Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

Οι μέρες είναι ηλιόλουστες αλλά πονηρές! – Ο τεχνίτης ελαστικών Χρήστος Ματζιαρίδης συμβουλεύει τους οδηγούς

 

Το 2019 έκανε «πρεμιέρα» σε όλη την Ελλάδα, και κυρίως στη Βόρεια, με μικρά και μεγάλα, αλλεπάλληλα κύματα χιονοπτώσεων και παγετού, που αν κι έδωσαν πρόσκαιρα τη θέση τους σε ηλιοφάνειες με… «δόντια», ωστόσο τα παγωμένα οδικά δίκτυα εγκυμονούν παγίδες σοβαρών ατυχημάτων, ανεξαρτήτως υψομέτρου και περιοχής, με την απειλή και νέου κύματος κακοκαιρίας, με πλήθος επικίνδυνων φαινομένων από νέες χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και ανέμους, όπως τουλάχιστον προειδοποιεί η ΕΜΥ από την περασμένη Δευτέρα, με κοινό παρονομαστή τον υδράργυρο εγγύς και υπό του μηδενός!

Η faretra.info, συνεπής στη καθημερινή ενημέρωση των αναγνωστών της και ειδικά των οδηγών, μίλησε με τον τεχνίτη Ελαστικών Χρήστο Ματζιαρίδη,  που διατηρεί εδώ και χρόνια στη Νέα Περιαφερειακή Οδό της Βέροιας συνεργείο Βουλκανιζατέρ Ελαστικών (απέναντι από τα Lidl), προκειμένου να μας δώσει εκείνος, με την πολυετή γνώση και εμπειρία του, μια αντιπροσωπευτική εικόνα των κινδύνων των ημερών, αλλά και πολύτιμες συμβουλές πρόληψης που εγγυώνται την οδική ασφάλεια.

«Οι μέρες είναι ηλιόλουστες αλλά πονηρές»!

 «…Οι μέρες είναι ηλιόλουστες αλλά πονηρές ! Όσοι δεν έχουν χειμερινά λάστιχα, (και σμτ δεν λέγονται χιονολάστιχα) ας κάτσουν καλύτερα ασφαλείς στο σπίτι τους στα… ζεστά.
Και αυτό γιατί, αν κι ο καιρός δείχνει να είναι καλός  με ηλιοφάνεια, χωρίς νέες χιονοπτώσεις στα πεδινά, ωστόσο τα ανήλια σημεία μιας οποιασδήποτε διαδρομής μπορούν να γίνουν παγίδες θανάτου και η πρόληψη σώζει πάντα ζωές.

Οπότε πρωτίστως φροντίζεις ανά 10 – 15 μέρες να μετράς την πίεση στα λάστιχα, καθώς ο αέρας, βάσει του φυσικού νόμου, πάντα συστέλλεται με την  πτώση της θερμοκρασίας. Η πίεση πρέπει να παραμένει σταθερή στα 2bar (30lb). Οι περισσότεροι οδηγοί δεν το λαμβάνουν υπόψη ή και δεν το γνωρίζουν καν και τους βλέπεις να έρχονται με 5 και 10 lb πίεση, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.  Αν φροντίσεις για τα αυτονόητα μετά «περπατάς» ήσυχος με τα παιδιά σου μόνον με χειμερινά λάστιχα και πάντοτε με αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ…», αναφέρει ο κ. Ματζιαρίδης.

«Προτιμάτε πάντα τα λάστιχα της χρονιάς. Δεν είναι… πανάκριβα!»

«…Εδώ και μια 5ετία όλα τα εργοστάσια μας δίνουν λάστιχα της χρονιάς. Είναι λυπηρό λοιπόν να βλέπω οδηγούς να φορούν λάστιχα 10ετίας είτε 15ετίας και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και της οικογένειάς τους, είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια.

Είναι κρίμα να βλέπεις τέτοια οχήματα σε μικρούς και μεγάλους δρόμους, από τα παλιά επαρχιακά δίκτυα μέχρι και την Εγνατία Οδό, να κυκλοφορούν υπό οποιεσδήποτε δύσκολες καιρικές συνθήκες και να ρισκάρουν την ασφάλεια των επιβαινόντων, ενώ η εποχή μας έχει να προτείνει πάμπολλες οικονομικές και ασφαλείς λύσεις με κόστη που ξεκινούν από 250 – 400ευρώ την τετράδα και  που θα τους βγάλουν άνετα 4 χρόνια οδήγησης, δηλαδή χονδρικά περίπου 55.000 χλμ.
Ο πειρασμός να μη βάλει κάποιος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη είναι μεγάλος και λίγο δικαιολογημένος λόγω κρίσης, αλλά αξίζει τον κόπο, όταν πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή…», καταθέτει ο τεχνίτης.

Τέλος ο Χρήστος Ματζιαρίδης συμβουλεύει τους οδηγούς, ανεξαρτήτως εποχής και καιρικών συνθηκών, να προβαίνουν σε τακτικά, τουλάχιστον ετήσια, σέρβις των ελαστικών τους, από τον έλεγχο των βαλβίδων αέρα μέχρι και μια απλή ζυγοστάθμιση,  αποφεύγοντας προβλήματα ρουτίνας που αφορούν σε ορατές ή και αφανείς βλάβες που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη «υγεία» του ελαστικού και που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την οδηγική συμπεριφορά του οχήματος.

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας