Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Σ(χ)ήματα στο χώρο”. Εγκαίνια μιας πολυδιάστατης έκθεσης στη Γκαλερί Παπατζίκου

Δήμητρα Σμυρνή

Μια πολυποίκιλη και πολυδιάστατη έκθεση άνοιξε χθες για το κοινό της πόλης στη Γκαλερί Παπατζίκου.

Είκοσι έξι σπουδαστές και σπουδάστριες του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τη δουλειά τους αφήνοντας μια αίσθηση τόλμης και δροσερής νεανικής ματιάς.

Η γλυπτική, κατεξοχήν τέχνη του χώρου, παλεύει μαζί του για να του επιβληθεί, παλεύει για να την αγκαλιάσει και να την αναδείξει. Έτσι οι δουλειές των παιδιών φέρνουν η καθεμιά στη συγκεκριμένη έκθεση την προσωπική οπτική αλλά και την γνώση και την ευθύνη του δασκάλου τους, του Άρη Κατσιλάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Εργαστηρίου Γλυπτικής του ΑΠΘ.

Στο χώρο της Γκαλερί διάφορα υλικά, άλλα ευτελή, όπως το νάιλον και άλλα άρρηκτα συνδεμένα με τη φύση της γλυπτικής, όπως ο γύψος, το κεραμικό, το ξύλο ή το μάρμαρο, αλληλοσυμπληρώνονται πετυχαίνοντας μια ποικιλία σχημάτων, θεμάτων ή και μηνυμάτων-σημάτων, όπως υπονοεί η τεχνητή λέξη «Σ(χ)ήματα, που ξαφνιάζουν το θεατή.

Αλλού το κλασικό αφήνει γεύση Ρώμης και Αρχαίας Ελλάδας κι αλλού το μοντέρνο αιχμαλωτίζει το μάτι, καθώς εισβάλλει με ορμητική κίνηση και απρόβλεπτα υλικά, δίνοντας ένα δυναμικό παρών.

Μια βουερή καλλιτεχνική κυψέλη χθες η γκαλερί με τους ανήσυχους σπουδαστές να εκθέτουν τη δουλειά τους, αλλά και πολύ κόσμο που ήρθε για να τη δει.

Μιλήσαμε ενδεικτικά με έναν μόνο σπουδαστή, τεταρτοετή της Σχολής, τον βεροιώτη Αντώνη Τσέο, που χρησιμοποιώντας ένα ευτελέστατο υλικό, το νάιλον, κατάφερε να δώσει στα έργα του δυναμισμό και κίνηση. Είπε:

«Μέσα από τη σπουδή και την έρευνα των υλικών ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πού θα φτάσεις. Η δική μου προσπάθεια που βασίζεται στη χρήση του στρετς φιλμ και του πωρόλιθου είναι μια διπλή σπουδή και πάνω στο υλικό και πάνω στην κίνηση.

Κι επειδή η Τέχνη έχει για τον αποδέκτη της πάντα υποκειμενική πρόσληψη, ο θεατής θα μπορούσε να δει στα έργα μας και πράγματα που ο ίδιος θέλει να δει με τη δική του ματιά.

Ειδικά σ’ αυτήν τη φάση των σπουδών μ’ ενδιαφέρει η κίνηση και η με κάθε τρόπο απόδοσή της.»

Ο καθηγητής των παιδιών, ο Άρης Κατσιλάκης, παρών στην έκθεση, όπως και στις σπουδές τους, είπε στη faretra.info

Για το περιεχόμενο της έκθεσης: «Η έκθεση περιλαμβάνει έργα όλων των ετών του Εργαστηρίου, και των πέντε. Στον ίδιο χώρο διδάσκονται όλα τα έτη, με αποτέλεσμα να ανταλλάσσουν οι σπουδαστές απόψεις και να καταλήγουν μοιραία σε αλληλοεπιδράσεις.»

Για τη δυναμική του Εργαστηρίου: «Πρόκειται για ένα Εργαστήριο καλοστημένο που το παρέλαβα φέτος, προσπαθώντας να μεταδώσω στους μαθητές μου όσα περισσότερα μπορώ και την τεχνογνωσία αλλά και τα μηνύματα της Τέχνης, οδηγώντας τους από κει και πέρα στον γόνιμο πειραματισμό και αφήνοντάς τους ελευθερίες.»

Για τα υλικά που χρησιμοποιούνται:  «Το βασικό υλικό που χρησιμοποιούμε στη μελέτη μας είναι ο πηλός. Τα παιδιά προσπαθούν να αποδώσουν το μοντέλο αρχικά μέσα από το σχέδιο – δεν είναι δυνατόν να υπάρχει γλύπτης που να μη γνωρίζει σχέδιο- γιατί ο γλύπτης όχι μόνο σχεδιάζει τρισδιάστατα, αλλά και σκέφτεται τρισδιάστατα. Άλλωστε το σχέδιο ακολουθεί τους σπουδαστές μας σ’ όλα τα έτη των σπουδών τους.

Αλλά ας επανέλθουμε στα υλικά. Μετά το Εργαστήρι της Γυψοτεχνίας έχουμε το Εργαστήρι του Μαρμάρου, ενός υλικού που είναι πολύ κοντά στην ελληνική ιδιοσυγκρασία μας και φυσικά διδάσκουμε και κεραμική, όχι όμως το εφαρμοσμένο της κομμάτι.

Τα παιδιά δουλεύουν μέταλλο, χαρτί, συγκεκριμένα χαρτοπολτό, σακούλες νάιλον. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον καιρό της κρίσης, προσπαθούμε μέσα από την Τέχνη, και ίσως αυτό να μας βγει και σε καλό, να βρίσκουμε διάφορους τρόπους έκφρασης, μέσα από υλικά που ίσως είναι φορτισμένα με αρνητικές μνήμες, είχαν δηλαδή τελείως διαφορετικές χρήσεις, εμείς όμως τα εισάγουμε στον κόσμο της Τέχνης αναβαπτίζοντάς τα.»

Για τις επιλογές των θεμάτων: «Τα παιδιά, όπως είπα και αρχικά, έχουν πέρα από κάποια επιβεβλημένα θέματα την άνεση να επιλέξουν, πάντα με τη βοήθεια τη δική μου και της Μαρίας Χαλβατζή, υπεύθυνης για το Εργαστήριο Μαρμάρου.

Η κίνηση είναι κάτι που απασχολεί πάντα τους σπουδαστές εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ στη ζωγραφική έχεις την ψευδαίσθηση της κίνησης, στη γλυπτική η κίνηση αποκτά άλλη διάσταση, γίνεται περίοπτη. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο στη διδασκαλία μας. Αυτό είναι η μάχη του χώρου. Ή καταλαμβάνει ο χώρος  το έργο ελαχιστοποιώντας το ή το έργο καταλαμβάνει το χώρο κι αυτή βέβαια είναι η επιτυχία του καλλιτέχνη.»

Για τη σχέση του με τους μαθητές του: «Αγαπώ τους μαθητές μου. Διακρίνω μέσα τους τη σπίθα που βοηθά κι εμένα να προχωρώ. Ίσως χωρίς αυτούς δε θα έκανα τα ίδια πράγματα και πολλές φορές τους το λέω.

Στα προσόντα τους διακρίνω την επιμέλεια και μια διαρκή εργατικότητα. Μ’ αρέσει η αγνότητα που τους διακρίνει κι ο αυθορμητισμός που τους κάνει να προχωρούν μπροστά, χωρίς να γνωρίζουν τις δυσκολίες, που τις ανακαλύπτουν μόνοι τους και σιγά-σιγά.»

Για την έκθεση των σπουδαστών του: «Πέρα από το ότι είναι πολυποίκιλη και πολυδιάστατη, θα έλεγα πως αναμφίβολα είναι ειλικρινής, κάτι που χαρακτηρίζει την ίδια τη νεότητα.

Εκείνο που ήθελα να τους δείξω με τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν την έκθεση είναι πως το έργο δε ζυμώνεται χωρίς το θεατή. Δεν δουλεύεις για τον εαυτό σου. Η Τέχνη δε θα υπήρχε χωρίς τον θεατή. Γι’ αυτό αυτή η έκθεση είναι σημαντική για τα παιδιά.»

Για την Γκαλερί: «Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τη Γκαλερί και τη Βίκυ Παπατζίκου που σε μια επαρχιακή πόλη που χρειάζεται να κάνεις διπλά βήματα για να φτάσεις εκεί που θέλεις, η Βίκυ προσφέρει αυτά τα βήματα. Την ευχαριστώ, λοιπόν, για την καταπληκτική συνεργασία που είχαμε από την αρχή της σύλληψης της ιδέας αυτής της έκθεσης μέχρι την πραγμάτωσή της.»

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Βασιλείου Δέσποινα, Γούσιου Βίλλη, Doloban Simeon, Κακά Λίντα, Καραβασιλείου Κατερίνα, Κεμενετσετσίδης Οδυσσέας, Καμπούρη Αθηνά, Κεχαγιόγλου Κωνσταντίνα, Κιουφεντζόογλου Κυριακος, Κιφοκέρη Αννα, Κουδούνη Μάρθα, Κουτλή Ευσταθία, Μανιατάκος Νικόλας, Μίχος Κωνσταντίνος, Μπαστέας Μάριος – Λέανδρος, Ξάνθης Κωνσταντίνος, Οικονομοπούλου-Παπαχρονοπούλου Βασιλική, Παπαδήμου Μαρία, Παπακυριάκου Μαριλένα, Σολακίδης Παύλος, Παγγοτζίδης Γιώργος, Συμεωνίδης Στέλιος, Τσακίρης Κωνσταντίνος, Τσέος Αντώνης, Φιλιππίδη Ρόζα, Ψαλιδάκης Νίκος.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας