειρουργική, καθώς διέβλεψα ότι θα υπήρχαν δυσκολίες προοπτικής. Προφανώς η γυναικολογία μ’ άρεσε. Και το βασικό κίνητρο, να γίνει αυτή μια  επιλογή ζωής για μένα, είναι ότι συνδέεται με το ίδιο το θαύμα της ζωής. Με όλη τη διαδικασία της σύλληψης, της κυοφορίας, της γέννησης, ουσιαστικά την έλευση και την υποδοχή μιας καινούργιας ζωής…».

«Η ψυχοσύνθεση της γυναίκας είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση»

Όπως ο κ. Κόλβατζης σημειώνει, στην πορεία των σπουδών του, παρόλο που αγαπούσε τη Χειρουργική,  «φλέρταρε» για ένα χρονικό διάστημα με την Ψυχολογία και την Ψυχιατρική, κάτι που, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, έστω και αδιόρατα ή ενστικτωδώς θα προσδιόριζε και το μέλλον του ως Γυναικολόγου – Μαιευτήρα, αναγκαίο ως προς την γνώση της ιδιαίτερης γυναικείας ψυχοσύνθεσης της εγκυμονούσας.

«…Είχαμε κάνει ομάδα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο στα πρώτα χρόνια και είχα καταγράψει ιστορικά των συμφοιτητών μου, των φίλων μου, περίπου τρία τετράδια και προσπαθούσαμε να κάνουμε μιας μορφής ψυχανάλυση. Θεωρώ ότι οι βασικές γνώσεις τις Ψυχολογίας,  έχουν τεράστια σημασία στην ειδικότητα την οποία υπηρετώ.

Δηλαδή στη γυναικολογία πρέπει να προσεγγίσεις, να πλησιάσεις, να αναλύσεις, να καταλάβεις την ψυχολογία της γυναίκας και να την καθοδηγήσεις σωστά. Να της εμπνεύσεις εμπιστοσύνη, να της αναπτερώσεις το ηθικό. Βλέπω μετά από τόσα χρόνια ότι, πράγματι, πολλές γυναίκες έρχονται και λένε ‘γιατρέ μου, μου έφυγε ένα βάρος μετά από τη συζήτηση που είχαμε. Κάθε γιατρός πρέπει να είναι ειλικρινής. Να πει την αλήθεια, αλλά μ’ ένα όμορφο τρόπο…» υπογραμμίζει.

Με οδηγό πάντα τη μελέτη και τον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό

Ωστόσο, αν και η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα, όπως λέγεται, ο προσγειωμένος στην εποχή του επιστήμονας οφείλει να αναγνωρίζει τα διακριτά όρια των δυνατοτήτων του, έχοντας στα χέρια του τα πιο σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας. Όπως αναφέρει ο γιατρός, ο δικός του σχεδιασμός είναι ανά πάσα στιγμή τέτοιος, ώστε να μπορεί να παρέχει και να εφαρμόζει όσο το δυνατόν πιο σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, και ειδικότερα όσον αφορά τον υπέρηχο και τα μαιευτικά περιστατικά.

«…Έχω εντοπίσει και επικεντρωθεί στη δυνατότητα να ανατρέχω σε λύσεις και παρακολουθήσεις της εγκυμοσύνης με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Για παράδειγμα στον προγεννητικό έλεγχο εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα - κατευθυντήριες γραμμές. Μαθαίνω ποιες είναι αυτές μέσα από τη συμμετοχή μου σε τοπικά και παγκόσμια συνέδρια. Τις αρχειοθετώ,  ζητάω απόψεις, αλληλογραφώ με καθηγητές, αγοράζω προγράμματα παρακολούθησης της εγκύου γυναίκας. Με ατομική εξάσκηση αλλά και με εκπαίδευση – εξειδίκευση σε ξένα Νοσοκομεία και στα δικά μας- προσπαθώ να αποκρυσταλλώσω την καλύτερη δυνατή γνώση. Αυτά ως προς τη γενική προσέγγιση της χρήσης των υπερήχων. Γνώσεις που πρέπει να γίνουν πράξη, σε μια μικρή επαρχία. Το ίδιο και στα γυναικολογικά περιστατικά. Πχ μιλάμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV, που απεδείχθη ότι σ’ αυτόν οφείλονται οι προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Για να αποκτήσεις αυτές τις γνώσεις, πρέπει να συμμετέχεις σε ειδικά σεμινάρια, να διαβάζεις, να σχεδιάζεις αλλά και να αγοράσεις και την ανάλογη τεχνολογία (πχ κολποσκόπιο), να κρατάς ιστορικό και αρχείο, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορείς να το επικαλεστείς, να το μελετήσεις, για να δεις την πορεία του περιστατικού και να ξέρεις την εξέλιξη της πάθησης…» είναι τα λόγια του.

Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου. «Πολλές φορές αισθάνθηκα κρύο ιδρώτα στην πλάτη μου»!

Οι Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου είναι κεφαλαιώδες ζήτημα του κλάδου της Γυναικολογίας – Μαιευτικής  και, όπως ο ίδιος ομολογεί, το σκοινί της ακροβασίας ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο μητέρας- παιδιού, ή και των δύο, είναι τόσο τεντωμένο, ώστε να προκαλεί στην κυριολεξία κρύο ιδρώτα στο γιατρό που διαχειρίζεται ένα κρίσιμο περιστατικό.

«…Υπάρχουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο και πρέπει να είσαι σε θέση να μπορείς να ανταποκριθείς άμεσα, απέναντι σ’ αυτές. Κάποιες απ’ αυτές είναι: η προεκλαμψία, η υπερτασική νόσος της εγκυμοσύνης, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο πρόωρος τοκετός, η αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού με επείγουσα καισαρική κ.α. Καταστάσεις που πρέπει να μπορείς να προλάβεις και να προβλέψεις την πορεία τους.

Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να εκπαιδευτείς, να τριβείς ο ίδιος, να ξαπλώσεις και να επεξεργάζεσαι ακόμη και στον ύπνο σου το περιστατικό, για να μπορεί να παγιωθεί στο μυαλό σου και να λειτουργείς αντανακλαστικά.
Έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές σε περιστατικά πολύ δύσκολα που σε σημαδεύουν, αποτυπώνοντας πολύ έντονες στιγμές που σε συνοδεύουν. Και αυτό είναι το οπλοστάσιο, η φαρέτρα που θα χρησιμοποιήσεις ανά πάσα στιγμή, ώστε να έχεις την ψυχραιμία ν’ ανταποκριθείς. Πολλές φορές αισθάνθηκα κρύο ιδρώτα στην πλάτη μου! Όταν το αισθάνομαι αυτό, έχω το επίπεδο της αυτογνωσίας να ξέρω ότι κάτι πολύ δύσκολο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή…»
επισημαίνει.

Υπογεννητικότητα. Το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας

Όσον αφορά στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Κόλβατζης έχει τη σταθερή άποψη ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου, στη μη στήριξη της ελληνικής οικογένειας από τις κυβερνήσεις οι οποίες, όπως παρατηρεί, δεν έχουν ψηφίσει τους κατάλληλους νόμους, για να τη βοηθήσουν. Ωστόσο, μέρος του προβλήματος οφείλεται, όπως συμπληρώνει, στην αντίληψη και τον σύγχρονο τρόπο ζωής που έχουν αποκτήσει τα νεαρά ζευγάρια,

«…Αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον, γιατί είμαστε ένας γηράσκων πληθυσμός. Αυτό οφείλεται στη φιλοσοφία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία αυτή καθ’ αυτή, και με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας. Και αυτό συνδυαστικά με την οικονομική κρίση έχει τεράστια σχέση. Ήδη 400.000 νέα παιδιά φύγανε στο εξωτερικό, δηλαδή η ίδια  η αναπαραγωγική δύναμη της Ελλάδας έφυγε, γιατί δεν μπορούσε να ζήσει. Κι όταν κάποιος δεν μπορεί να ζήσει, δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Γιατί πρέπει να τα αναθρέψει, να τα στηρίξει, να τα μορφώσει, πρέπει να τους δώσει τη δυνατότητα να κατακτήσουν μια ποιότητα ζωής… Αυτό έχει ως συνέπεια, όταν παντρεύονται, να αρκούνται να κάνουν από ένα έως δύο παιδιά. Τελευταία τείνει να γίνει μόνο ένα παιδί. Εάν όμως υπάρξουν κίνητρα, ενημέρωση και ώθηση απ’ την ίδια την κοινωνία και την πολιτεία, είμαι σίγουρος ότι θ’ αλλάξει αυτή η φιλοσοφία…» τονίζει.

Στειρότητα – έλεγχος – αντιμετώπιση. Μπορεί ο γιατρός να υποσχεθεί το θαύμα;

«…Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένα βάσανο, ένας μαζοχισμός, κατά κάποιον τρόπο. Να μπορώ να κατακτήσω πεδία γνώσης, τα οποία ναι μεν απαιτούν εξειδίκευση, για ν’ αντιμετωπίζεις μονόπλευρα ένα ειδικό θέμα, όπως είναι η στειρότητα και η υπογονιμότητα, παρόλα αυτά όμως σ’ ένα πρωτοβάθμιο ιατρείο, όπως το δικό μου και τα ιατρεία των άλλων συναδέλφων, έχεις τη δυνατότητα να εφαρμόσεις αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του προβλήματος.  Μπορώ να πω ότι παρακολούθησα όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και  σε επίπεδο εφαρμογής πρωτοκόλλων στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην εμβρυομεταφορά.

Συμμετείχα σε τέτοιες εργασίες και στο εξωτερικό, παρόλα αυτά όμως, μέσα από συνεργασίες με κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσα από διαλέξεις, μέσα από σεμινάρια, αποκτήθηκε ένα επίπεδο γνώσης το οποίο πράγματι είχε πολύ καλά αποτελέσματα στο ιατρείο μου. Δηλαδή γυναίκες που είχανε πρόβλημα γονιμότητας, τις αντιμετώπισα πολύ θετικά και έμειναν έγκυες. Και βέβαια έφτανα στο επίπεδο μέχρι εκεί που ήταν οι δυνατότητές μου. Από εκεί και πέρα, τις παρέπεμπα σε ανώτερα κέντρα υπογονιμότητας...» σημειώνει.

Με τον διάσημο Καθηγητή της Εμβρυϊκής Ιατρικής, Κύπρο Νικολαΐδη

Γνωριμία με τον παγκόσμιο «σταρ» της Εμβρυικής Ιατρικής, Κύπρο Νικολαΐδη

Η γνωριμία του κ. Κόλβατζη με τον Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King's College Hospital Κύπρο Νικολαΐδη, υπήρξε για τη σταδιοδρομία του ίσως ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς, όπως ο πρώτος αποκαλύπτει:

«…Τον γνώρισα πριν γίνει παγκόσμιος “σταρ” της εμβρυικής ιατρικής, το 1985 σε ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Καταγοητεύτηκα από τη διάλεξή του και προσπάθησα να τον γνωρίσω μέσω του πρώτου του ξαδέλφου  που έτυχε να είναι συνειδικευόμενός μου. Το 1986 πήγα και τον βρήκα στην Αγγλία. Απέκτησα μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, γιατί ίσως ήμουν και από τους πρώτους που τον προσέγγισαν και έβλεπα τις δικές του μεθόδους, όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο. Έμεινα 15 μέρες εκεί, και εκ των υστέρων με δέχθηκε ως μετεκπαιδευόμενο γιατρό με ειδικότητα. Με έβαλε σε προγράμματα ερευνητικά και εντυπωσιάστηκα από την τρομερή του επιστημονική δεινότητα, την πρωτοπορία του πάνω στην εμβρυική ιατρική, την έρευνά του και έκτοτε η σχέση μου είναι πολύ καλή.

Εάν δεν ήμουνα στην επαρχία γιατρός, πιστεύω ότι θα ακολουθούσα την εμβρυική ιατρική και θα ασχολούμουν μόνο με τις επεμβάσεις στα έμβρυα, διαγνωστικές και επεμβατικές, στο μέτρο που θα μπορούσε να γίνει. Είχα αυτή την εκπαίδευση πάνω στους υπερήχους και ο Νικολαΐδης πραγματικά, ακόμη και σε προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν, έδωσε λύση σαφέστατα, όχι μόνο τηλεφωνικά. Ζευγάρια που πήγαν στην Αγγλία, όπου τα παρέπεμψα, είχαν μια φοβερή εξυπηρέτηση και μάλιστα δωρεάν από πλευράς του. Εκτιμώ το ότι έχει κάνει τη … «Σχολή Νικολαΐδη» μέσα στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.
Μαιευτήρες που ασχολούνται αποκλειστικά με την εμβρυική ιατρική , τους έχει μεταδώσει τις  γνώσεις του αφειδώς. Σήμερα, δια μέσου του διαδικτύου  έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορείς να επιλέγεις και να πιστοποιείσαι σε εξειδικευμένες εξετάσεις του εμβρύου στα  τρία τρίμηνα της κύησης.

Στα χνάρια του πατέρα και τα παιδιά!

Αν δούμε την ιατρική σταδιοδρομία του κ. Κόλβατζη ως μια μακρά περιπετειώδη διαδρομή, τότε δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο τα τρία παιδιά του γιατρού, που επέλεξαν να γίνουν κι αυτά γιατροί, είναι απλώς συνεπιβάτες στο όχημα του πρώτου σε μια πορεία αναζητήσεων κι επιλογών, ή ανεξάρτητοι συνοδοιπόροι στις δικές τους αυτόνομες διαδρομές, που έχουν απλώς κοινό προορισμό με αυτόν του πατέρα τους. Ο ίδιος ο κ. Κόλβατζης απαντά:

«…Προτιμώ να είναι συνοδοιπόροι και να έχουν συγκεκριμένους στόχους που ήδη τους έχουν και τους προσδιόρισαν. Και πραγματικά υπάρχει μια τέτοια πορεία στην ειδικότητά τους, που έχει να κάνει με το επιστημονικό σκέλος της ιατρικής. Κάνουν και οι δύο γιοι μου διδακτορικό. Ξέρουμε το αντικείμενο της εξειδίκευσης του καθενός εξ αυτών.

Ο ένας έχει τελειώσει την ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας και είναι Επικουρικός στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Είναι ο Χαράλαμπος, ο μεγάλος, που κάνει ταυτόχρονα και το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη του Καθηγητή και φίλου μου Αθανασιάδη Απόστολου.

Ο δεύτερος, ο Μέρκος, ο οποίος είναι Ουρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη τελειώνει το Μεταπτυχιακό του και άτυπα πραγματοποιεί το διδακτορικό του, (δεν επισημοποιήθηκε). Ήδη του έχει κάνει πρόταση ο Καθηγητής να αναλάβει το Ιατρείο της Υπογονιμότητας σε μια πολύ μεγάλη κλινική της Θεσσαλονίκης.

Και οι δύο έχουν κάνει ήδη εργασίες. Δε τους θεωρώ απλώς συνοδοιπόρους μου. Θα ήθελα να αναπτύξουν ακόμη μεγαλύτερη επιστημονική δραστηριότητα στις ατραπούς και τις δυσκολίες που κάποτε εγώ προσπάθησα μόνος μου να βρω την άκρη. Σήμερα όμως έχουν καθοδηγητή. Μπορώ και τους καθοδηγώ αλλά πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι. Αν δε θέλουν, δε γίνεται τίποτα. Επομένως σκεφτόμαστε και τη Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.  Ο μεν πρώτος, ο Μαιευτήρας, στις ενδοσκοπήσεις, ο δε δεύτερος,  κατά πάσα πιθανότητα στην υπογονιμότητα στον άνδρα. Και φυσικά και πάνω στη χειρουργική. 

Όσον αφορά την κόρη μου Μαρία - Χρυσούλα, είναι φοιτήτρια Ιατρικής αλλά ακόμη δεν προσδιορίστηκε η ειδικότητά της. Πιστεύω ότι τα παιδιά μου επηρεάστηκαν από εμένα 100%. Στην οικογένειά μας υπάρχει προς αυτά ένα ολοκληρωτικό δόσιμο και από μένα και από τη μητέρα τους. Εφόσον υπάρχει η διάθεση, εγώ θα είμαι συμπαραστάτης και θα τα καθοδηγώ, ώστε να τα δώσουν όλα, για να πετύχουν…» σημειώνει.

Η Ιατρική των… δημοσίων σχέσεων - ίδιον της εποχής!

Τέλος ο γιατρός θίγει ένα καυτό θέμα ηθικής των λειτουργών του ιατρικού κλάδου, αυτό της ανθρωπιάς του επιστήμονα σε αντίθεση με τον καριερίστα – δημοσιοσχετίστα, του άπληστου επαγγελματισμού και των μεγάλων απολαβών. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά:

«…Θα πρέπει να υπάρξει στο ζήτημα της ανθρώπινης και ανθρωπιστικής διάστασης μια καλύτερη προσέγγιση του γιατρού προς τον άνθρωπο. Δεν είναι μόνο η εφαρμογή γνώσεων και μια ξερή σχέση με τον ασθενή για την επίλυση ενός ιατρικού προβλήματος. Πρέπει να υπάρχει και μια ουσιαστική ανθρώπινη σχέση, κάτι που δε βλέπουμε σήμερα. Υπάρχει μια ελεγχόμενη τάση να μπορέσεις να πετύχεις, βγάζοντας όσο είναι δυνατόν περισσότερα χρήματα ως το μέγιστο στόχο, μέσα από την προσπάθεια να δημιουργήσεις μια υπεραξία του εαυτού σου, χωρίς να υπάρχει πραγματικότητα πάνω σ’ αυτό. Δηλαδή να θέλεις να παρουσιάσεις έναν υπεργιατρό, ενώ στην πραγματικότητα  κρύβεται ένας πολύ μικρός γιατρός σε επίπεδο ικανοτήτων.

Αυτό το παιχνίδι  μπορεί να έχει για κάποια χρόνια επιτυχία, αλλά θα αποκαλυφθείς. Πχ θα πρέπει να έχεις γνώσεις και να τις εφαρμόζεις αλλά να υπολογίζεις και να σέβεσαι και τον πόνο του άλλου. Κατά τον Πλάτωνα, "πάσα τε επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία τις, και ου σοφία φαίνεται". Δεν υπάρχουν δυστυχώς θεσμοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί που να κρίνουν και να ελέγχουν την ιατρική πράξη του κάθε γιατρού.

Υπάρχει ο Ιατρικός Σύλλογος που έχει έναν θεσμικό ρόλο αλλά δεν μπορεί να διεισδύσει και να επιβάλει έναν τρόπο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.
Αν παραπλανάς τον κόσμο, μέσα από μια ψευδεπίγραφη εικόνα την οποία λανσάρεις, και σύμφωνα με τον τρόπο που ο κόσμος σκέφτεται, τότε μπορείς να το πετύχεις. Δυστυχώς αυτό είναι ίδιον της εποχής μας. Είναι η Ιατρική των Δημοσίων Σχέσεων…»
καταλήγει.

far

Φωτογραφίες - video: faretra.info

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γυναικολόγος Χειρουργός Μαιευτήρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο με βαθμό “άριστα“ και εισήχθη στη Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ με υποτροφία (4η θέση) το 1973. Αποφοίτησε το 1979 και εκφώνησε τον Ιπποκράτειο Όρκο, λόγω του μεγαλύτερου βαθμού μεταξύ των συμφοιτητών του.

Υπηρέτησε στο αγροτικό ιατρείο του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε επί δυο έτη ως ειδικευόμενος στην χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Νάουσας και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κοζάνης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στην Α’ Μαιευτική Κλινική υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Σ. Μανταλενάκη (τίτλος ειδικότητας 15-1-1987).

Ως ειδικός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος υπηρέτησε στη θέση του επιμελητή του Ε.Σ.Υ στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Γιαννιτσών και Βέροιας επί 12 έτη.

Κατά τη διάρκεια της Νοσοκομειακής του προϋπηρεσίας αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό επειγόντων και τακτικών περιστατικών στην Μαιευτική – Γυναικολογία. Επιτέλεσε πλειάδα χειρουργικών επεμβάσεων αποκτώντας μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ξεχωρίζει η θητεία του, ως μετεκπαιδευθείς Μαιευτήρας στον Προγεννητικό έλεγχο  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο King’s College στο Λονδίνο (1989), υπό την Διεύθυνση του παγκοσμίου φήμης καθηγητή κ. Νικολαϊδη Κύπρου.

Έχει λάβει μέρος σε ειδική έρευνα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου (σακχαρώδεις διαβήτης, προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, UGR έμβρυα), στην καρδιοτοκογραφία και τα Doppler του εμβρύου.

Επίσης συμμετείχε ενεργά σε εργασίες του τμήματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Εξωσωματική Γονιμοποίηση) υπό την διεύθυνση του John Porsons Senior Lecturer στο Kings College Hospital. Έκτοτε συμμετέχει κάθε χρόνο σε εξειδικευμένα course, με τις πιο σύγχρονες απόψεις της εμβρυικής ιατρικής στο Λονδίνο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ Νίκολαϊδη (FMF).

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης επί διετία (2012-2014) στην Α’ κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου με εκπαιδευτικό στόχο τις ενδοσκοπήσεις (υστεροσκόπηση – λαπαροσκόπηση). Συμμετείχε σε πρακτικά σεμινάρια λαπαροσκοπήσεων και υστεροσκοπήσεων δίπλα σε διεθνώς αναγνωρισμένους λαπαροσκόπους γυναικολόγους.

Έχει μεγάλη εμπειρία στις καθ’ εξιν αποβολές εφαρμόζοντας τις διεθνείς οδηγίες και πρωτόκολλα.

Έχει τις πιστοποιήσεις :

Άδεια εκτέλεσης Μαιευτικού και γυναικολογικού υπερηχογραφήματος από το Ελληνικό κράτος
Πιστοποίηση εκτέλεσης υπερηχογραφήματος Β’ επιπέδου – Doppler αρτηριών εμβρύου – King’s College Hospital, τμήμα εμβρυικής ιατρικής
Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου Αυχενικής διαφάνειας και ανατομίας του εμβρύου (2003 FMF ID=31341)
Υπερηχογράφημα ανάπτυξης του εμβρύου, Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων
Πιστοποιητικό ALSO (Επείγουσα Μαιευτική)
Συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε πρακτικά course ενδοσκοπήσεων, κολποσκόπησης και θεραπεία παθήσεων του τραχήλου με laser, εμβρυική ιατρική – υπέρηχος.

Επίσης συμμετείχε ως ομιλητής στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Είναι παντρεμένος με την Κανάρα Κων/ντία, καθηγήτρια Αγγλικών και έχει τρία παιδιά, τον Χαράλαμπο, (ειδικό Μαιευτήρα – Γυναικολόγο), τον Μέρκο, (ειδικευόμενο ουρολόγο ιατρό) και την Μαρία (φοιτήτρια Ιατρικής).

Επισκεφθείτε επίσης τους παρακάτω ιστότοπους:

kolvatzis.gr

 youtube.com/channel

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30887 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια