Απόψεις Πολιτική

“Το κύμα από τις Πρέσπες «βρέχει» το Κίνημα Αλλαγής” γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Η κομματική πειθαρχία, ο Θεοχαρόπουλος και το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η λεκάνη των Πρεσπών σχηματίστηκε από τεκτονικές υφέσεις, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της τριτογενούς γεωλογικής εποχής. Σύμφωνα με όσους παρατηρούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις, εκατομμύρια χρόνια μετά, οι Πρέσπες δημιουργούν τεκτονικές αλλαγές και στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αλλάζουν εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες. Μπορεί αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα να τη μονοπωλούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η προδιαγεγραμμένη έξοδός τους από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ δημιουργεί… κυματισμό που φτάνει μέχρι τις «ακτές» του Κινήματος Αλλαγής.

Όσο η διαδικασία προχωρά προς την ολοκλήρωσή της στη Βουλή του γειτονικού κράτους τόσο πιο κοντά έρχεται η ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε μια προσπάθεια να προλάβουν κινήσεις ανταρσίας, όπως θα μπορούσαν να εκληφθούν, στελέχη πρώτης γραμμής του Κινήματος Αλλαγής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κομματική πειθαρχία κατά τη διάρκεια της τελικής ψηφοφορίας. Όμως, η περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής είναι λίγο πιο πολύπλοκη.

Και αυτό γιατί μια πιθανή υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο – ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι ο μόνος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) που τοποθετείται μέχρι στιγμής θετικά απέναντι στη συμφωνία, έχοντας αφήσει ανοιχτό παράθυρο για την υπερψήφισή της υπό προϋποθέσεις – μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, όπως ακριβώς έγινε με το Ποτάμι όταν και αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής. Η ποιοτική αλλαγή όμως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι το γεγονός ότι η έξοδος του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε σε μια περίοδο, το περασμένο καλοκαίρι, η οποία ατύπως χαρακτηριζόταν προεκλογική, ενώ τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Ενιαία γραμμή

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (News 24/7) τόνισε ότι είναι φυσικό να υπάρξει κομματική πειθαρχία, μια και πρόκειται για ένα ενιαίο κόμμα, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει να γίνουν σεβαστές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, για τον οποίο είπε ότι θα καλυφθεί από την ενιαία τοποθέτηση που θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι αναφορά περί κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες είχε κάνει ο γραμματέας επικοινωνίας Σταμάτης Μαλέλης πριν από λίγο καιρό, ο οποίος, μετά τις αντιδράσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ανασκεύασε κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων του…

«Ε, βέβαια θα υπάρξει» απάντησε χαρακτηριστικά ο Κεγκέρογλου όταν ρωτήθηκε περί κομματικής πειθαρχίας. «Η ΔΗΣΥ είναι ενιαία. Αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίσει κάτι, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη θέση του, αλλά δεν είπε ότι ψηφίζει ή δεν ψηφίζει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενιαία τοποθέτηση, η οποία θα καλύπτει και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ» συμπλήρωσε ο Κεγκέρογλου. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ σημείωναν πως δεν τους αφορά η κομματική πειθαρχία. Από την Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν πως οι θέσεις του κόμματος επί του θέματος είναι γνωστές και πως όταν φτάσει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ θα καταλήξει στην τελική της θέση, η οποία θα αποτυπώσει και τη στάση που θα κρατήσει εντός του Κοινοβουλίου ο Θεοχαρόπουλος.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας