Οικονομία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές – Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

2014-09-24-oikonomia-100doseis-lixiprothesmes

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η εγκύκλιος

της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση σε έως και 100 δόσεις. Στην ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν 4.000.000 φορολογούμενοι με οφειλές, που συνολικά φθάνουν στα 14 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου αναφέρει πως υποχρεωτικά στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

Διευκρινίζει δε πως μετά από επιλογή του οφειλέτη υπάγονται στη ρύθμιση βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή, αλλά και βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω διευκολύνσεις ή ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, αυτές πρέπει να τακτοποιηθούν από τον οφειλέτη κατά νόμιμο τρόπο.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών στην εφορία θα ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα πρέπει να ενημερωθεί με τις τελευταίες αλλαγές και να τεσταριστεί.

Η εφαρμογή των 100 δόσεων έχει φτιαχτεί με έναν πολύ λειτουργικό και ευέλικτο τρόπο, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο ποια ρύθμιση τον εξυπηρετεί, τι ποσό δόσης του αντιστοιχεί -ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει-, αλλά και ποιο είναι ανά περίπτωση το όφελος από τη διαγραφή προσαυξήσεων.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας