Βέροια Εκδηλώσεις

“Σ(χ)ήματα στο χώρο”. Εγκαίνια έκθεσης στη γκαλερί Papatzikou, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου

Σ(χ)ήματα στο χώρο

“Η γλυπτική φέρνει στο προσκήνιο το αόρατο.

Ο καλλιτέχνης δίνει σχήμα στο ουσιαστικά αόρατο

κάθε φορά που του επιτρέπεται να φανταστεί κάτι,

που μέχρι τότε δεν είχε δει ποτέ. ”

Ή γλυπτική είναι κατεξοχήν η τέχνη του χώρου.

Το γλυπτικό έργο είναι ένα υλικό σώμα και

το υλικό σώμα είναι ένα « σήμα » άυλων όντων. M.Heidegger

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 8.00 μ. μ. η γκαλερί Papatzikou στη Βέροια, εγκαινιάζει σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή μονάδα του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την έκθεση Σ(χ)ήματα στο χώρο με έργα των σπουδαστών-τριών του Εργαστηρίου:

Βασιλείου Δέσποινα, Γούσιου Βίλλη, Doloban Simeon, Κακά Λίντα, Καραβασιλείου Κατερίνα, Κεμενετσετσίδης Οδυσσέας, Καμπούρη Αθηνά, Κεχαγιόγλου Κωνσταντίνα, Κιουφεντζόογλου Κυριακος, Κιφοκέρη Αννα, Κουδούνη Μάρθα, Κουτλή Ευσταθία, Μανιατάκος Νικόλας, Μίχος Κωνσταντίνος, Μπαστέας Μάριος – Λέανδρος, Ξάνθης Κωνσταντίνος, Οικονομοπούλου-Παπαχρονοπούλου Βασιλική, Παπαδήμου Μαρία, Παπακυριάκου Μαριλένα, Σολακίδης Παύλος, Παγγοτζίδης Γιώργος, Συμεωνίδης Στέλιος, Τσακίρης Κωνσταντίνος, Τσέος Αντώνης, Φιλιππίδη Ρόζα, Ψαλιδάκης Νίκος.

Η δημιουργικότητα είναι ένας πολύπλευρος τρόπος παρατήρησης και έκφρασης που μπορεί να μεταπλάσει τον πλούτο της φαντασίας σε μορφή – σχήμα,.

Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, η πρόσβαση στην πληροφόρηση και η ελευθερία των ημερών μας, μας οδηγούν σε μια πραγματικά ανεξάντλητη εξερεύνηση θεμάτων και σχημάτων στον τομέα της γλυπτικής. Η ποικιλία των υλικών και των νέων μέσων που έχουν στα χέρια τους πλέον οι εκκολαπτόμενοι νέοι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν είναι πραγματικά απεριόριστη.

Τα νέα εργαλεία της σύγχρονης πλαστικής έκφρασης διευκολύνουν ακόμη περισσότερο σήμερα τον πειραματισμό προτείνοντας νέες μορφές με σημείο αναφοράς πάντα στη σχέση ιδέας, υλικού και δημιουργίας. Άλλοτε το ίδιο το υλικό κατευθύνει τον νέο καλλιτέχνη προς τις δυνατότητες που θα έχει το ολοκληρωμένο του έργο και άλλοτε ο ίδιος ο χειρισμός της ύλης να εμπεριέχει και να προβάλει καθαρά το εσωτερικό περιεχόμενο.

Τα έργα των σπουδαστριών/στων, που παρουσιάζουν στην έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα μίας κατηγορίας έργων που φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω μιας θεματικής η μιας προσωπικής ερευνητικής εφαρμογής και αναζήτησης των ποικίλων τάσεων και αντιλήψεων που προτείνονται στο Εργαστήριο, εποπτευόμενοι από τους διδάσκοντες με στόχο τον εποικοδομητικό διάλογο και την κατάκτηση της προσωπικής, αισθητικής τους γλώσσας.

Η γλυπτική ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένα όχημα για τη διάδοση της έκφρασης, των ιδεών και των συναισθημάτων καθώς οι καλλιτέχνες παίζοντας με το χώρο, τον όγκο, τη μάζα, την κίνηση, το φως, φέρνουν στο προσκήνιο με ποικίλες τεχνικές, μορφές, σχήματα, σ(χ)ήματα και σύμβολα, αποκαλύπτοντας την εσωτερική αλήθεια.

Άρης Κατσιλάκης

Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Γλυπτικής.

PAPATZIKOU GALLERY

26 Ag. Antoniou street, 59100, Veria, Greece T: +30 6972 913 970 e-mail: gallerypapatzikou@gmail.com website: www.papatzikou.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας